2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kepçe Kulak Estetiği
MAKALE #4573 © Yazan Dr.Arda KATIRCIOĞLU | Yayın Şubat 2010 | 6,152 Okuyucu
KULAK ESTETİĞİ AMELİYATI

Estetik kulak ameliyatları genellikle kepçe kulakları başa daha yaklaştırmak, eksik kıvrımlarını şekillendirmek veya büyük kulakları küçültmek amacıyla yapılır. Kulak kepçesindeki Y şeklindeki kıvrımın yetersiz gelişmesi ya da düz olması, kulakların baştan fazla bir açıyla uzak olması genellikle temel sebeptir. Bu operasyon genellikle kulak gelişiminin tamamlandığı 6 yaşından itibaren yapılmaktadır. Her ne kadar bu yaşlardan itibaren yapılsada klinik pratikte karşımıza 20li yaşlarda sıklıkla yapılan bir ameliyat olarak karşımıza çıkar.

Kepçe kulak problemi olan erkeklerde kısa saç kestirememe, bayanlarda saçlarını toplayamama gibi değişik nedenlerlede ameliyat olmak isteyebilirler.
Kulak ameliyatı sıklıkla lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Eğer hasta çocuksa genel anestezi gerekebilir.

AMELİYAT YÖNTEMİ

Estetik kulak ameliyatı 1.5-2 saat sürer. Komplike olgular daha uzun sürebilir. Kulaktaki probleme göre ameliyat tekniği değişebilir. Ameliyat kulak arkasından yapıldığı için görünür bir iz kalmamaktadır. Kulak arka yüzünden yapılan kesi ile kıkırdak dokuya ulaşılır. Kıkırdak dokudan bazen bölümler çıkarılır veya doku çıkarılmadan kıkırdak üzerinde hafifçe törpülenerek kulağa şekil verilir.

Anatomik kıvrım yapısı bozulmadan kulak geriye doğru katlanır. Ayrıca yeniden açılmaması için kalıcı dikişler konur. En son cilt dikişleri konur. Bu ameliyatta kulağın arka planından yapılan kesiyle çalışıldığı için daha sonra hiçbir izle karşılaşılmaz. Hastaya hafif baskılı bandaj uygulanır.

Ben kendi vakalarımda sıklıkla sadece dikişlerle kulağı tutan değil, aynı zamanda kıkırdakların yönünü değiştiren bir yöntem tercih ediyorum. Bu sayede kulakda oluşabilecek nüks yani tekrarlama durumu son derece azalmaktadır.

AMELİYAT SONRASI

Hastaya uygulanacak baskılı pansuman son derece önemlidir. Kulak son derece iyi kanlanan bir organdır. Uygulanacak baskıyla ameliyat sonrasında dokular arasına kan sızması böylece engellenmiş olacaktır. Kulaklar birkaç gün ağrıyabilir ancak bu şikayet ilaçlarla yatıştırılabilir.

4-5 gün sonra bu sargı çıkarılarak daha hafif bir pansuman ile kulak sarılacaktır. Bu sargıların da çıkarılmasından sonra özellikle geceleri kullanmak üzere tenisci bandajı önerilir. Bu bandajın gündüz de kullanılması kulağın şeklinin daha iyi muhafazasına yardımcı olacaktır. Dikişler genellikle kendiliğinden erir ve bir hafta içinde kaybolur. Kulak, ameliyatdan sonra 7-10 gün civarında ödemli (şiş) olacaktır. Kulağın büküleceği herhangi bir aktiviteden 1.5 ay kadar kaçınılmalıdır. Erişkinlerin çoğu işlerine ortalama 5-7 gün içinde dönebilir. Çocuklar yaklaşık 7 gün sonra okula gidebilir, ancak aktivitelerde dikkatli olmaları gerekir.

Kepçe kulak ameliyatı hangi yaştan itibaren yapılabilir?

Kulak gelişimi 6 yaşında büyük oranda tamamlandığı için bu yaştan itibaren yapılabilmektedir. Çocuk yaşlarda genel anestezi altında yapılan bu ameliyat ileriki yıllarda lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyatın ileriki yaşlarda yapılmasının sonuca bir etkisi yoktur.

Kulak estetik ameliyatından sonra iz kalır mı?

Kepçe kulak ameliyatları kulağın arkasından yapıldığı için görünür bir iz kalmamaktadır, kulak arkası çok iyi iyileştiği için belli belirsiz bir iz olarak kalacaktır.

Kepçe kulak ameliyatı kulak zarına veya işitmeye etki eder mi?

Kulak estetik ameliyatı dış kulak ile ilgili bir ameliyatdır, kulak zarına ve işitmeye zarar vermez.

Ameliyat sonrasında ağrı olur mu?

Ameliyatdan sonra ilk gün hafif ağrılar olmaktadır, bunun haricinde yapılan baskılı pansuman ve sargı sonucu sıklıkla hastaların alın kısmında bir rahatsızlık ve ağrı olmaktadır.

Ameliyattan sonra ameliyat geçirildiği belli oluyor mu?

Özellikle ödem geçtikten sonra, kulaklarınız tamamen doğal görünüme kavuşacaktır, ancak bunun için 1 hafta geçmesi gerekmektedir.

Dikişler ne zaman alınır?

Ameliyatta eriyen dikişler kullanıldığından dikiş almaya gerek olmaz, 1 haftadan itibaren erimeye başlar ve yaklaşık 2-3 haftada tamamen ortadan kalkar.

Ameliyattan sonra ne zaman banyo yapılabilir?

Ameliyattan 1 hafta sonra banyo yapılabilmektedir. İlk banyolar ılık suyla ve kısa süreli olmalıdır.

Saç bandını ne kadar süre takacağım.

Özellikle kalıcı dikişlerle kulak şekillendirildiği zaman, iyileşme dönemi boyunca ve uzun süreli (1 ay) kadar saç bandı takılması önerilirken, uyguladığım teknikte 1 hafta kadar takılması yeterli olmaktadır. Çünkü bu yöntemde kulakta herhangi bir gerginlik olmamaktadır, ancak geceleri kulakları korumak ve bükülmeyi engellemek amacıyla 1 ay süre ile band takılabilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kepçe Kulak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Arda KATIRCIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Arda KATIRCIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arda KATIRCIOĞLU Fotoğraf
Dr.Arda KATIRCIOĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Arda KATIRCIOĞLU'nun Makaleleri
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Esra ÇELİK
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı Op.Dr.Murat TEZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği (Otoplasti) Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kepçe Kulak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Penis Estetiği Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:19
Top