2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam Koçu Kimdir ve Yaşam Koçluğu Nedir?
MAKALE #4727 © Yazan Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY | Yayın Mart 2010 | 13,263 Okuyucu
Günümüzde insanların yaşamlarında karşılarına çıkan engellerle ve problemlerle baş etmek için profesyonel yardım arama eğilimleri giderek artmaktadır. Psikolojik danışmanlık, psikoterapi ve yaşam koçluğu aynı problemlere yönelik çalışmasa da insan yaşamını daha kaliteli ve daha doyumlu hale getirmeye çalışmaları açısından benzer yönleri bulunmaktadır.

Yaşam koçluğu normal bireylerin yaşamları ile ilgili önemli kararlar almalarına ya da zorlu dönemeçlerden geçerken doğru adımları atmalarına yardımcı olmak üzere planlanan profesyonel bir yardımdır.

Yaşam koçluğu; psikolojik problemi olmayan ve yaşamında normal davranışlar sergileyen bireylerin hedeflerine daha hızlı ve etkili ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla verilen profesyonel bir, kişisel gelişim hizmetidir. Yaşam koçu, Psikologların veya Psikiyatrinin uzmanlık alanına giren anormal davranışlarla, psikolojik hastalıklarla ve psikolojik problemlerle ilgilenmez. Normal davranış sergileyen insanların hayatında nasıl daha başarılı olabileceğiyle ilgilenir. Tedavi edici değil geliştiricidir.

Günümüz koşulları hızlı değişimlere ayak uydurmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle bireyler iş yaşamında ve özel hayatlarında profesyonel desteğe ihtiyaç duyabilirler.

Yaşam Koçluğu kişisel hedeflerine ulaşmalarında bireylere bir yol haritası sunar. Alanlarında başarılı olmuş binlerce insanın, yaşamları boyunca elde ettikleri deneyimleri danışanlara aktarır. Bu deneyimlerin ortak özelliklerini araştırır ve bireylerin kullanabilecekleri stratejiler haline çevirir.

Yaşam Koçluğu iki ana başlık altında toplanabilir:

Mesleki Yaşam Koçluğu (İş dünyası, Spor, Sanat, Siyaset)
Kişisel Yaşam Koçluğu ( Motivasyon, İletişim, İlişkiler, Farkındalık Kazanma)

Kimler başvurabilir?
Bir başkasının tasarladığı ya da başkaları tarafından uygun görülen bir hayatı yaşadığını hisseden ve kendi yaşamı ile ilgili kontrolü eline almak isteyen,

Yaşam hedeflerini net olarak tanımlayamamış ya da hedef belirlediği halde onlara ulaşmak için gerekli strateji, inanç, cesaret, motivasyon ve desteğe sahip olmayanlar,

Belirlediği hedeflere ulaştığı halde tatmin olamamış ya da boşluk duygusu hissedenler,

Yaşamı ile ilgili önemli kararlar almak durumunda olan ve kendisini bu konuda yetersiz algılayanlar,

Değişime ve gelişmeye açık ve istekli olanlar yaşam koçluğu hizmetinden yararlanabilirler.

Yaşam Koçluğunun amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:
· bireysel vizyon ve amaçlar belirlemek,
· bireylerin daha iyi hedefler belirlemelerine ve hedeflerine daha hızlı ulaşmalarına yardımcı olmak,
· bireylerin yaşamlarını değerleri ve öncelikleri çevresinde konumlandırabilmelerini sağlamak,
· bireylerin yaşamlarında önemli değişiklikler yapmalarına ve kararlar vermelerine yardımcı olmak,
· bireylerin sevdikleri bir yaşamı tasarlamaları ve yaşayabilmeleri konusunda destek vermek,
· bireylerin kariyerlerinde ve işlerinde öne geçmelerine yardımcı olmak,
· bireylerin daha iyi kararlar vermelerini sağlamak,
· bireylerin ilişkilerini geliştirmek,
· bireylerin yaşamlarındaki stresi azaltmak,
· bireylerin daha etkin bir yönetici veya işadamı/kadını olmalarına katkıda bulunmak.

Yaşam koçluğu normal insanlara yönelik olmakla birlikte, normal ve anormal arasında çoğu zaman ince bir çizgi olduğundan, bireyin davranış ya da düşünüş biçiminin bu sınırda bulunduğu durumlarda kişinin durumunu ayırt edebilmek için psikolojik bozukluklar konusunda bilgi sahibi olan psikologların yaşam koçluğu hizmetini vermelerini daha uygun buluyorum. Çünkü Psikolog, kişinin psikolojik açıdan normal olduğu durumlarda yaşam koçluğu hizmetini verebilir, psikolojik sorunları olduğu durumlarda ise danışmanlık ya da terapi uygulayabilir. Normal ya da anormal sınırını bilen ve psikolojik sorunları olan bireyleri tespit edebilen kişinin psikoloji alanında eğitim almış olması gerekmektedir.

Yaşam koçluğunun terapiden farkı bir psikolojik bozukluğu tedavi etmeye çalışmamasıdır, bireyin iş yaşamında özel hayatında daha etkin olmasını sağlamaktır. Ancak tedavi edilmesi gereken bir durum varsa yalnızca yaşam koçluğu değil aynı zamanda psikoterapinin de uygulanması gerekir.

Yaşam koçluğu için başvuran bireylerin en önemli ortak özelliği başarı motivasyonu yüksek ve yaşamını daha iyi yönetme konusunda istekli kişiler olmaları. Genellikle yüksek sosyo-kültürel düzeyden bireylerle çalışıyoruz.

Hatice TOPÇU ERSOY
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşam Koçu Kimdir ve Yaşam Koçluğu Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice TOPÇU ERSOY Fotoğraf
Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Doktor Psikolog / Aile Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi126 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY'un Yazıları
► Yaşam Koçluğu Psk.Dnş.Ercan TEKİN
► Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ölüm ve Yaşam Psk.Beria Bilge ŞENER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yaşam Koçu Kimdir ve Yaşam Koçluğu Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Şubat 2010
◊ Öfke ile Başetme Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:57
Top