2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Dönem Çocukları ve Kaderlerinde Bir Sorumluluk Olarak Anne – Baba Tutumları
MAKALE #4676 © Yazan Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA | Yayın Mart 2010 | 7,418 Okuyucu
Okul Öncesi Dönem Çocukları ve Kaderlerinde Bir Sorumluluk Olarak Anne – Baba Tutumları

Psikanalistler, şimdi yaşanan bazı sorunların kökenini çocuklukta ararlar. Öyle ki 7 yaşa kadar yaşanılanların, yaşamın sonraki yıllarını etkilediğine dair psikologların çoğu hemfikirdir.

Her yaşta sevgi önemliyken, okul öncesi dönemde bu önem daha da öne çıkıyor. Sevginin bir ifade edilme biçimi olan dokunulma, yeterince gösterilmediğinde psikolojik gelişim bir yana, fiziksel gelişim bozukluklarına ve terim yerindeyse, çocuğun kuruyarak ölmesine bile neden olabilmektedir.

Araştırmalar; küvezde, mikrop kapmasınlar diye dokunulmayan çocukların daha sağlıksız olduğunu gösterir. Yetiştirme yurtlarındaki çocukların gelişimsel bozukluklarının nedenlerinden birinin dokunulma ve sevgi eksikliği olduğunu bildirir. Onun için çoğu ülke; bakıcı anne, teyze ve benzeri aile yapısına uygun sistemlerin olduğu, ev tipi bakım evleri kurmuştur. Yada bakım evlerine annelik modelini getirmiştir.

Kendi problemleri olan anne babalar, çocuklarının duygu ve ihtiyaçlarına karşı duyarlı olamadıkları için, çocukların gelişimsel dönemlerinde sorunlu olmasına neden olabilirler. Kendi Kişisel problemlerini çözmeleri sağlıklı çocuk ve yetişkin için önemlidir. Hamilelikte ki sigara ve ilaç kullanımı bebeği nasıl etkiliyorsa kaygılı ve stresli olan annelerin bu duygularının anne karnında bile çocuğa bulaştığı söylenebilir.

Gelişimde ki genetik etkenler önemli olmakla birlikte, Jhon Look’ un ‘boş levha benzetmesi ve içine biz ne yazarsak onu alırlar’ sözüyle çevresel etkenlerinde oldukça önemli olduğu söylenebilir.

Beyin gelişiminde; doğuma kadar hızla gelişen sinir hücreleri, doğumdan sonrada gelişimini yoğun olarak okul öncesi döneme kadar sürdürür. Bu dönemde çevresel koşullar oldukça önemlidir. Farklı uyaranlarla, ilgiyle, sevgiyle, güvenle beslenirse beyin; bir organ olarak daha çok gelişir. Erken yaştaki uyaranların çokluğu, zihinsel bağlantıların sayısını artırarak ileriki yaşlara katkı sağlar. Batı’da kaydı tutulan bazı olaylarda, ceylanlar tarafından büyütülen çocukların bir hayvan yavrusu gibi davranışlar göstermesi, II. Dünya savaşı esnasında yıllarca dağlarda tek başına kalan bazı Japon askerlerinin konuşmayı bile unutmaları, bir organ olarak beynin gelişimi ve çocuklara vereceğimiz uyaranların, ilginin ve etrafındaki kişilerin değerini ortaya koyar. Sosyal ilişkilerden kopularak aşırı zaman verilen televizyon ve bilgisayar oyunlarının zihni nasıl beslediğini varın siz düşünün. Yetişkin yaşamın etkinliklerine hazırlayan, toplumsallaşmaya katkı sağlayan oyun, çocuğun en önemli haklarından biridir. Fakat bu hak yalnız başına bilgisayarla oynan oyunlar değildir.

Kendisine güveni gelişsin ve sevgi alsın diye, çocuğun oyuncağı olmuş anne baba, 3-5 yaşına geldiği halde hala bebek gibi davranılan çocuk demek değildir, sevgi ve güven gelişimi.

Yaşına uygun davranışlar beklenen çocuk, gerektiği zaman ‘HAYIR’ı bilsin ki yarın hiperaktif olmasın. Anne baba kendi aralarında çocuğa nasıl davranacakları konusunda tutarlı omalılar ki çocuğun doğru yanlış bilinci gelişsin. Kendisinin ve başkalarının sınırları bilsin.

KKTC de Yakındoğu Üniversitesinin okul öncesi birimindeki kreşte, çocuklar kendi yemek tabaklarını kendi taşıyorlardı. Çok hoşuma giden bu örnekte olduğu gibi, şimdiden verilen bu sorumluluk duygusu, yarın kendi odasını toplamasından kendi ödevlerini yapmasına ve derslerini çalışmasına kadar bir çok alanda katkı sunar.

