2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Diş Hekimliği
MAKALE #4660 © Yazan Dr.Dt. Cenap ADAŞ | Yayın Mart 2010 | 6,177 Okuyucu
Diş hekimliğinin ilgi alanı, yakın zamana kadar esas olarak ağızdaki ağrıların giderilmesi, hastanın ağrıdan kurtarılması ve kaybolmuş çiğneme fonksiyonun belli ölçüde geri kazandırılmasıyla sınırlıydı.

Eski diş hekimlerinin en sık uyguladıkları tedavi diş çekimiydi, “mümkün olan” durumlarda ve “diş ölmemişse” dolgu da yapılırdı. Çekilen dişlerin yerine yapay dişlerin yapılması, oluşan boşlukların doldurulması da başarı için yeterli bir ölçüt idi.

Bunu sağlarken, mümkün olabildiği ölçüde estetiğin de sağlanması gözetilmekle birlikte, fonksiyonun sağlanması her zaman ön plandaydı. Ön dişlerde mümkün olduğu ölçüde estetik, arka dişlerde ise sağlamlık her zaman tercih edilirdi.
Eskiden insanlar, arka dişlerindeki çürüklerin tedavisinde, çok kötü bir görünüme sahip olsalar da yüksek çiğneme basıncına dayanıklı oldukları için amalgam dolgularla yetinmek zorundalardı örneğin…

Kronların, köprülerin çiğneyici yüzeyleri, sağlam olabilmeleri ve kırılmamaları için hep metal oldular uzun yıllar boyunca... Kısmi diş eksiklikleri varlığında, insanlar takılıp çıkarılan protezlerin ağızlarında tutunabilmeleri için kancaların kötü görüntüsüne razı olmak zorunda kaldılar.

Zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe, hayatın her alanında eskiden aklımıza bile getiremediğimiz gelişmeler hayatımıza girmeye başladı. Teknolojiden yararlanmak zorunda olan diş hekimliği alanında da üstün teknolojinin yarattığı materyaller ve teknikler uygulanmaya başlandı. Bu sayede, yakın zamana kadar hayal bile edemediğimiz tedavileri artık her birimiz kliniklerimizde uygulama şansına sahibiz.

Artık ne gümüş rengi dolgulara mahkumuz, ne kötü görünümlü kron ve köprülere, ne de protezlerdeki kancalara... Sağlamlıkla estetik arasında bir seçim yapmak zorunda kalıp da zorunlu olarak sağlamlığı tercih ettiğimiz günler gerilerde kaldı artık... Günümüzde hiç kimse yemek yiyebilmekle yetinip, gülerken ağzını eliyle kapatmak zorunda değil.

İşte, bütün teknolojik gelişmelerin diş hekimliği alanında yer bulması, önceleri çok yüksek ekonomik bedeller gerektiren bu yeniliklerin yaygınlaşıp giderek daha ekonomik hale gelmesi, estetik diş hekimliği denilen bir kavramın doğup gelişmesini sağladı.



Bu sayede artık hem fonksiyon, hem estetik, hem de doğallık bir arada sağlanabiliyor. Üstelik yakın zamana kadar birinden birini seçmek zorunda olduğumuz, bir arada hayal bile edemeyeceğimiz bu kavramları yaşantımıza geçirmek gittikçe daha kolaylaşıyor.


Bu noktadan baktığımızda, ağızda sağlık, fonksiyon, estetik ve uyumu bir arada sağlamaya yönelik bütün uygulamalar estetik diş hekimliğinin ilgi alanına giriyor. Kompozit dolgulardan tutun da diş beyazlatmaya, metal altyapılı ya da metal altyapısız porselen kron ve köprülerden tutun gülüşünüzün şekillendirilmesine, laminate porselenlerden tutun dişetlerinizin sağlıklı hale getirilmesine kadar, uçsuz bucaksız bir çalışma alanı var estetik diş hekimliğinin…

Estetik diş hekimliği; dolgu ve pansuman hekimliğini çoktan aşmış bir anlayışla, hastasının sağlıklı güzelliğini ve aynaya bakarken mutlu olmasını sağlamayı gözeten hekimlerin çalıştığı bir alan...

Estetik dişhekimliği felsefesi; mümkün olan en inandırıcı doğal diş dizisini kazandırırken, onu en üst standartlara yükseltmek biçiminde tanımlanabilir.

Biz diş hekimlerinin çalıştığı alan, beslenme gibi yaşamsal bir fonksiyonun sağlanmasına olanak verdiği kadar, bizi doğanın en gelişmiş varlığı haline getiren özelliğimiz olan düşündüğümüzü söze dökme, hissettiklerimizi ifade etme, mimiklerimizle ruh halimizi iletme yeteneğimizi kullandığımız çok önemli bir bölgedir.

Estetik dişhekimi için insan, öğüten bir makineden öteye, sağlıklı bir güzelliği güven ve gururla sergilemek için yaratılmış, mükemmel olduğu kadar da hassas bir varlıktır.

Bu hekimin görevi, kişinin içindeki güzelliği ifade edebilmesi için, sanatına ve de kullandığı malzemeye hayran bir heykeltıraş gibi çalışıp, bütünde detaya mükemmellik getirmektir.

Mesele sadece bir kaç dişi beyazlatmak ve düzeltmekten öteye; onlara can vermek, bir karakter ve ruh vermek, sahibiyle bütünleştirmektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Diş Hekimliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Cenap ADAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Cenap ADAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Cenap ADAŞ'ın Makaleleri
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Şule ÜNAL
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Kurtul Ali KAPTANOĞLU
► Radyasyon ve Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Koruyucu Diş Hekimliği Dt.Medet BENLİ
► Diş Hekimliği ve Duygusal Zekâ Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Dr.Dt. Mert Kafkas ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Estetik Diş Hekimliği' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:31
Top