2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Apendisit: Kapalı Ameliyat ve Laparoskapi
MAKALE #4633 © Yazan Dr.Sinem KANAR | Yayın Mart 2010 | 5,509 Okuyucu
AKUT APENDİSİT

Apendisit kalın barsağın hemen başlangıç kısmında yer alan apendiks adı verilen organın iltihabi hastalığıdır.

Apendisit tedavisi nasıl yapılır ?

Hastalığın kesin tedavisi sadece ameliyatla iltihaplı apendiksin çıkarılması ile sağlanır. Klasik açık ameliyatlarda bu işlemi yapabilmek için uzunluğu 6-12 cm arasında değişen bir kesi yapılır.

Laparoskopik ameliyat neden tercih edilmeli ?

1. Hasta daha az ağrı çeker, hastanede daha kısa süre yatar ve normal yaşantısına hızla döner .

Laparoskopik ameliyatta hasta takip eden ilk 12 saat içinde beslenmeye başlanır, ağrısı az olduğu için kendisini çok daha iyi hisseder ve doktorca kısıtlama getirilmeyeceği için günlük hareketlerine başlar.
Klasik açık cerrahide hastalar ameliyat sonrası ciddi bir ağrı duyar, hastanın uzun bir süre ağrı kesici kullanması gerekir, hastanede daha uzun süreli yatmaları gerekir ve normal günlük yaşantılarına dönmeleri genellikle birkaç haftayı bulur.

2. Günlük yaşamla ilgili kısıtlamalar yoktur.

Klasik açık cerrahide ameliyat sonrası ilk günlerde daha da çok olmak üzere hastaya hareketlerini kontrol altına almasını sağlayacak bir takım kısıtlamalar getirilir. Laparoskopik cerrahide ise ameliyattan sonra ise daha ilk günden başlanarak hasta istediği ve tolere edebildiği her şeyi yapabilir.

3. Estetik görünüm mükemmeldir.

Klasik açık ameliyatlardan sonra hastanın karnında 6-12 cm arasında değişen bir ameliyat izi kalır. Laparoskopik ameliyat sonrası ise hastanın karnının görünümü fazla değişmez .

4. Yeniden fıtık oluşma riski çok azdır. Yapışıklık riski daha azdır.

Klasik açık cerrahide hastaların bir kısmında bir süre sonra ameliyat yerinde fıtık oluşur ve hasta bu nedenle ikinci bir ameliyat olmak zorunda kalır. Kapalı ameliyatlardan sonra fıtık oluşma riski çok azdır.

5. Aynı kesiler kullanılarak başka bir hastalık da tedavi edilebilir.

Akut apendisitin kesin tanısı ameliyat sırasında konur. Bazen akut apendisit düşünülerek ameliyata alınan hastalarda problemin apendisitten değil başka bir organa ait hastalıktan (yumurtalık kisti, dış gebelik, mide ülseri delinmesi…gibi) kaynaklandığı saptanır. Açık bir ameliyatta böyle bir durumla karşılaşıldığında ameliyat kesisinin uzatılması gerekir.

Oysa kapalı ameliyatta başlangıçta karnın içine kamera ile girilerek tüm karın görülür. Hastalığın nerden kaynaklandığı görülür. Sonuçta tüm bu hastalıklar laparoskopik olarak tedavi edilebildiği için ek kesiler yapılması gerekmez.

6. Tanı erkenden ve doğru olarak konulur.

Kapalı ameliyatların en önemli avantajlarından biri de tanının erkenden ve doğru olarak konulabilmesini sağlamasıdır. Apendisitten şüphelenilen bir hastada göbekten yapılan 1 cm’lik kesiden sokulan kamera ile karın içine bakılır. Hastanın yakınmalarının ne olduğu doğru olarak saptanır (apendisit, yumurtalık kisti, dış gebelik, divertikül, ülser delinmesi…gibi). Açık ameliyatta ise aynı şeyleri görebilmek için büyük bir kesi yapılması gereklidir.

Kapalı ameliyat nasıl yapılır ?

Laparoskopik apendisit ameliyatında göbekten 1 cm'lik ve karnın alt bölümünden 0.5 ve 1 cm'lik iki küçük kesi yapılır. Buralardan sokulan borucukların içinden kullanılan aletlerle iltihaplı apendisit kalın barsaktan ayrılır.Bir torba içine konularak batın dışına alınır.

Kapalı ameliyatın riskleri nelerdir ?

Kapalı ameliyatlarda da klasik açık ameliyatlara benzer şekilde kanama, bazı yapıların yaralanması ve enfeksiyon gibi değişik sorunlar oluşabilir. Açık ameliyat sonrası can sıkıcı sorunlardan biri hastanın yara yerlerin iltihaplanmasıdır. Yara yerinde iltihaplanma kapalı ameliyatlar sonrası açık ameliyatlara kıyasla çok daha az görülür.

Laparoskopik ameliyatın dezavantajları

Laparoskopik ameliyatlar klasik açık ameliyatlarla karşılaştırıldığında daha pahalıya malolmaktadır. Ancak maliyet hesaplanır iken hastanın normal yaşantısına daha erken döneceği ve ikinci bir ameliyat olasılığının daha az olduğu göz önünde tutulur ise kapalı ameliyatlar daha ucuz bile kabul edilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Apendisit: Kapalı Ameliyat ve Laparoskapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sinem KANAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sinem KANAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem KANAR Fotoğraf
Dr.Sinem KANAR
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sinem KANAR'ın Yazıları
► Laparaskopi(Kapalı Ameliyat) Dr.Mehmet KOÇ
► Beyincik Fıtığında Kapalı Ameliyat Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
► Kapalı Kalp Ameliyatları Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Kapalı ve Atravmatik Rinoplasti Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kapalı Burun Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kapalı Burun Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Apendisit: Kapalı Ameliyat ve Laparoskapi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fıtık ve Tedavisi Ağustos 2009
► Safra Kesesi Hastalıkları ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:50
Top