2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kediler İçin Aşı Takvimi
MAKALE #4703 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Mart 2010 | 11,330 Okuyucu
Kediler İçin Aşı Takvimi:

Kedi Aşılama protokolümüz, AAFP (American Association of Feline Practitioners) baz alınarak uygulanmaktadır.

Core (Çekirdek) Aşılar :
FVRCP (Rhinotracheitis, Calicivirus, Panleukopenia) ve Rabies
Aşılar tüm kediler için tavsiye edilmektedir.
FVRCP
- İlk seri aşılama:
- Yavru kediler için - 8, 12, 16 haftalık olduklarında
- Erişkin kediler için - 2 doz 3-4 hafta arayla tekrar
- Son aşı tarihi baz alınarak 1. yıl tekrar
- Sonra her yıl tekrar
Rabies
- İlk aşılama 16 haftalık olduğunda ya da daha geç
- 1. yıl tekrar
- Sonra her yıl aynı tarihte tekrarlanır.
NOT: Yurtdışında her 3 yılda bir tekrarlanması öngörülen bu aşılamalar yasa gereği ülkemizde her yıl yapılması mecburidir.

Non-Core Aşılar
- FeLV (feline leukemia) aşısı hayat şartları baz alınarak bazı kedilere uygulanması tavsiye edilmektedir.
- 8 ve 12 haftalık olan tüm yavrulara uygulanabilir.
- Dışarı çıkan erişkin kedilerde FeLV aşısı her yıl tekrarlanmalıdır.

Viral Test Uygulaması
- Biz tüm kediler için FIV (feline immunodeficiency virus - feline AIDS) ve FeLV (feline leukemia virus-Lösemi ) testlerinin yapılmasını öneriyoruz. FIV aşısı rutin aşı programımızda yoktur.

Örnek Kedi Aşı Programı
(Cat Vaccination Schedule)

YAŞ AŞI
Yavrularda
6-7 haftalık Karma Aşı*
10 haftalık Karma Aşı
Chlamydia (Pneumonitis): Karma aşının içinde mevcuttur
12 haftalık yada büyük Rabies: Aşılama yasalara göre değişiklik göstermekle beraber ülkemiz yasalarına göre her yıl tekrarlanması öngörülmüştür
13 haftalık Karma Aşı
Chlamydia (Pneumonitis): Karma aşının içinde mevcuttur.
Feline Leukemia (FeLV): Feline leukemia virus’e maruz kalma riski var ise uygulanır.
16 & 19 haftalık Karma Aşı
FeLV: Feline leukemia virus’e maruz kalma riski var ise uygulanır.

Erişkinlerde (aşı tekrarları)

** Karma Aşı
Chlamydia (Pneumonitis): Karma aşının içinde mevcuttur.
FeLV: Feline leukemia virus’e maruz kalma riski var ise uygulanır.
Rabies: Aşılama yasalara göre değişiklik göstermekle beraber ülkemiz yasalarına göre her yıl tekrarlanması öngörülmüştür.

Tüm bu aşılamalar hayvan tamamen sağlıklı ise yapılmalı ve mutlaka aşılamalar arası zaman istenen aralıklarda olmalıdır. İç ve dış parazitlerden tamamen arındırılmış olmalı,gerekirse gaita kontrolü ile gerekirse düzenli kontroller yapılmalıdır. Kedinin genel durumu normal, iştahı iyi olmalı,ateşi,göz ve burun akıntısı olmamalı,ishal ya da kusma görülmemeli, genel sağlık muayenesi yapılmadan kesinlikle aşılama yapılmamalıdır. Kuduz aşısı ve lösemi aşısı kedi 3 aylık olmadan kesinlikle uygulanmamalıdır. Kedi ve köpeklerde aşı uygulama bölgeleri aşıya göre değişiklik göstermektedir. Aşı uygulama zamanı ve yerine kesinlikle uyulmalıdır.
İmmunsupresyon tedavisi gören kedi ve köpeklere aşılama yapılmamalıdır. Uzun dönemli kortizon kullanımı bağışıklık sistemini etkileyeceği için aşılama zamanı bu tedaviye göre ayarlanmalıdır.
Tüm aşılamalar eksiksiz yapıldığı halde kedi ve köpeklerin yine de hasta olabilecekleri unutulmamalıdır. Hiç bir aşı % 100 koruma sağlamaz,bağışıklık maternal antikorlara da bağlıdır ve bu yüzden anne sütü almak yeterli kolostrum almak bağışıklık sisteminin gelişimi için son derece önemlidir.Kedi ve köpeklerin en az 2 ay anne sütü almalarına dikkat etmeli erken anneden ayırmamalıyız.


