2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayvanlarda Tüy Dökümü ve Yağ Asitleri (Omega 3 & 6)
MAKALE #4845 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Nisan 2010 | 12,042 Okuyucu
Hayvanlarda Tüy Dökümü ve Yağ Asitleri

OMEGA 3 & 6 YAĞ ASİTLERİ VE TÜY DÖKÜMÜ

Parlak, güzel tüyler hayvanların genel sağlık durumu ile ilgili bir işaret olsa da, deri ve tüy problemleri hayvanların veteriner kliniğine götürülmelerini gerektiren nedenlerden en sık karşılaşılanıdır.

Köpek ve kediler normal deri ve tüy kalitelerini korumak için gerekli olan aktif maddeleri temel yağ asitlerinden sağlarlar. Bu noktada büyük önem taşıyan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri, vücut tarafından sentezlenemediklerinden dolayı, sadece kullanılan mamalar ya da mama takviyeleri ile sağlanabilirler.
Omega-3 yağ asidleri:
  • Alpha-linolenic acid (ALA)
  • Eicosapentaenoic acid (EPA)
  • Docosahexaenoic acid (DHA)
Omega-6 yağ asidleri:
  • Linoleic acid (LA)
  • Gamma linolenic acid (GLA)
  • Dihomo-gamma-linolenic acid (DGLA)
  • Arachidonic acid (AA)
Köpek ve kediler için omega yağ asitlerinin önemi birkaç başlık altında şöyledir :

ƒ Cilt rahatsızlıklarında tedavi süresini kısaltır ve tedavi sonrası yeni gelişen tüy ve deri dokusunun
daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

ƒ Deri ve tüy sağlığının korunmasına yardımcı olur

ƒ Sinir sisteminin uygun şekilde gelişmesine katkıda bulunur.

ƒ Kötü huylu kanser hücrelerinin oluşma riskini azaltır.

ƒ Köpeklerde şeker hastalığı riskini azaltır.

ƒ Kandaki yüksek kolesterol (HDL ve LDL) seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

ƒ Bağışıklık sistemini güçlendirir.

ƒ Seboreik cilt enfeksyonlarının etkenlerinden biri olarak da omega yağ asitlerinin eksikliği gösterilmiştir.

Bilimsel araştırmalar omega yağ asitlerinin köpeklerdeki ekzemayı önleme açısından faydalı olduğunu ortaya koymuştur.

Köpeklerin ciltleri ve tüyleri genel sağlık durumlarının göstergesidir. Bütün hastalıklar gibi deri hastalıkları da başladığı an tedavi edilmemeleri durumunda çok uzun süreli tedavi gerektiren kronik hastalıklar haline dönüşebilirler. Bü yüzden kısa zamanda uygun tedavinin yapılması önem taşır.

Ayrıca Kalp hastalıklarında da Omega-3 kötü kolesterolü (LDL) düşürüp, iyi kolesterolü(HDL) artırıyor. Vücutta yağın depo formu olan trigliserit seviyesini de düşürerek kalp ve damar sağlığını koruyor.

Bu özelliğini kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlamasından alıyor. Kanın yoğunlaşması damarların daralmasına bu da kalp, böbrek, beyin başta olmak üzere vücuttaki pek çok organın fonksiyonlarını yitirmesine neden oluyor."

Kötü huylu hücreleri ve mikroorganizmaları baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için bağışıklık sistemi Omega-3 yağ asidinden güç almaktadır. İnsanlarda Göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde Omega-3'ün yararlı olduğu biliniyor. Hayvanlarda da aynı işleve sahip.

Diyabette ise kan şekerini dengeleyen hormon insülin, yetersiz salgılanmaktadır ve Omega-3, insülinin yararlılığını artırarak, tip II diyabette bulguları azaltmaktadır."

"Zekayı geliştirici özelliğinin vurgulanması beyindeki yağın ana bileşiminin Omega-3 yağ asitleri içeren DHA olmasındandır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da zeka üzerine çok olumlu etkisi vardrı. Kognitif disfonksiyonda etkilidir.

Düzenli olarak Omega-3'ten zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlamaktadır. Bunun yanı sıra İnsanlarda Alzheimer, Migren,depresyon ve şizofreni gibi rahatsızlıklarda da belirtileri önlediği de bilinmektedir..."
Özetle
Omega 3'ün yararları :

Arthritis
Astım
Atopy (Allerji)
Flea allergies (Pire Isırığı Allerjisi)
Davranış problemleri
Öğrenme güçlüğü
Kanser
Kalp Hastalıkları
Sindirim Hastalıkları
Immune-mediated skin disease (İmmun kökenli deri hastalıkları)
Böbrek Hastalıkları
Sebore
Military dermatitis (Deri Hastalıkları)
Eosinophilic granuloma kompleks

Omega 6'nın yararları

Feline Immunodeficiency Virus (FIV, Kedi AIDS'i)
Feline Infectious Peritonitis (FIP)
Feline Leukemia Virus (FeLV-Kedi Lösemisi)
Mycoplasma
Sebore
Kuru deri ve tüy

Kaynaklar:
Ackerman, L. Dermatologic uses of fatty acids in dogs and cats. Veterinary Medicine. 1995;93(12):1149-1155.
Ackerman, L. Selecting fatty acid supplements for use in small animal dermatology. Supplement to the Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1997;19(3):93-96.
Campbell, KL. Therapeutic indications for dietary lipids. In Kirk, RW (ed): Current Veterinary Therapy XI. W. B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1992;36-39.
DeGroot, JE. Veterinary medical uses and sources of omega-3 fatty acids. Veterinary Forum. 1998; May:42-48.
Griffin, CE; Kwochka, KW; MacDonald. JM. Current Veterinary Dermatology. Mosby-Year Book, Inc. St. Louis, MO; 1993;114-115.
Mooney, MA; Vaughn DM; Reinhart, GA; et. al. Evaluation of the effects of omega-3 fatty acid-containing diets on the inflammatory stage of wound healing in dogs. American Journal of Veterinary Research. 1998;59:859-863.
Scott, DW; Miller, WH; Griffin, CE. Muller and Kirk. s Small Animal Dermatology. W. B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1995;214-217.


Veteriner Hekim Işıl Karatan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayvanlarda Tüy Dökümü ve Yağ Asitleri (Omega 3 & 6)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
► Hayvanlarda Aşılamanın Önemi Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
► Evcil Hayvanlarda İlk Yardım Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Hayvanlarda Davranış Bozuklukları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Hayvanlarda Kene Sorunu ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Genç Hayvanlarda Raşitizm Hastalığı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda Kene Problemleri Vet.Hek.Cenk YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayvanlarda Tüy Dökümü ve Yağ Asitleri (Omega 3 & 6)' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:52
Top