2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet ve Sosyal Medya Kullanımının Etkileri:
MAKALE #4781 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Nisan 2010 | 29,801 Okuyucu
İnternetin insanların sosyalleşmesi üzerindeki etkisi

İnternet insanların bir şekilde sosyalleşmesini sağlıyor. Ancak burda önemli olan nokta bu sosyalleşmenin insanlar üzerindeki etkisi.Etkisinin iyi ya da kötü olması durumu.Bu, insanlar için doğru bir sosyalleşme tekniği mi? 21. Yüzyıl için yanlış bir yol diyemeyiz.Ancak sınırları olmalı tabiki.Milyonlarca insan internet aracılığıyla arkadaş bulmakta , sohbet etmekte, çeşitli aktivitelere katılmakta, hatta yaşamlarını birleştirebilmektedirler.Bu aşamada internet kullanımının dozunu ayarlamak gerekiyor.Stres atmak ya da motive olmak için ,sadece internet aracılığıyla bunları yapmayı seçerseniz kendinizi bir süre sonra dış dünyadan ve etkileşerek sosyalleşmeden izole etmiş olursunuz.Her iki yolla da sosyalleşebilirsiniz ancak bu noktada oto kontrolünüzü kullanmanız gereklidir.Hiç bir şeye ona bağımlı olacak kadar bağlanmayın.

Twitter, FriendFeed, Facebook gibi sosyal medyanın insanların psikolojisi ve sosyal yaşamı üzerindeki etkisi

2*Twitter,Friendfeed,Facebook gibi siteler internet üzerinden gerçekleşen bir çeşit sosyalleşme uygulamalarıdır.İnsanların psikolojisi ve sosyal yaşamı üzerinde de oldukça etkilidir. Eski arkadaşlarınızı bulmaya, sizinle aynı görüşte olan yeni insanlarla paylaşım yapmaya, flört etmeye toplamında sosyalleşmeye yarar.Bunlar iyi etkileridir. Ancak çok uzun saatler kullandığınızda bir süre sonra bağımlılık yaratabilir.Şöyle ki sabah uyandıklarında ilk iş facebook,twitter ya da friendfeed'e bakan kişiler artış göstermekte.Bununla birlikte sırf bu kanaldan sosyalleşme sağlanıyorsa, bir müddet sonra hayal kırıklığına uğrayıp,çökküntü yaşamanması olası.Zira gerçekte kiminle konuştuğunuzu bilemeyebilirsiniz.Bağımlılıklar arasında , alkol ve madde kullanımından sonra internet bağımlılığı nedeniyle terapistlere başvuran kişi sayısı gitgide artış göstermektedir.

Bilgisayar başında insanların fikirlerini ve düşüncelerini paylaştığı bu medyalar asosyalleştiriyor mu?

İnsanlar evlerinden ,işlerinden bu paylaşım ağları sayesinde farklı insanlarla sohbet ediyor.Düşüncelerini paylaşıyor ve bir şekilde kendini ifade etmeye çalışıyor.Sosyal medyanın insanların sosyalleşmesi üzerinde etkisi var ancak işin bir de şu yanı var; düşüncelerinizi, hayat görüşünüzü, dilinizi,dininizi rahatlıkla ifade edebiliyorsunuz çünkü karşıdaki insanı tanımıyorsunuz, dolayısıyla iki tarafında birbirini rahatlıkla eleştirme şansı var.Düşüncenizi açıkça söyleyebiliyorsunuz.Mahremiyetin ortadan kalktığı nadir ortamlardan birisi bu uygulamalar.Fakat sosyal medyayı bir iletişim aracı olarak görmeliyiz.Milyonlarca insan burada iletişim kurmakta.Çok büyük riskler var , ancak bu da bir yöntem.Yöntemdeki ve uygulamadaki hatalar ise insanların sorumluluğunda.

Çok fazla sosyal medyayı kullanan kişilerde ne tarz psikolojik sorunlar oluşabilir?

4*Sosyal medyanın kullanımı kişiler için psikolojik açıdan olumlu olabilmekle birlikte (içine kapanık birinin dış dünyaya açılması) ,aşırı kullanımı psikolojik problemlerin yaşanmasına yol açabilmektedir. Her türlü sosyalleşme ihtiyacınızı internet üzerinden sağlamamalısınız.Bu oldukça sakıncalı aynı zamanda riskli bir durum.İş gücünüz, aile yaşantınız...ve başka başka meşkuliyetler...Çok yoğun olabilirsiniz ancak belli başlı ihtiyaçlarınızı insanlarla iletişim kurarak sağlamalısınız.Günde birkaç saat internet kullanımı gayet normal bir durum.Ancak her gün saatlerce paylaşım sitelerinde zaman harcamak, giysi-market alışverişini bile internet üzerinden gerçekleştirmek ,oyunlarla çok fazla meşkul olmak ,bir müddet sonra bağımlılığa dönüşecektir.İnternet, bir saat oyalanacağım diye girdiğinizde saatler sonra hala orada olduğunuzu farkettiğiniz uçsuz bucaksız bir okyanus gibidir.Bunu faydanıza ya da zararınıza kullanmakta tamamen kendi insiyatifinizdedir.

