2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Evden Kaçıyor Ne Yapabilirim
MAKALE #4585 © Yazan Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ | Yayın Şubat 2010 | 44,042 Okuyucu
ÇOCUĞUM EVDEN KAÇIYOR NE YAPABİLİRİM?

Kaçma nedir?

Kaçma, çocuk ve gençlerin, büyüklerinin izni olmaksızın bulundukları yeri terk etmeleridir. Bütün davranışların sebebi olduğu gibi kaçma davranışının da sebepleri vardır.

Bu sebepler nelerdir;
Ø Genellikle sevilmediklerine veya mutsuzluk oluşturduklarına inanan çocuklar değerli olduklarını göstermek için kaçma eğiliminde bulunurlar. Bu sebeple çocuklara sevildiklerini hissettirmeli ve bunu çocuklara yansıtmalıyız.
Ø Kimi çocuklar macera olsun diye kaçma eğiliminde olabilirler. Bu sebeple çocukların arkadaş çevrelerine ve okudukları kitaplara dikkat etmeli, ayrıca gün içinde küçük maceralar yaşamasına izin verilmeli.
Ø Para kazanma arzusu da kaçma eğilimi oluşturabilir. Bu sebeple isteklerini yerine getirememe sebebimizin yalnızca para olduğunu söylememeliyiz.
Ø Aile içi tartışmalar ve ailedeki bağların zayıflığı da kaçma davranışına sebep olabilir. Bu sebeple evimizden huzuru eksik etmemek için elimizden geleni yapmalıyız.
Ø Aile içi şiddet kaçmanın başka bir sebebidir. İçinde bulundukları şiddet ortamından uzaklaşmayı bir kurtuluş olarak gören çocuk evden kaçabilir.
Ø Anne babanın devamlı kavga etmesi de kaçmaya sebep olabilir.(Aktosun,2006.125)

Bazıları Anne-Babalarının Sevgilerini Deniyor

Bazı çocukların da sadece anne ve babanın sevgisini denemek için evden kaçtığının görüldüğü ifade edilirken, yakınlarına giden bu çocukların kısa sürede geri döndüğü vurgulandı. Yetkililer, çocuk hangi sebeple kaçmış olursa olsun amacın evden kaçmasına yol açan tutum ve davranışlardan kaçınmak olması gerektiğine dikkat çekti.(Spock,1972.409)

Evden kaçan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda, zihinsel özürlüleri hariç, hemen hepsinin aileleriyle sorunları olduğu görülmektedir. Ailede şiddetli geçimsizlik, işsizlik, fakirlik, dayak, eğitimsizlik gibi olumsuzluklar, öncelikle çocukları etkilemektedir. Çocuklar sıcak aile ortamından, sevgiden, ilgiden ve şefkatten mahrum olarak büyümektedirler. Bu çocuklar kendi ayakları üzerinde duracak yaşa geldikleri zaman sıkıcı aile ortamından, dayaktan, kötü muameleden ve sefaletten kurtulma hayalleri kurarlar. İlk fırsatta ellerine biraz para geçince -bu para genellikle aile bireylerinin izni olmadan edinilen paradır- iyi bir iş bulmak, ses veya sinema sanatçısı olmak, kısa yoldan şöhrete kavuşmak ümidiyle evden kaçarlar.

Bazı çocuklar, ailenin maddî durumu iyi olduğu halde, anne ve babanın sevgisini denemek için evden kaçarlar. Ancak fazla uzağa gitmeyi göze alamazlar. Genellikle evin bodrumuna, bir akraba veya arkadaş evine sığınır; kısa zamanda geri dönerler. Anne babanın affedemeyeceği bir suç işlediklerinde, karneleri zayıf geldiğinde, dayak korkusuyla eve gelmeyip geceyi sokakta geçiren çocuklar da vardır.

Emniyet yetkililerinin evden kaçan çocuklarla ilgili yapılan görüşmelerinden elde edilen sonuca göre, "Geçimsizlik, fakirlik, dayak, işsizlik, eğitimsizlik" gibi olumsuzlukların bulunduğu aile ortamında büyüyen çocuklar, "iyi bir iş bulmak, kısa yoldan şöhrete kavuşmak, sıkıcı aile ortamından uzaklaşmak, istedikleri gibi yaşamak" ümidiyle ilk fırsatta evden kaçıyorlar.

Eğer sık sık evden kaçan bir çocuğunuz varsa, bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Yaptığınız yanlışların farkında olmadığınız için çocuğunuzun evden kaçmasına engel olamıyorsunuz. Bu durumda bir çocuk psikiyatrından veya uzman bir psikologdan yardım almanız gerekir.

Sebepleri bilindiği taktirde evden kaçma probleminin çözümü kolaylaşır.

Evden Kaçmayı Önleyici Yaklaşımlar

Burada önemli olan çocuk evden kaçtıktan sonra onu eve bağlama çareleri aramak değil evden kaçmasına yol açan tutum ve davranışlardan kaçınmak olmalıdır. Aile içinde kendisini mutlu ve değerli hisseden bir çocuk evden kaçmayı düşünmez. Çocuğumuzu eğitirken onun kendisini mutlu ve değerli hissetmesi için anne baba olarak üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirmelisiniz.

