2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflamada Bitkisel Ürün, İlaç ya da Özüt Kullanımı
MAKALE #4804 © Yazan Dyt.Yeşim İŞGÜZAR | Yayın Nisan 2010 | 7,688 Okuyucu
ZAYIFLAMADA BİTKİSEL ÜRÜN, İLAÇ YA DA ÖZÜT KULLANIMI

Bitkisel ürünlerle zayıflamaya yönelik son yıllarda gözle görülür ve engellenemeyen bir rağbet politikası sürdürülmektedir. Bitkilerden ilaç hammaddesi elde etmeden, bitkisel ilaç haline getirilmeden, güvenilirliği, kalitesi ve standardizasyonuyla ilgili hiçbir çalışma yapılmadan ilaç yerine kulanılan bitkisel ürün tüketimi toplumumuzda büyük bir sorun oluşturmaktadır. Zayıflamaya çalışan bayanlar arasında zararsız olduğu düşünülerek ve bilinçsizce kullanılan bitkisel ilaçların piyasadaki yeri her geçen gün artmakta ve halkın bu hassas durumu çoğu kez istismar edilmektedir. Etkililiği , güvenilirliği , kalitesi gösterildikten ve standardizasyonu sağlandıktan sonra bitkisel ilaçlar obezite dahil olmak üzere tedavide kullanılabilmektedirler. Bunun ötesinde bitkisel ilacın elde edildiği bitkinin yetiştiği yer, mevsim koşulları, bitki yapraklarının veya diğer kısımlarının toplandığı mevsim gibi çok çeşitli faktör, bitkisel ilacın içindeki etken maddenin miktarını ve dolayısıyla etkinliğini değiştirebilmektedir. Bu sebeple bu tür bitkisel ilaçların standardize edilmesi son derece önemlidir. Peki bunların kullanımının ne derece doğru ve yararlı olduğunu kaçımız biliyoruz..

Pek çok kişi doğal olan tedavi yöntemlerini zararsız olduğuna inanmaktadır. Ne kadar zararsız oldukları düşünülürse düşünülsün, “bitkiden zarar gelmez “ mantığıyla dozu ve içeriği bilinmeyen preparat kullanımının uzun süreli kullanım sonucunda istenmeyen etkilerin geliştiği gözlenmiştir. Bitkisel ilaçlarla tedavilerin yalnız Amerika’ da yılda 3,24 milyar dolar, İngiltere’ de 40 milyon sterlin harcanması Dünya Sağlık Örgütü’ nün insanların % 80 ‘ inin doğal tedaviye inandığını açıklaması bu popülaritenin iyi bir göstergesidir.Örneğin; yapılan çalışmalar sonucunda günümüzde Türkiye’ de pazarlanan bitkisel form çaylarından en fazla kullanılan çeşitinin “sinameki” olduğu belirtilmiştir. Halbuki bilinçsizce , dozu önemsenmeden tüketilen sinameki bağrısak mukozasını tahriş eder, bağırsak tembelliğine yol açar, ilaçların emilimini olumsuz yönde etkiler, hamilelik döneminde düşük riskini arttırır.

1998’ de ABD ‘de en çok satan 10 ilaç arasında ülkemizde de piyasası geniş olan gingko, sarı kantaron, ginseng , ekinezya ve sarımsak yer almaktadır. Bu noktada temel sorun milyonlarca insanın bitkilere bu kadar rahatça güvenmesidir ve bu güven sonucu bilinçsiz yaygın kullanım, toplum sağlığını tehlikeye atacak pek çok soruna yol açabilir. Bitkisel ürünler doğal oldukları için sıklıkla güvenli olarak algılanır. Doğal olan her zaman güvenli olan demek değildir. Bitkisel tedavi uzmanlarına (herbalistler) göre saflaştırılmamış bitkinin kullanımı, bitkiyi oluşturan maddelerin birbirini nötralize etmesi sebebiyle yan etki olasılığını azaltmaktadır. Ancak pek çok bitki yüksek derecede toksiktir ve diğer tamamlayıcı tedavi yöntemleri içinde fitoterapi yan etki ve toksisite yönünden çok daha fazla risk taşır. Bitkisel ürünlerin kullanımından kaynaklanan çok tehlikeli ve öldürücü yan etkiler rapor edilmiştir. Bu yan etkiler birkaç farklı mekanizmaya bağlı olabilir. Bitkinin doğrudan toksik etkileri, alerjik reaksiyonlar, kontaminasyona bağlı etkiler ya da ilaç ve diğer bitkilere bağlı etkileşimler olarak sayılabilir. Ayrıca mevcut bitkisel ürünlerin içerdikleri çeşitli aktif bileşenler miktarlara göre değişiklik göstermektedir.

Yakın tarihli bazı yayınlar, obezite gibi sorunlara çözüm yolları arayan hastalarda bitkisel ürünlerin yan etkilerinden kaynaklanan ciddi sonuçlara dikkat çekmiştir. Aristolochia fangchi bitkisini içeren kilo kaybettirici bitkisel bir ürünün alımını takiben Çin bitki nefropatisi gelişen 104 kadından oluşan bir olgu serisi tanımlanmıştır. Çalışma bu bitkinin yalnız nefrotoksik olmayıp, 43 hastada son evreböbrek hastalığına yol açtığını, ayrıca potent karsinojen olduğunu göstermiştir. Benzer biçimde, perioperatif dönemde bitkisel ilaç kullanımına ait bir inceleme birkaç bitkinin ameliyatlarda yaygın olarak kullanılan anestezikler ve diğer ilaçlarla potansiyel etkileşime sahip olduğunu belirledi. Özellikle sarımsak (garlic), mabedağacı (G. biloba) ve ginseng ameliyat boyunca kanama riskini artırabilmektedir. Kava (biber) ve kediotu (valerian) anesteziklerin sedatif etkisini artırabilir. Sarı kantaron için pek çok ilaç etkileşimi rapor edilmiştir. Günümüzde satışı yasaklanan “efedra” adlı ilaç kardiyovasküler hastalık riskini artırabilen semptomatik aktiviteye sahiptir. Bitki ilaç etkileşimleri gerçektir ve insan sağlığını ciddi biçimde tehdit edebilir. Bu sebeplerden ötürü bilinçsizce zayıflama uğruna bitkisel kökenli her türlü bileşimi ya da ilacı ya da özütü tüketmek fizyolojik olarak zarar vermekten başka bir durumu sağlayamaz.

İstediğiniz sağlıklı ve ömür boyu kalıcı zayıflık ise bu durumu bilinçsiz tüketimi sağlığı son derece olumsuz etkileyen, içeriği bilinmeyen çeşitli bitkisel ürün ya da ilaçlara bel bağlayarak sağlama fikri kendinizi avutmak dışında bir şey değildir. Mutlu ve sağlıklı bir zayıflama diyetisyen kontrolünde uygun bir beslenme programı, fiziksel hareketlilik, stresten uzak bir yaşam , gerektiğinde ise destekleyici yardımcı ürünlerin ilave edileceği kombine bir döngüde saklıdır. Saklı olanı hilesizce ortaya çıkarmak sizin elinizde. Sağlıklı günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflamada Bitkisel Ürün, İlaç ya da Özüt Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'ın Makaleleri
► Zayıflamada Motivasyon Dyt.Buket ADANÇ
► Zayıflamada Proteinin Gücü Dyt.H.Kübra BAL
► Çocuk Obezlerde Zayıflamada Dikkat Edin Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Zayıflamada Bitkisel Ürün, İlaç ya da Özüt Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gdo ve Gdo Kasım 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:25
Top