Bu mecraları kullanmaya bağımlı olanlara öneriler:

Sosyal medya kullanılmalı.Bu kanallar aracılığıyla bir çok kişiye ulaşabiliyorsunuz.Eski arkadaşlarınızla hasret giderebiliyor, bazen de yardıma ihtiyacı olan birisi için örgütlenebiliyorsunuz.Ancak bunu bağımlılığa dönüştürmemek gerekiyor.Kullanım oranınız konusunda dikkatli olmalısınız.Eğer gerçekten kendinizi kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

Çocukların kullanımına sınırlama getirilmeli mi?

Çocukların ,sosyal medyanın yanında,internet kullanımlarına da sınırlama getirmek gerekiyor.Zira 15 yaş altı çocukların sosyal medyayı kullanmalarını kesinlike önermiyoruz.Çocuklar(kız-erkek) her türlü tehlikeye açıklar ve tehdit altındalar .Özellikle küçük yaştaki çocukların doğru karar verme mekanizması gelişmemiş olduğundan bu durum kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir.Bunun yanında okul dönemi çocukları günde 1-2 saati geçmeyecek şekilde ve kontrollü olarak internet kullanmalıdırlar.Her evde aile koruma şifresi olmalı ve çocukların hangi sitelere girdiği kontrol edilmelidir.Bir çok aile çocuğunun aşırı internet kullandığından ve internet üzerinden oyun oynadığından şikayetçidir.Bunun önlemi küçük yaşlarda alınmalıdır zira ergenlik döneminde problemi çözmek biraz daha meşakat isteyecektir.

Asosyalleşmeye karşı olarak insanların zamanının az olduğu günümüzde sosyal medya bir yandan da sanal da olsa pek çok insanla iletişim kurmayı artırıyor mu?

7*Günümüzde insanların zamanı az.İş yükü,evin sorumlulukları ...Bir de kişinin kendine ayırması gereken zaman.Sosyal medya sanal bir yöntem.İnsanlarla sanal olarak iletişim kurup,sosyalleşiyorsunuz.Diğer iletişim kurma yöntemlerinin yanı sıra, bu yöntem insanların biraz daha kolayına gelmekte.Çünkü nerdeyse sınırsız seçeneğiniz var.Aslında seçenek sınırsız olsa da, insanlarla ne amaçla konuştuğunuz ve insanların sizinle ne amaçla konuştuğu önemli.Pek çok kişi var, doğru.Ancak amaç gerçekten iletişim kurmak mı?

İletişim kurmak gerçekten zor süreçlerden birisidir.Belki evde dinlenirken aynı zamanda pek çok kişiyle konuşmak daha pratik gözükebilir zira değerlendirilme-eleştirilme kaygınız yok ve yorulmuyorsunuz, ancak jestlerin,mimiklerin,ifadelerin olmadığı iletişim ne derece tatmin verici ve samimi olabilir, bu da bir soru işareti.

Aşırı derecede Twitter, Facebook kullanımı bir anlamda teşhircilik olarak tanımlanabilir mi?


Twitter,Facebook gibi sitelerin aşırı kullanımı gerçekten önemli bir problem.Bu sitelere günde çok defa giriş yapmak ya da her an mçevrimiçi kalmakta kişiye zarar veren bir durum.Her yaptığınızı yazmak ve buna bir yorum beklemek, her gittiğiniz her görüştüğünüz kişiyle resimlerinizi koymak bir özgüven problemi, bir nevi kendinizi teşhir etmenizdir. Onay almak adına yapılan şeyler bunlar.İnsan tabiki doğası gereği onay almak,beğenilmek istenen bir varlık .Bu çok doğal bir şey.Ancak burda yol biraz yanlış.Bu da bize modern dünyanın getirdiği bir şey diyebiliriz,çünkü eleştirilmekten,beğenilmemekten korkuyoruz ve insanları görmeden konuşabileceğimiz bu tür yolları tercih ediyoruz.Aslında sosyal medyanın ortaya çıkış amacı da bu. :'Ötekileştirmek'.Bizim gibi olanları bulup, bize benzemeyenleri elemek zira seçenek çok….

Sosyal medya kullanımı günümüz dünyasında çok yaygın.Ancak kullanım oranımıza ve amacımıza dikkat etmemiz gerekiyor.Getirileri olsa da bazen de çok riskli hale gelebiliyor.Zira medyanın insanların güvensizliğini biraz daha arttırdığı kanaatindeyim.Birçok ayrılığın sebebi olabiliyor...
İletişim, insanlar arasındaki etkileşimdir.Meyvanın,sebzenin bile doğalını arıyoruz.Peki neden sanal iletişimi tercih ediyoruz? Jestlerimizin,mimiklerimizin,ifadelerimizin sanal olduğu bir ortamda ne derece doğru bir iletişim kurabilir,karşımızdakine ne derece güvenebiliriz?

Hiç bir şeye ona bağımlı olacak kadar bağlanmayın.Çünkü sağlıklı duyguların ifadesi bağımlılık değil ‘bağlılık’tır.

ZAMANIN AKIŞI İÇİNDE BİRBİRİMİZLE DOĞRU İLETİŞİM KURABİLMEMİZ TEMENNİSİYLE...

SEVGİLERİMLE...
Psikolog Nilüfer Şişman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet ve Sosyal Medya Kullanımının Etkileri:" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► İnternet ve Sosyal Medya Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Sosyal Medya, İnternet ve Çocuk Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İnternet ve Sosyal Medya Kullanımının Etkileri:' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:02
Top