2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Bir Boşanma Süreci İçin Öneriler
MAKALE #4879 © Yazan Psk.Beyhan BUDAK | Yayın Nisan 2010 | 6,696 Okuyucu
Boşanmanın başınıza gelen en iyi şey olmadığı kesin.Ama yaşadığınız en kötü şey olmadığı da açıktır.İçinde bulunduğumuz durumu iyi ya da kötü algılayan bizim zihnimizdir.Bizim için kötü olan bir durum başka biri için iyi hatta çok iyi bile olabilir.Olaylar kendi başlarına kötü ya da iyi olmazlar.Onları kötü ya da iyi yapan bizim olaylara nasıl baktığımız ve onlara çözüm olarak neler ürettiğimizdir. Basit bir şekilde düşünmeye çalışırsak boşanma; belirli bir zaman önce evlendiğimiz, belki de bir zamanlar karşılıklı bir şeyler hissettiğimiz, ortak bir yaşam sürdüğümüz insanla çeşitli sebeplerden dolayı hem resmi hem de fiili olarak ayrılmaktır.Mutlu giden bir evliliği, hiç kimse boşanmayla sonlandırmak istemez.Taraflardan biri ya da her ikisi için evlilik hayatı artık çekilmez bir hal olduysa, boşanmadan daha iyi bir alternatif görülmüyorsa boşanma yolu seçilir.Yani, kötü bir durumdan daha iyi hissedeceğimizi düşündüğümüz ortam ve koşullara geçiş yapmak için boşanırız.

Fakat boşanma süreci yukarıda anlatıldığı gibi basit bir şekilde ilerlemiyor.Boşanma sürecinde, işin içine ayrılmanın yanı sıra, kin, nefret,öfke ve intikam duyguları da karışabiliyor.

Özellikle boşanma kararını tek bir kişi verdiyse ve diğer taraf boşanmak istemiyorsa, boşanmak istemeyen tarafta, terk edilme, beğenilmeme gibi durumların yol açtığı özgüvensizlik ve yetersizlik duyguları oluşabiliyor.

Ya da iki tarafın da şiddetli bir geçimsizlik neticesinde ayrılmaya karar vermelerinden sonra, bir süreliğine tarafların birbirine nefreti ve öfkesi daha da artabilir.
Ayrıca, nasıl ki evlilikler iki kişiyle başlamayıp aynı zamanda ailelerin de evliliği oluyorsa, boşanmalar da ailelerin boşanması olabiliyor. Boşanma sürecinin en sağlıklısı iki kişi arasında yaşanılabilecekken araya farklı kişilerin girmesiyle işler gitgide daha da karmaşık bir hal alabiliyor.

Yine boşanma sürecinde, farklı kişilerin boşanacak olan kişilerin ne hissettiğini çok önemsemeyip, genel-geçer ve kalıplaşmış ifadelerle destek görünümünde köstek sağlamaları da sık rastlanılan bir durumdur.
Sağlıklı Boşanma İçin Öneriler;
  • Boşanmanın en makulü, iki kişi arasında olandır.Elinizden geldiğince boşanma sürecine aileleri ve üçüncü kişileri dahil etmemeye çalışın.Ailelerin ve üçüncü kişilerin telkinleriyle, eski eşinize şiddetli bir öfke duyabilirsiniz ama belki de ne için boşandığınızı bile unutabilirsiniz.
  • Özellikle çekişmeli boşanma davalarında; mahkeme atmosferi ve mahkeme süreci her iki eş içinde çok yıpratıcı olabilir.Eğer, nafaka, velayet vb durumlar için ortak kararlar alıp anlaşmalı boşanabilirseniz, bu her iki tarafın da yararına olacaktır.
  • Eski eşinizle, yaşanılanlardan dolayı tekrar bir araya gelip konuşma şansınız bulunmuyorsa, avukatlarınız vasıtasıyla anlaşmalı boşanma önerisinde bulunabilirsiniz.Anlaşmalı boşanmanın yararını hem boşanırken hem de boşanma sonrasında yaşarsınız.
  • Eğer hiçbir şekilde anlaşma imkânınız yoksa yıpratıcı bir mahkeme süreci sizi bekliyor olabilir. Genellikle çekişmeli boşanma davalarında, her iki taraf da, kendisini haklı göstermek için yoğun bir çabaya girişmektedir. Bazen bu çaba, olumsuz anlamda da olup, karşı tarafa iftira boyutuna varabilmektedir.
  • Bazı durumlarda ise, iki tarafın duygusal bağının tamamen bitmesine rağmen, geçmiş yaşantılar ve çözülmemiş çatışmalar sebebiyle, taraflardan biri ya da her ikisi, boşanma sürecini intikam amacı için kullanabilmektedir. İntikam amacındaki taraf, karşı tarafın karşılayamayacağı talepler, ya da farklı yollarla eski eşi yıpratma amacı güdebilir.Burada bilinmesi gereken, intikamın sadece karşı tarafı değil kişinin kendisini de çok fazla yıprattığıdır.Çok fazla uzayan ve bir çeşit intikam savaşına dönen boşanmalar, her iki tarafın da çeşitli psikolojik problemler yaşamasına ve yaşanılacak güzel bir hayatı ertelemeye sebep olacaktır.
Eğer amaç boşanmaksa, boşanın.Dolaylı yollar, intikam savaşları, kin ve nefret boşanmayla amaçladığınız iyilik halini büyük ihtimalle size sunmayacaktır.Hatta büyük bir olasılıkla kendinizi evlilik içinde hissettiğinizde daha fazla tükenmiş hissedeceksiniz.İhtiyacınız olmadığı halde, intikam amacıyla karşı taraftan fazlasıyla maddi taleplerde bulunmanız, karşı tarafında istediklerinizi vermemeniz için uğraşması sonucunda, boşanma süreci gitgide uzayacaktır.Halbuki boşanma süreci, kısa ve sorunsuz bir şekilde halledilebilse, boşanan eşler, yaşadıkları travmayı daha çabuk atlatabilecek, yeni hayatlarına daha çabuk adapte olacak ve yeni bir yaşam kuracaklardır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Boşanma Süreci Psk.Duygu YÜKSEL
► Boşanma Süreci Psk.Zeliha ŞAHİN
► Boşanma Süreci ve Çocuk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Boşanma Süreci ve Çocuklar Psk.Bahar ERDEN
► Evlilik ve Boşanma Süreci Psk.Gözde BATMACI
► Boşanma Süreci ve Çocuk Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Boşanma Süreci ve Çocuk Üzerindeki Etkileri Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Bir Boşanma Süreci İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:32
Top