Bunlar:

Çocuğun ruhsal ve sosyal gelişimi için sevgi, ilgi ve güven duygusu çok önemlidir. Maddî ihtiyaçların yerine getirilmesi çocuğun kendisini mutlu hissetmesine yetmez. Aile için fakirlik gerçekten zor bir durumdur. Ancak çocuğun ruhsal ihtiyacı olan sevgi ve ilgi, maddî imkânla ilgili değildir. Nice fakir aileler vardır ki çocuklarını sevgi ve ilgi ile büyütmekte, maddî imkânsızlıklara rağmen onları okutmaya ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır. Çocuklar bu sıcak aile ortamında kendilerini mutlu hissetmekte, evden kaçmayı akıllarından bile geçirmemektedir. Yine öyle aileler vardır ki geniş maddî imkânlarına rağmen, anne baba sorumluluğunu yerine getirmez, çocuklarından ruhsal ihtiyaçları olan sevgiyi ve ilgiyi esirger, onlara zaman ayırmazlar. Bu anne babalar, çocukların maddî ihtiyaçlarını karşılamakla ve yatılı özel okullarda okutmakla görevlerini yaptıklarını zannederler. Yanıldıklarını anladıkları zaman iş işten geçmiş olur. Zira çocuklar anne babalarından bulamadıkları sevgi ve ilgiyi arkadaş çevresinden, eğlence dünyasından veya uyuşturucudan sağlamaya çalışır, aileden gittikçe uzaklaşırlar.
Çocuklar küçük yaşlardan itibaren anne babalarına duygularını, düşüncelerini, sevinçlerini, hayallerini, korkularını, endişelerini ve sıkıntılarını çekinmeden açabilmelidir. Onları yargılamadan, suçlamadan dinlemeli, kendinizi çocukların yerine koyarak anlamaya çalışmalısınız. Böyle yapıldığı zaman çekinmeden bize her türlü sıkıntılarını açacak, anne babanın şefkatli kollarında kendilerini güçlü hissedeceklerdir.
Her konuda çocuklara karşı adil ve tutarlı olun. Koyduğunuz kurallar onların bağımsızlık çabalarını engelleyici, uygulaması zor kurallar olmamalıdır. Onlara aile içinde yapabileceği basit işler vererek öz güvenlerini güçlendirebilirsiniz. Aileyi ilgilendiren ortak kararlarda onlara da söz vermeli, kendilerini değerli hissetmeleri sağlanmalıdır. Yetenek ve becerileri konusunda gerçekçi olmalı, onlardan yapamayacakları şeyler istememelidir.
Çocukların anne babalarını taklit ederek kişilik kazandıkları unutulmamalıdır. Çalışkanlıkta, dürüstlükte, yardımlaşmada, iş bölümünde onlara iyi örnek olmalıdır.
Gazete haberlerinden ve televizyon programlarından faydalanarak kolay yoldan şarkıcı ve artist olmak için evden kaçan gençleri bekleyen tehlikeler konusunda çocuk bilgilendirilmelidir. Böylece evden kaçarak, kolay yoldan sanatçı olunamayacağını öğreneceklerdir.

Dayak ve baskı ancak cahil anne babaların başvurduğu eğitim araçlarıdır. Disiplin dayak ve baskı ile değil, kurallarla sağlanır. Çocuklar kuralları çiğnediğinde karşılıklı konuşarak ve onların da fikirlerini alarak çözüm üretilmelidir.

Çocuk ailede bulamadığı yakınlığı arkadaş çevresinde arar, grup içersinde yer edinmek için kolayca grup liderinin güdümüne girer. Liderden aldığı güç ve telkin ile anne ve babasına karşı gelir. Anne baba da onu uslandırmak ve itaate zorlamak için dayağa başvurur. O genç için aile önemini yitirir ve sıkıcı bir yer olur. Kendi hayatını yaşamak için evi terk edebilir.

Özetle;

Ø Çocuğu bir birey olarak kabul edip yargılamadan, suçlamadan dinleme ve anlamaya çalışmak onun aileye olan bağlılığını arttırır.
Ø Çocuklardan yapamayacakları şeyler istenmemeli, onlara aile içinde yapabileceği basit işler vererek, öz güven sahibi olmaları sağlanmalıdır.
Ø Çocuklar, evden kaçan çocukları bekleyen tehlikeler konusunda uyarılmalıdır.
Ø Dayak bir disiplin ve eğitim aracı olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

KAYNAKÇA

Ø Aktosun,Yasemin.”Çocuklardaki Davranış Bozuklukları ve Uyum Problemleri”, Gül Yurdu Yayınları, 2006.
Ø Spock, Benjamin. “Çocuk Bakımı ve Eğitimi”, Bilgi Yayınevi, 1972.
Ø www.karaktergelisim.com
Ø www.cocukpsikolojisi.net
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Evden Kaçıyor Ne Yapabilirim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaaddin DEBGİCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
Denizli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi186 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'nin Makaleleri
► Çocuğum Altını Islatıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğum Mastürbasyon Yapıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Bedensel Engelli Çocuğum Var Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğum Yalan Söylüyor, Neler Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Panik Atağım Var Ne Yapabilirim? Psk.Alpaslan KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Evden Kaçıyor Ne Yapabilirim' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:56
Top