2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları
MAKALE #4654 © Yazan S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ | Yayın Mart 2010 | 6,870 Okuyucu
Sınav Kaygısı


Kaygı, çoğu zaman nedeni belli olmayan korkudur. Olmayan, olduğu varsayılan bir değerin, kaybe tehlikesi olsun veya olmasın, sürekli olarak kaybedilme korkusudur. Korku ile kaygı genellikle birbirinin yerine kullanılır. Ama ikisi aynı şey değildir. Korku durumlarında, bizi korkutan olgu, nesne, durum o anda ortamda vardır. Fakat korkulacak bir durum olmamasına rağmen birey korku hissediyor ise, Kaygı'dan söz etmek mümkündür.

Korku, bir tehdit anında bedensel tepkilerin yanı sıra hissedilen duygusal tepkidir. Tehditle orantılı olarak azalıp çoğalır. Kaygı ise , bununla orantılı değildir. Tehditten bağımsız olarak da devam edebilir.

Sınav kaygısı toplumumuzun (öğrenciler, aile çevresi) büyük bir bölümünü ilgilendirmektedir. Yine etkilenen kesim her yıl artarak devam etmektedir. Sınav kaygısının öğrenmeyle ya da fazla ders çalışmakla ilgisi yoktur. Fazla ders çalışmanın, bilgi yüklemenin kaygı ve stres yarattığı düşüncesi bir hayli yaygındır. Fazla ders çalışıp yorulan bir öğrenci kısa bir rahatlama ve egzersizden sonra dinlenebilir. Kaygıyı yaratan öğe; sınavda başarısız olunacağı ve bu başarısızlığın bazı değerlerin sonu olacağı korkusudur.
  • Sınav Kaygısının Nedenleri Şunlar Olabilmektedir:
  • Kötü çalışma alışkanlıkları, (çalışmayı erteleme, eksik bilgi ile sınava girme)
  • Yüksek beklenti ( ailede veya öğrencide)
  • Görev ve sorumlulukları erteleme,
  • Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu
  • Başarısız olmanın, kişiliğe dair bir eksiklik olarak algılanması.

    Sınav Kaygısının Fiziksel Belirtileri Arasında Sıkça Rastlanılanlar Şunlardır:

    · Kalp çarpıntısı,
    · Hızlı nefes alıp-verme,
    · Nefes darlığı,
    · Terleme, titreme,
    · Mide şikayetleri,
    · Bağırsak hareketlerinde değişme (ishal-kabızlık),
    · Organize olamama, (plan yapamama, çalışmaya başlayamam)
    · Başağrısı, Baş dönmesi,
    · Huzursuz uyku, kabus görme, aşırı uyku veya uykusuzluk,
    · Konsantrasyon bozuklukları,
    · Yorgunluk belirtileri,
    · Yeme alışkanlıklarında değişme.


    Sınav Kaygısının Duygusal Belirtileri Arasında Sıkça Rastlanılanlar:


    · Endişe,
    · Huzursuzluk,
    · Güvensizlik,
    · Çaresizlik, Gerçeklik hissinin kaybolması,
    · Kontrolün kaybedileceği hissi,
    · Öfke-Kızgınlık,
    · Korku, Ümitsizlik,
    · Hayalkırıklığı,
    · Mutsuzluk,
    · Tedirginlik.

Sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için su noktalara dikkat etmek de fayda vardır:

  • Dinlenme anında , bedensel rahatlamamızı sağlayan fiziksel egzersizler yapılmalıdır. (Derin nefes alıp verme , spor yapma, zihni dinlendirme vb.)
  • Eğitimciler ve anne-babalar, öğrenciyi güdülemek için kaygı düzeyini yükseltebilirler. Buna dikkat etmek, güdülemeyi, yaşamsal bir amaç haline dönüştürmemek gerekmektedir.
  • Basarının amacı, mutlu ve kendini güvende hisseden bir insan olmaktır. Bu da çeşitli yollarla olur. Mutlu ve güvenli yasam da yalnızca sınav sonucuna bağlanamaz. Bundan başka bir çok yaşama seçeneği bulunduğunun farkında olmak gerekmektedir.
  • Sınavı bir kişilik sorunu haline getirmemek gerekir. Sınavda yalnızca kişiliğiniz değil, sizin belirli bir yanınız ölçüldüğü unutulmamalıdır. Sınavı kaybetseniz de siz yine insan olarak değerli olduğunuzun farkında olunmalıdır.
  • Çalışmaları ertelememek, Çalışmaktan kaçınmamak
  • Gerçekçi beklentilerin olunması (yeterliliklerini ve sınırlılıklarının farkında olunması)
  • Başarısız olunacağı inancının değerlendirilerek gerçekçi inançlarla yer değiştirilmesi
Sınavlardan Önce Yapılabilecekler Arasında Şunlar Gösterilebilir:
  • Beslenme ve uykunuza dikkat edin, ilk kez yiyeceğiniz şeyleri sınav gününe denk getirmeyin. Riskli şeyler yememeye özen gösterin. ( ağırlık ve mide rahatsızlığı verecek sindirimi güç besinler)
  • Sınav çalışmalarınızı son geceye bırakmayın,
  • Kapsamlı sınavlardan en az üç gün önce yeni bilgiler edinmeye çalışmayın, sadece tekrar yapın,
    En önemlisi de, bu problemle baş edebilmek için, bir uzmandan yardım almaktır. Özellikle ebeveynlerin bu konuda bilinçli ve yüksek öngörüye sahip olmaları gerekmektedir.

Sağlıklı Günler, Sağlıklı Nesiller.

Serap Melek ÇAVUŞ

Aile Terapisti- PEDAGOG- Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'ın Makaleleri
► Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları Psk.Alpaslan KESKİN
► Sınav Kaygısıyla Başetme Yolları !! Psk.Şanver YEREBAKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:57
Top