2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Suçlu İlan Edilen Yumurta Aslında Ne Kadar Suçlu?
MAKALE #4714 © Yazan Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK | Yayın Mart 2010 | 5,067 Okuyucu
Bizim için iyi kaliteli protein içeriğine sahip olan yumurta, protein kalitesi açısından anne sütü ile aynı değerdedir. Ekonomik ve besleyici aynı zamanda pratik olması tercih sebebi olsa da kolesterol yüzünden tüketmekten korktuğumuz bir besin olmuştur yıllardır, çünkü yapısında kolesterol içerdiği için fazla tüketimi kolesterolü artırdığı söylenir ama bu sınır nedir?
Yumurtanın kolesterol içerdiği doğrudur; bir yumurta sarısında 213 mg kolesterol vardır. Bu nedenle de yıllarca kolesterolü yüksek olan insanlarda tüketimi çok sınırlanmıştır. Yapılan araştırmalar göstermiş ki yumurta hayvansal kaynaklı bir gıda olmasına rağmen doymuş yağ oranı çok yüksek değildir. Kalp – damar rahatsızlıklarında bizim kaçındığımız doymuş yağın aşırı tüketimi ve trans yağlardır. Yumurtanın yağ oranı düşük olduğuna göre geriye sadece kolesterol içeriği kalıyor. Kolesterol vücudumuzda karaciğerde de üretilmektedir. Dışarıdan günlük kolesterol alımımızı tamamıyla sıfırlarsak eğer bu sefer vücudumuz devreye girer ve kontrolsüz bir kolesterol artışı söz konusu olur. Bu nedenle dışarıdan bir miktar kolesterol almamız gerekir.
Büyüme ve gelişme sürecinde çocukların zihinsel ve fiziksel yönden sağlıklı bir süreç geçirmeleri için, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle özellikle çocuk beslenmesinde iyi kalite protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir. Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri ile diğer vitaminleri önemli oranda içermektedir. Yumurtada buluna kolin beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli maddelerden biridir. Yine demir ve çinko gibi mineralleri de bünyesinde barındırır.
Kan kolesterol düzeyimiz bozulmuş olsa da bunu ayarlayacak şekilde az yağlı az kolesterollü bir diyette bile haftada 3 adet yumurta tüketilebilmektedir.
Yumurtanın tazeliğini kontrol etmek için;
Yumurta durdukça su kaybettiğinden ağırlığı da azalır. Bu yüzden taze yumurta daha ağır, bayat yumurta ise oldukça hafiftir. Taze yumurtanın kabuğu üzerindeki zar, gözenekleri örter. Havanın, dolayısıyla havada bulunan mikropların içeriye girip yumurtanın bozulmasını önler. Ama zamanla bu zar çatlar ve hava ile birlikte mikroorganizmaların (bakteri, mantar) içeriye girmesi sonucu yumurta bozulur. Bayat yumurtaların hava boşluğu büyümüştür. Yumurta sallandığı zaman ses çıkarır. Ucuz olması nedeniyle tercih edilen çatlak veya kırık yumurtalar, bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturduğundan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Taze yumurta ışığa doğru tutulup bakıldığında saydam görünür. Taze yumurta kırıldığı zaman yumurta akı saydamdır, sarısı hemen dağılmaz.
Bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa taze demektir. Eğer yumurta kabın içinde dik duruyorsa orta tazeliktedir. Ancak suyun üzerinde yüzüyorsa bayat demektir, bu yumurtayı almayın ya da tüketmeyiniz.
Yumurtayı Saklarken;
Buzdolabında yumurtalıklara yıkamadan kalırın, yıkandığında kalsiyum yapısında olan kabuk incelecek ve bu sayede dışında yer alan zararlı bakteriler içine geçebilir.Dışı çok kirli olanları hafif nemli bir bezle silebilirsiniz.
Tüketirken nelere dikkat edilmelidir;
  • Yumurtanın kabuğuna dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayınız,
  • Çiğ yumurta tüketmek sağlıklı değildir. Zararlı mikroorganizmaların bulaşma şansı artar,
  • En sağlıklı tüketimi katı pişmiş halidir,
  • Tek başına beyazını tüketmek tavsiye edilmez, tamamını tüketmek bizim için daha sağlıklıdır.
  • Sindirimi kolaydır, 7. ayından itibaren 1 çay kaşığı miktarı ile bebeklerin beslenmesine eklenebilmektedir.
  • Yumurta içeren besinler dışarıda çabuk bozulacağı için gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebilirler, tüketilecek miktar kadar buzdolabından çıkartınız.
  • Mayonezin içinde yumurta olduğunu unutmayınız, fastfood restoranlarda dışarıda bekleyen ürünleri tüketmeyiniz.
  • Tok tutar, kilo verme diyetlerinde bu özelliği ile tercih sebebi olabilmektedir,
  • Yalnız haşlarken çok uzun süreli haşlanırsa tüketimi olumsuz etkileyen yeşil renkli demir sülfür halkası oluşur, yumurtayı haşlamadan bir süre önce buzdolabından çıkarırsanız 10–12 dakikada tam pişmiş bir yumurta elde edersiniz.
  • Yumurtanın dışı temiz bile görünse kabuğuna dokunduktan sonra ellerinizi yıkayınız,
  • Hayatınızda çılbır, menemen, yumurtalı sebze yemekleri pratik ve kurtarıcı lezzetler olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Suçlu İlan Edilen Yumurta Aslında Ne Kadar Suçlu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Gül ÖZTÜRK Fotoğraf
Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Yumurta ve Sağlığa Etkileri Dyt.Beste PULAT
► Yumurta ve Sağlıklı Beslenme Dyt.Nazal BARDAK
► Beslenme Hakkında Merak Edilen Sorular Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Suçlu İlan Edilen Yumurta Aslında Ne Kadar Suçlu?' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:25
Top