2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Konularda En Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları
MAKALE #4729 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Mart 2010 | 92,144 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
  • Cinsel ilişki pozisyonlarından en iyisi hangisidir?

Cinsel ilişki pozisyonlarından biri diğerinden daha iyidir diyemeyiz. Bu kişisel zevklere ve çiftin uyumuna bağlı olarak değişebilir. Kadının daha fazla zevk alması için klitorisi daha fazla uyaran pozisyonlar tercih edilebilir. Kadının üstte olduğu pozisyon, kadın kontrolü sağlayabildiği ve ilişkinin ritmini ayarlayabildiği için tercih edilen bir pozisyondur.Yine klasik misyoner pozisyonundada partnerle yüz yüze olunduğu ve klitorise uygulanan baskı yoğun olduğu için alınan zevk artabilir. Çiftlerin yeniliklere açık olması çok önemlidir.Çift en uygun ve her iki tarafa da en fazla zevk verecek pozisyonu deneme yanılma yoluyla bulabilir.
  • Cinsel ilişki sırasında acı duyuyorum. Ne yapmalıyım?

Cinsel ilişki sırasında acı duymanızın farklı nedenleri olabilir. Öncelikle fiziksel bir nedenin varlığını düşünmeniz gereklidir. Vajinada yara, enfeksiyon ya da kist, vb. olabilir ve bu cinsel ilişki sırasında acı ve ağrıya neden olabilir. Cinsel ilişkiye yeterince hazırlanmamak, yeterli ön sevişmenin yapılmaması, klistorisin yeterince uyarılmaması, partnerinizin ruhunuzu okşamaması, eterli ön hazırlık yapılmadığı için vajinanın ıslanmaması ve kuru kuru ilişkiye girmeye çalışmak da acıya ve vajinada tahrişe neden olabilir. Bir de psikolojik kökenli ağrı ve acı da vardır. Aslında gerçekte var olmayan ancak kişinin varmış gibi hissettiği acı psikolojik kökenli acıdır. Genellikle cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşüncelere sahip olma, suçluluk ve günahkarlık duyguları, eşle ilgili sorunlar kişinin cinsellikten zevk almasını engelleyebilir ve acı yaratabilir. Daha derin psikolojik sorunlar da bu duruma eşlik edebilir. Normal şartlarda cinsellik ne kadına ne de erkeğe acı vermez; ancak acı varsa rahatsızlık varsa , zevk yerine huzursuzluk varsa yolunda gitmeyen birşeyler var demektir. Önce nedenin tespit edilip ona uygun tedavinin uygulanması gereklidir.
  • Erkek arkadaşım çok iyi biri ancak seks hayatımız çok rutin. Onun cinsellik konusundaki tecrübeleri çok sınırlı. Sizce bunu onunla konuşmalı mıyım yoksa bir süre sonra aramızda uyum oluşur mu?

Çiftler arasında uyumun oluşması için zaman gereklidir. Çift birbirini tanımak için vakit ayırmalı, cinsellikte nelerden hoşlandığı nelerden hoşlanmadığı konusunda konuşmalıdır. Siz söylemezseniz karşınızdaki sizin ne istediğinizi bilemez. Tabi ki erkek arkadaşınızla konuşmalısınız, ancak doğrudan ‚’şunu yap, bunu yap’’ demek yerine, bir oyun şeklinde sevişirken onu yönlendirerek ne istediğinizi anlamasını sağlayabilirsiniz. Birlikte cinsellikle ilgili kitaplar okuyup içindekileri uygulayabilirsiniz, film izleyebilirsiniz. Böylece cinsel hayatınız renklenecektir ve bir süre sonra erkek arkadaşınız da size yaratıcı fikirler sunacaktır.
  • Eşim 4 haftalık hamile. Kendisi cinsel ilişkiye girmek istiyor ancak ben ona birşey olur diye çekiniyorum. Sanki bebek bizi izliyormuş gibi geliyor. Sizce ne yapmam lazım?

