2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma ve Ergen
MAKALE #4600 © Yazan Psk.Dnş.Özden ŞENKOYUNCU | Yayın Şubat 2010 | 4,956 Okuyucu
Ayşe 15 yaşında bir genç kızdı. Annesiyle babasının kendisini hatırladığından beri sorunları vardı. Annesiyle babası en çok para için tartışırlardı. Ayşe 8 yaşını bitirdiğinde annesi de çalışmaya başlamıştı. Ayşe’yi anneannesi büyütmüştü. Ayşe annesi işteyken kendini hiç güvende hissetmezdi. Anneannesi teyzesinin küçük oğluna da bakıyordu. Okul çıkışı anneannesine gider ve sessizce ödevlerini yapar, annesinin gelmesini beklerdi. Anneannesi ‘Onlar çalışıp para kazanacaklar diye ben çile çekiyorum.’ derdi. Biraz sinirli bir kadındı. Ayşe’nin annesiyle babası geçen yıl , ne yazıkki boşanmışlardı. Annesi evi geçindiremeyeceğini düşündüğü için anneannesiyle dedesinin yanına taşınmışlardı. İşte o zaman Ayşe kendini yapayalnız hissetmeye başlamıştı. Anneannesi sürekli babası hakkında olumsuz konuşuyordu. Ayşe arkadaşlarıyla buluştuğunda ‘Annenle baban seni çok serbest bırakmışlar’ diye söyleniyordu Ayşe çok mutsuzdu. Annesiyle babasının kavgalarına bile razıydı. Kendisini sığıntı gibi hissediyordu. Sınıfında birkaç arkadaşının daha anne-babası boşanmıştı. Bir tek onların yanında kendini normal hissediyordu. Onlardan bir erkek arkadaşına kendini yakın hissediyordu. Okuldan kaçıp sorunlarını konuşuyorlardı. Annesi kendini işine vermişti, babası ise Ayşe ile pek ilgilenmiyordu. Sadece erkek arkadaşı kendisini anlayabiliyor gibi hissediyordu. Sanki o olmasa hayatta yapayalnız ve sevgisiz kalacaktı.
Yukarıdaki hayali öyküdeki Ayşe anne-babasının ilgisizliğini arkadaşlarının dostluğu yoluyla gidermeye çalışan bir genç kız. Ergenler yaşam dönemleri itibarı ile yaşıtlarıyla arkadaşlığa daha çok değer verdikleri bir dönemden geçerler.Bu nedenle arkadaş ilişkilerine değer vermeleri çok normal. Arkadaşlarının düşünceleri, davranışları onlar için anne-babalarının ne düşündüğünden daha önemli ve daha değerlidir. Yine de anne-babalar çocuklarıyla yeterince iletişim halindelerse ergenler arkadaşlarıyla ailelerini bir dengede tutmayı öğrenirler. Oysa boşanma halinde, eğer anne ile baba yeterince bilinçli değilse, boşanmanın ergende yaratabileceği sorunlara yardımcı olamazlarsa ibre arkadaşlardan yana kayar. Normalde bir ergenin çeşitli arkadaşlık gruplarına girip çıkarak kendi oluşturmaya çalıştığı yaşam anlayışına uygun arkadaşları seçmesi gerekirken, boşanmadan dolayı kendini yalnız hisseden ergen herhangi bir arkadaş grubuna ‘tutunmaya’ daha çok ihtiyaç hissedecektir. Örneğin daha önceleri sigaraya ilgi duymayan bir ergen, sırf arkadaş grubuna ‘ait olma ihtiyacı’ndan sigaraya başlayabilecektir.

EBEVEYNLER NE YAPMALI?
Yukarıda da örneklerle anlatmaya çalıştığım gibi anne-baba için altın kural ‘ilgi’dir. Boşanma hiç kuşkusuz anne ve baba için çok zor bir dönem ve boşanmadan sonraki ilk dönemde kendi bunalımları yüzünden çocukların ne halde olduklarını fark etmeyebilirler. Ancak en kısa sürede toparlanmalı ve çocukların ne halde olduğunu fark etmeye çalışmalıdırlar. Öncelikle eğer mümkünse boşanma kararı alındıktan sonra, anne-baba bu kararı çocuklarına birlikte vermelidir. Anne ve baba ne kadar öfkeli ya da üzgün olurlarsa olsunlar sakin kalmaya çalışmalı ve boşanmayı açıklarken de, boşanma gerçekleştikten sonra da birbirlerini suçlamaktan vazgeçmelidirler. Ergenlerin boşanma kararını kabullenebilmeleri için; istedikleri anda sorularına cevap verecek, üzüntülerine ortak olacak ve onları anlayacak anne-babalara ihtiyaçları vardır. ‘Boşanma’ ergende anne ya da babasının ölümüne benzer bir üzüntü yaratır. Önce buna inanmak istemezler, sonra öfkelenirler. Ardından pazarlık aşaması, ‘bunalım dönemi’ ve en son boşanmayı ‘kabulleniş’ gelir. Çocuğunuz bütün bu süreçleri yaşarken anlayışlı olmalı, onun yanında omzunuz ağlanmaya hazır beklemeli ve gerekirse çocuğunuz ve kendiniz için ‘terapi’ almalısınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Boşanma ve Boşanma Kararı Psk.Gökül KARLUK ER
► Ergen ve Aşk Psk.Nurhayat DİRİK
► Ergen Terapisi Psk.Elif DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanma ve Ergen' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:09
Top