Referanslar ve Kaynaklar
Ford, R.B. Feline Vaccination Guidelines. In Bonagura, JD; Twedt, JD (eds.) Current Veterinary Therapy XIV. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 2008; 1275-1278.
Greene, CE; Schultz, RD. Immunoprophylaxis. In Greene, CE (eds.) Infectious Diseases of the Dog and Cat, ed 3. W.B. Saunders Co. St. Louis, 2006; 1069.
Klingborg, DJ; Hustead, DR; Curry-Galvin, EA; Gumley, NR; Henry, SC; Bain, FT; et al. AVMA Council on Biologic and Therapeutic Agents' report on cat and dog vaccines. Journal of the American Veterinary Medical Association. November 15, 2002 (Volume 221, No. 10); 1401-1407.
Levy, J; Crawford, C; Hartmann, K; Hofman-Lehmann, R; Little, S; Sundahl, E; Thayer, V. 2008 American Association of Feline Practitioners' feline retrovirus management guidelines. Journal of Feline Medicine and Surgery. 2008; 10:300-316.
Richards, JR et al. The 2006 American Association of Feline Practitioners Feline Advisory Panel Report, Journal of the American Veterinary Associaiton, 2006; 229(9):1405.
Al-Sarraf, R. Update on feline vaccine-associated fibrosarcomas. Veterinary Medicine. 1998;729-35.
American Association of Feline Practitioners/Academy of Feline Medicine. Recommendations for Feline Leukemia Virus Testing. The Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1997;1105-7.
Bell, FW. Recommendations for FeLV- and FIV-positive cats with cancer. In August, JR (ed.) Consultations in Feline Internal Medicine. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1997;572-8.
Bergman, PJ; Couto, CG; Hendrick, MJ; Macy, DW; Richards, JR; Starr, RM (contributors). Vaccine-associated feline sarcoma symposium. Sponsored by the Vaccine-Associated Feline Sarcoma Task Force and the Arm & Hammer Division of Church & Swight Co., Inc. July 25, 1998.
Brakeman, L (ed.) Researchers suspect genetic cause for vaccine site sarcomas. dvm 1998; July 1, 41-45.
Cole, R. Rethinking canine vaccinations. Veterinary Forum; 1998 Jan;52-7.
Greene, CE. Immunoprophylaxis and immunotherapy. In Greene, CE (ed.) Infectious Diseases of the Dog and Cat. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1998;717-750.
Jarrett, O. Development of vaccines against feline leukemia virus. In Kirk, RW; Bonagura, JD (eds.) Current Veterinary Therapy XI. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1992;457-60.
Klingborg, DJ; Hustead, DR; Curry-Galvin, EA; Gumley, NR; Henry, SC; Bain, FT; et al. AVMA Council on Biologic and Therapeutic Agents' report on cat and dog vaccines. Journal of the American Veterinary Medical Association. November 15, 2002 (Volume 221, No. 10); 1401-1407.
Pfizer Animal Health. Duration of immunity in companion animals after natural infection and vaccination. Pfizer Animal Health; June 30, 1998.
Roitt, I; Brostoff, J ; Male, D. Immunology. CV Mosby Company. St. Louis, MO; 1985.
Rosen, DK. Feline infectious diseases and rational vaccine protocols for immunization. Presented at the Wisconsin Veterinary Medical Association Convention. October 10, 1998.
Schultz, RD. Current and future canine and feline vaccination programs. Veterinary Medicine. 1998;233-253.
Tizard, I; Yawei, N. Use of serologic testing to assess immune status of companion animals. Journal of the American Veterinary Medical Association. 1998;213;54-60.
Veterinary Learning Systems. Recombinant vaccine technology. Supplement to The Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1997;19(2).
Veterinary Learning Systems. Vaccine technology in the 21st century. Supplement to The Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1998;20(8c)..


Çeviri: Veteriner Hekim Işıl Karatan (DVM IŞIL KARATAN)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kediler İçin Aşı Takvimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
► Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Kediler İçin Aşı Takvimi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:00
Top