2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile İçi İletişim
MAKALE #4880 © Yazan Psk.Beyhan BUDAK | Yayın Nisan 2010 | 6,368 Okuyucu
İki insanın birbirini anlama ve anlatma çabasına iletişim diyebiliriz. Birbirimizi, iletişim sayesinde tanır ve sonucunda sever ya da nefret ederiz.İletişim sayesinde hem kendimizin hem de karşı tarafımızdaki insanın var olduğunu anlarız.

İletişimin hayatımızda ne kadar fazla yer kapladığının farkında değiliz belki de.Kabaca düşündüğümüzde bile iletişim olmaksızın hayatımızın felç olacağını tahmin etmek için geleceği görme yeteneğimizin olmasına gerek yok.

İletişim, İnsanoğlu İçin Havayla Su Gibidir…

Hiçbir fiziksel işkencenin bir insanda yaratamayacağı kadar büyük yıkımları, onları iletişimden yoksun bırakarak yapabilirsiniz.

İletişim ve iletişim hataları özellikle evliliklerde çok önemli bir kavram.Doğru ve geliştirilmiş bir iletişim evliliklerde birçok şeyin yolunda gitmesini, kaliteli bir evlilik hayatını sağlayabilir.

Evlilik Bir Mucizedir…

İki kişi düşünün, biri kadın biri erkek. Kadın olan Karadeniz’in herhangi bir şehrinden, erkek olan ise, Doğu Anadolu’nun herhangi bir şehrinden geliyor. Bu iki insanın yolu hayatın bir aşamasında kesişiyor ve bu insanlar evlenmeye karar veriyorlar ve evleniyorlar. Hâlbuki bu iki insanın yedikleri yemekler, konuştukları arkadaşlar içinde yetiştikleri kültür ve daha birçok şey çok farklıdır. Ve bu iki insan, evlenip, aynı evde yaşamaya karar veriyorlar. Evlenmek demek sadece aynı evde yaşamaktan ibaret değil, beraber karar almayı, ortak bir yaşam sürmeyi, aile bütçesini idare etmeyi ve çocuk yetiştirmeyi de içinde barındırıyor. Evlenen iki insan bu konularda ortak kararlar alabilmeli ki, ev içinde çatışmalar ve huzursuzluklar çıkmasın.
İki kardeş ya da çocukluk arkadaşı iki ortak bile çoğu noktada birbirlerine o kadar benzedikleri halde anlaşamayıp yollarını ayırdıkları ya da birbirlerine katlanmadıkları olurken birbirinden temelde bu kadar farklı iki insanın aynı evde yaşayıp, ortak bir yaşam sürmesi bana göre mucizedir.

Fakat bu mucize birden ve kolayca olmuyor.Bazı durumlarda, aynen kardeşlerde ve ortaklarda olduğu gibi eşler de birbirinden boşanabiliyorlar.Bu mucizeyi geliştirebilmek için, eksikliklerimizi keşfetmeli ve onları geliştirmeye çalışmalıyız.

İletişimde Kadın-Erkek Farkı

Kadınlar ve erkekler birbirlerinden çoğu noktada farklılık gösterirler.Burada üzerinde duracağımız konu daha çok iletişimde erkeklerin ve kadınların farklı ifade biçimleri.
İki kişinin birbirini en iyi şekilde anlaması için, her iki tarafın da söylemek istediklerini net bir şekilde ifade etmesi gerekir.Fakat bu durum her zaman mümkün olmuyor.
Erkekler ve kadınlar istekleri ifade ederken farklı yolları kullanabiliyorlar.Erkekler istedikleri konusunda daha net olabilirken kadınlar bu konuda daha dolaylı yollara başvurabiliyorlar.

Örneğin, kadın eşine “sana şu sebepten darıldım” demek yerine sessiz kalmayı tercih edebilir ve eşinin bu durumu anlamasını bekleyebilir.Bu durumda kadın eşi kendisini anlayana ve problemi çözene kadar beklemesi gerekecektir.

Zamanında ortaya çıkarılmayan sıkıntılar, eğer konuşulup çözülmezse ortaya çok daha büyük sorunlar çıkarabilir.Özellikle bizim toplumumuzda, kadınlar çoğu sıkıntısını paylaşmadıkları (ya da paylaşamadıkları) için bu durum kadınlarda çeşitli psikolojik rahatsızlıklara sebep oluyor.Özellikle “Psikosomatik Hastalıklar” dediğimiz psikolojik kaynaklı fiziksel hastalıklar ve “Konversiyon Bozukluğu” dediğimiz psikolojik rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimali çok yüksek olabilmektedir.

Bu yazımızda genel olarak “Aile İçi İletişim” konusuna giriş yaptık.Aile içi iletişimin ne olduğu, evliliklerde iletişimin işleyişi ve iletişimde kadın-erkekAile içi iletişim konulu bir sonraki yazıda, iletişimde en yaygın olarak yapılan hatalar ve doğru iletişim tekniklerini işleyeceğiz.
farklılıklarını işledik.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Aile İçi İletişim Psk.Ayşe YILMAZ
► Aile İçi İletişim Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Aile İçi İletişim Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Aile İçi İletişim Psk.Dnş.Muharrem KÖSE
► Aile İçi İletişim Psk.Ali BIÇAK
► Aile İçi İletişim Psk.Bahattin GÖKTAN
► Aile İçi İletişim Elif IPEK
► Aile ve Çocukta İletişim Psk.Fatih KİRİŞCİ
► Aile İçi İletişim ve Çocuk Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aile İçi İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:28
Top