Hamilelik süresince belli aylarda ve belli kurallara dikkat edildiğinde cinsel yaşam sağlıklı ve keyifli bir biçimde sürdürülebilir. Genellikle çiftler bebeğe zara verecekleri korkusuyla cinsel ilişkiden kaçınabilirler. Ancak unutmayın ki kadının sağlıklı ve mutlu bir hamilelik dönemi için eşiyle temasta bulunması, dokunması, sarılması, eşi tarafından sevildiğini ve beğenildiğini hissetmesi çok önemlidir. Çünkü hamlelik kadının hormonal, fiziksel ve psikolojik açıdan yoğun değişimler yaşadığı ve dış görünüşünden fazlaca endişe ettiği bir dönemdir. Bu dönemde eşinden ilgi ve sevgi görmek her kadının beklentisidir. Anne mutlu ve huzurlu olduğunda bebek de mutlu olacağı için hamilelikte cinselliği yaşamak hem anne hem de bebek için faydalıdır. İlk aylar kadının yoğun mide bulantıları olabilir ancak daha sonrasında son birkaç aya kadar cinsel ilişkiye girmekte sakınca yoktur. Ancak eğer düşük tehlikesi varsa dikkatli olunmalıdır ve doktora danışılmalıdır.

5. Eşimi çok sevmeme rağmen cinsel ilişki sırasında orgazm olamıyorum. Bu durum her ikimizi de rahatsız ediyor. Ne yapmalıyız?

Öncelikle orgazm nedir onu açıklayalım. Orgazm cinsel ilişkide yaşanan hem ruhsal hem de fiziksel bir doyum halidir. Her ilişkide kişi orgazma ulaşamayabilir, çünkü orgazm daha çok psikolojik faktörleri içerir; rahat olmak, gevşemek, kendini olayın akışına bırakmak, vb. Kadının orgazm olması için birçok faktörün birarada olması gerekir. Öncelikle eşinizle nelerden hoşlandığınız, nelerden zevk aldığınız konusunda konuşun, nasıl bir sevişme istediğiniz konnusunda konuşun. Sürekli aynı şekilde, aynı sırayla ve aynı pozisyonda sevişiyorsanız o da size rutin geliyor olabilir. Kadının orgazm olması için öncelikle eşi tarafından sevildiğini, beğenildiğini hissetmesi, ruhunun okşanması, gevşemiş ve rahatlamış olması, yeterli önsevişmenin yapılması ve klitorisin uyarılması gereklidir. Eğer derin bir psikolojik sorun yoksa her kadın bu şekilde orgazma ulaşır. İlişkiye başlarken orgazmı takıntı haline getirmek ve sürekli ona odaklanmak da işi zorlaştıracaktır. Çift anın tadını çıkardığında her iki taraf da keyif alacaktır.
  • İki ay üst üste ertesi gün hapı aldım. Doğum kontrol hapı kullanmak istemiyorum. Bu hapı sık kullanmamın bir zararı var mı?
Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir ve düzenli kullanılması etkisini azaltır, bir süre sonra koruyuculuğu kaybolur. Ertesi gün hapları acil durumlar içindir. Size önerim kendinize uygun bir doğum kontrol yöntemini bir jinekoloğa danışarak seçmenizdir. Eğer sz korunmak istemiyorsanız partneriniz korunabilir.
  • Eşimle her birlikte olduğumda sistit oluyorum. Sizce ne yapmalıyım? Neden kaynaklanır ?
Bazı bayanlar her cinsel ilişkiden sonra sistit (sık idrara çıkma, yanma ve acı) yaşayabilirler. Vajinanın bir ph dengesi vardır, bu bir şekilde kullanılan sabun, duş jeli, vücut yağı, vb. ürünler nedeniyle bozulmuş olabilir ya da bir enfeksiyon bu duruma neden olabilir. Ayrıca eğer vajinada yeterli ıslaklık olmadan cinsel ilişki kurulduysa, cinsel ilişkiden dolayı da vajinada tahriş oluşmuş olabilir. Antibiyotik tedavisi uygulansa da, çoğu zaman bu durumun tam bir tedavisi yoktur ve bu sorun tekrar cinsel ilişkiye girildiğinde devam edebilir. Vajinayı suyla temizlemek, eşinizin elleri ve penisinin temiz olmasına dikkat etmek, pamuklu iç çamaşırı kullanmak ve cinsel ilişki sonrası hemen tuvalete gitmek faydalı olacaktır.

  • Eşim özel görüntülerimizi kameraya çekmek istiyor, ancak ben istemiyorum. Sizce eşimin bu isteği normal midir?