Düşmesin incinmesin yorulmasın diye, çocuğun kendisi yapabilecekken onun yerine yapılan her iş, çocuğun kanatlarından koparılmış bir tüy gibidir.

Okul öncesi dönemlerde çocuklara büyüklerce söylenen sözler kritize edilmeden bilinç altına geçer. Çünkü çocuğun muhakeme etme yeteneği henüz gelişmemiştir. Ve olumsuz eleştiriyi gerçek, değişmeyen, kişiliğinin parçası bir durum olarak algılayabilir.

Eleştirilecekse çocuk, davranışı eleştirilsin. Davranış değiştirilebilir. Kişiliği eleştirilen çocuk, değersizlik duygusu geliştirir. Sürekli olumsuz sözler, kendini doğrulayan kehanet gibi olumsuz bir kişiliğe sahip çocuk ve yetişkin olmada hipnoz telkinleri gibidir. Sevgi koşulsuz olmalıdır. Anne babanın görevi koşulsuz sevildiğini ve kabul edildiğini çocuğuna hissettirmesidir. Sadece başarı beklenen çocuk, başarı olduğunda sevilen çocuk, yaşam boyunca hep etrafından onay bekleyen bağımlı bir kişilik geliştirebilir. Yada anne babasının yüksek beklentilerini karşılayamadığı için kendisini değersiz hisedebilir. İleri yaşlarda aşırı sınav kaygısının nedenlerinden biride anne babanın bu başarı=sevgi tutumudur. Bu nedenle cocuğun koşulsuz sevildiğini hissetmesi oldukça önemlidir.

Geçen yıllarda OECD ülkeleri dahil 57 ülkenin katıldığı yarışmada, 8. sınıf matematikte Türkiye 33. olmuştu, 1. olan İskandinavya ülkesindeki öğrencilerin ortak özelliği çok soru sormalarıydı. Ve birbirlerini rakipleri olarak değil, yardımlaşacakları arkadaşları olarak görüyorlardı. Bundandır ki çocuklara düşünceyi düşünmeyi, soru sormayı öğretmek, sordukları sorulara hazır cevap vermek yerine cevabı ona onlara buldurmaya çalışmak akademik başarı, güven ve yaratıcı zeka için oldukça önemlidir.

Evde, kreşte, mahallede; paylaşmayı, yardımlaşmayı, sevgiyi, sosyalliği, ayakları üzerinde durmayı,anne babanın dışında ayakta kalmayı,birey olmayı,bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sunacak etkinlikler yapmayı önemsemeliyiz. Beyin gelişimi ve spor arasında son yıllarda güçlü bağlar ispatlanmıştır. Yaşlarna uygun sportif sosyal ve sanatsal faaliyetler çocuğun duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağladığı kadar akademik gelişimine IQ’suna da önemli katkı sağlar.

Anne baba olmak , sayın Engin Geçtan Hocamızın dediği gibi: ‘İyi anne baba,kendisini yaşayabilen kişidir...yaşamak iniş ve çıkışları içerir...kendi noksanlarıyla yüzleşebilen anne baba modeli çocuğun kendisine karşı dürüst olmasına katkı sağlar.’

Siz; sevginiz, çabanız, özverinizle geleceğin oğullarını ve kızlarını büyütürken, ille böyle davranın diye bir dayatma yok. Dışarıdan akıl vermekte kolay denilebilr. Bence de yaşamın pratiği daha kolay değildir. Çocuklarınıza rehberlik ettiğiniz yaşam yolunda karanlık bir tünelden geçmek zorunda kalırsanız eğer, bilgilerim size ışık olabilir.

Eksiklikler olabilir. Bu suçlululuk kaynağından ziyade, barışık bir yaşam, düşlediğiniz gelecek için aşılacak pürüzler olarak değerlendirilebilir. İhtiyaç duyduğunuzda dünyanın bilgisini bulabilir ve gerektiğinde mesleki uzmanlardan yardım alabilirsiniz.
Bilimin, bilgeliğin, doğanın, yaşamın getirdiği verileri süzgecinden geçiren harika insanlar, koşulsuz kabul eden dostlar, yasemin kokularıyla bezenmiş bahçelerin çocukluk cenneti güzelliğinde sevilen bir yaşama temas dileklerimle.

MAHMUT KIZILBOĞA
Psikolojik danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Dönem Çocukları ve Kaderlerinde Bir Sorumluluk Olarak Anne – Baba Tutumları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut KIZILBOĞA Fotoğraf
Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA
İçel (Mersin)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın Yazıları
► Anne-Baba Olmak ve Sorumluluk Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Anne Baba Tutumları Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Anne Baba Tutumları Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
► Anne Baba Tutumları Psk.Melek BAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Dönem Çocukları ve Kaderlerinde Bir Sorumluluk Olarak Anne – Baba Tutumları' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Nedir? PDF Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:57
Top