Eşinizin özel anlarınızı kameraya çekmek istemesi kişisel bir tercihtir. Belki bunun hatıra olmasını istiyordur ya da fantezi olsun diye onları tekrar tekrar izlemey idüşünüyordur. Ancak birşeyi eğer iki taraf da kabul ediyorsa yapılabilir, eğer siz bu durumdan hoşlanmadıysanız ve istemiyorsanız, kimse sizi istemediğiniz birşeyi yapmanız için zorlayamaz. Bu konudaki fikrinizi eşinize söyleyebilirsiniz. Ayrıca bir eylemde bulunurken onun olumlu olumsuz bütün yönlerini değerlendirmek gereklidir. Çekilen bu tür özel görüntüler daha sonra başkalarının eline geçebilmekte hatta internette yayınlanabilmektedir. İşin bu yanını da düşünüp eşinizle konuşmanızı öneririm. Konuşarak karşılıklı birbirinizi heyecanladıracak başka fanteziler bulabilirsiniz.

9. Eşim şehir dışında çalıştığı için hafta bir eve geliyor, ancak haftada bir sevişebiliyoruz. Sizce bu durum normal midir? Normal olan kaç günde bir cinsel ilişki yaşamaktır?

Konu cinsellik olduğunda neyin normal olduğu da kişiden kişiye değişir. Kimi çiftler haftada 3-4 defa cinsel ilişki yaşarken, kimi çiftler daha seyrek cinsel ilişkiye girerler. Önemli olan cinsel ilişkinin sayısı değil, kalitesidir. Her iki taraf için de tatmin edici bir cinsellik yaşandığında haftada bir de yeterli olacaktır.

10. 7 yaşındaki oğlum geçenlerde babasıyla beni sevişirken gördü, artık ikimizle de konuşmuyor. Ona bu durumu nasıl açıklayabilirim?

Toplumumuzda cinsellik ayıp, yasak, günah olarak algılandığı ve konuşlması tabu bir konu olarak görüldüğü için çoupumuza cinselliği anlatmakta da zorlanıyoruz. Cinsellik son derece doğal bir olgudur, temel bir ihtiyaçtır. Çocuğunuzun sizi bu şekilde görmüş olması tabi kihem siz hem de onun için travmatik bir olaydır, özellikle zamanından önce çocukların bu tip olaylara tanık olmaları onların ilerideki cinsel yaşamlarını da etkileyebilmektedir. Ayrıca bu olaydan sonra sizin kötü birşey yaptığınızı düşünüp size karşı güven kaybı da yaşayabilir. Bunu görmezden gelmek ve hiçbirşey olmamış gibi davranmak bir çözüm olmayacaktır. Çocuğunuzu karşınıza alıp anne ve babası olarak birbirinizi sevdiğinizi ve cinselliğin sevgiyi gösterme yolu olduğunu, birbirinize sevginizi bu şekilde gösterdiğinizi anlatabilirsiniz.

11. Ben 6 yıllık evli bir bayanım. Eşimle mutlu bir evliliğimiz ve cinsel yaşantımız vardı, meğer ben öyle olduğunu sanıyormuşum. Bir yıl önce eşimin beni uzun süredir aldattığını öğrendim, onu affettim ama o zamandan beri cinsel ilişkide orgazm olamadım. Bunun sebebi eşimin yaptığını kabullenemiş olmam olabilir mi? Ne yapmalıyım?

Eşi tarafından aldatılmak kadın olsun erkek olsun kimse için üstesinden gelmesi kolay bir durum değildir. Aldatılmak kişide hem kendine hem de eşine karşı güven kaybı oluşturur. Bu güvenin tekrar tesis edilmesi zaman alan bir süreçtir. Siz eşinize yeniden bir şans vermeyi seçmişsiniz, o halde olumsuz anıların yarattığı duygulardan da kurtulmalısınız. Benim size önerim eşinizle birlikte evlilik terapisine başvurmanızdır. Böylece sağlam bir şekilde yeni bir başlangıç yapmış olursunuz. Orgazm sorununuz muhtemelen sizin de belirttiğiniz gibi, eşinizin sizi aldatmasını içinizde bir yerlerde hala kabul edememiş olmanıza dayanıyor olabilir. Evlilik terapisi alığınızda bu konuya da değinilecektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Konularda En Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Cinsel Konularda En Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:43
Top