2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Depresyon
MAKALE #4886 © Yazan Psk.Beyhan BUDAK | Yayın Nisan 2010 | 6,963 Okuyucu
Depresyon Nedir?

Depresyon
çok yaygın bir ruh sağlığı problemidir.Yapılan çalışmalarda, her beş kişiden birinin yaşamlarının bir döneminde depresyon geçirdikleri saptanmıştır.Depresyon, temel olarak bir mutsuzluk, neşesizlik hastalığıdır.Depresyon geçiren kişiler kendilerini hüzünlü, karamsar, isteksiz hisseder.Depresyonu olan bir kişinin kendine olan güveni azalır, dikkatini toparlamak, bir filmi baştan sona izleyebilmek, gazetedeki bir yazıyı okuyabilmek gitgide güçleşir.Daha önce kolayca yapılabilen işler gözde büyümeye, zor gelmeye başlar.

Hastalar, güçlerinin eskisi gibi olmadığını, kendilerini cansız ve enerjisiz hissettiklerini söylerler.Uyku sorunları, uykuya dalamama, gece uyanma, sabah erken uyanma, sabahları yorgun uyanma veya fazla uyuma şeklindedir.İştah genellikle azalır, kilo verilir bazen de tam tersi olup sıkıntı nedeniyle fazla yeme görülebilir.Ölüm düşünceleri, ölen yakınlarını daha fazla düşünme, hastalıkla ilgili endişeler ve ölüm korkusu olabilir.

Çocuklarda Depresyon

Son yıllarda çocuklarda yetişkinlerdekine benzer depresyonların görüldüğü artık kesinlikle anlaşılmıştır.Yapılan çalışmalar, çocuklarda depresyonçökkünlük, durgunluk, isteksizlik, zevk alamama, oyun oynamama, ders başarısında düşme, okula gitmek istememe, yeme ve uyku bozuklukları gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi, aşırı hareketlilik, huysuzluk, hırçınlık, davranım bozuklukları
—Düşünce Bozuklukları
Depresyondaki çocuklar genellikle düşünce bozuklukları yaşarlar.Örneğin öğrenci matematik sınavından 98 almasına rağmen tek bir soruya doğru cevap veremediği için kendisini başarısız olarak değerlendirir.
Bir diğer problem de değersizlik düşüncesinden kaynaklanır.Bu durumda çocuk arkadaş edinmeyi ve mutlu olmayı hak etmediğini düşünür.Kazanmak, ödüllendirilmek veya sınıf geçmek için yeterli olmadığını varsayar.Bazen de kendisini umutsuzluğa kaptırır.Başkalarının suçları için sorumluluk yüklenir.Birçok vakada çocukların kendilerinden tamamen bağımsız bir konuda kendilerini suçladıkları ortaya çıkmıştır.
Birçok durumda fiziksel olarak kendilerini kötü hissederler.Onlara göre sivilceleri çok büyük, burunları kocamandır.Bazı durumlarda da düşünme ve konsantrasyon yeteneği sekteye uğrayabilir.Bu durumun etkisinde olan çocuklarda, ödeve yapmama, konsantre olamama ve kendi başına kararlar verememe gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Tüm bunların yanında, ölüm ve intihar düşünceleri mevcut olabilir.
—Duygu Bozuklukları
Depresif durumun en önemli belirtisi her gün moral bozukluğu yaşamaktır.Bireyler kendilerini yorgun, bunalmış ve üzüntülü hissederler.Çoğu zaman da ağlama krizlerine yakalanırlar.Kimi zaman da farkında olmadan üzgün bir yüz ifadesi takınırlar.Bir diğer semptom ise eğlenceli faaliyetlerden zevk alamamaktır.Çocuk normalde çok hoşlandığı şeyleri yapmak istemeyebilir.
—Davranış Bozuklukları
Depresif durum sırasında, birey psikomotor ajitasyon ya da psikomotor geciktirme durumu yaşayabilir. Psikomotor ajitasyon kişinin kendisini sürekli huzursuz ve rahatsız hissetmesi durumudur. Psikomotor gecikme sırasında ise, uyuşukluk, motivasyon bozukluğu ve pasif davranış biçimi ortaya koyar.
—Fizyoloji Bozuklukları
Bu süreç içerisinde çocuk aşırı kilo kaybı ya da tam tersi olarak aşırı şişmanlama yaşayabilir.Bu aynı zamanda iştah azlığı ya da fazlalığı olarak değerlendirilir.Çok küçük çocuklarda normal beklenen kiloya ulaşılamaması da bir semptom olarak algılanabilir.Bir diğer semptom ise uykusuzluk ya da aşırı uyku uyuma isteği olarak ortaya çıkmaktadır.Uykusuzluk yaşayan çocuklar
Yaş Dönemlerine Göre Çocukluk Depresyonu
1-) Bebeklik Döneminde Depresyon (24-30. Aylara Kadar)
Bu dönemin en önemli özelliği konuşmanın başlangıçta hiç olmaması ve ortaya çıktığında yetersiz kalmasından dolayı iletişim ve duyguları dışlaştırma olanaklarının kısıtlılığıdır.Dolayısıyla çocuğun yaşının küçük olması ölçüsünde, uyku ve yeme bozuklukları, cilt problemleri (egzama) gibi somatik ifadeler ön plana çıkabilir.Spitz’in anneden ayrılan bebeklerde tarif ettiği “anaklitik depresyon” tablosu ağır duygusal yoksunluk durumlarında aile yaşayan bebeklerde de ortaya çıkabilir.Bu bebekler bitkin, durgun, donuk bakışlı ve çevreye kayıtsız bir görünüm sergilerler.Yaşına uygun ses oyunlarını (agu vb) ve el oyunlarını gerçekleştiremediği gibi, çevreyi merak ve keşif davranışlarını da göstermezler.
2-) Küçük Çocukluk Döneminde Depresyon(30 Ay – 5-6 Yaş)
Bu dönemdeki belirtiler oldukça değişkendir ve genellikle davranış şeklinde ortaya çıkar.Aşırı hareketlilik ve hırçınlık, çevreye ve kendine zarar verme, zorlantılı mastürbasyon yanında, içe kapanma ve aşırı sessizlik de gözlemlenebilir.Duygusal alanda ise istikrarsızlık ve anlık değişiklikler egemendir.Sevgi ve ilgi açlığı içinde yetişkine yaklaşan çocuk bir anda onu itebilir.Uyku ve yeme bozukluğu gibi bedensel ifadelere bu yaş grubunda da rastlanabilir.Ayrıca bu dönemde enürezis (alt ıslatma) ve enkoprezis (dışkı kaçırma) görülebilir.
3-)Çocukluk Döneminde Depresyon ( 5–6 Yaş – 12–13 Yaş)
Yaşın büyümesiyle gelişen zihinsel kapasite ve kendini ifade olanaklarına bağlı olarak belirtiler farklılaşmaya başlar.Başka bir deyişle yetişkindeki depresyon
4-)Ergenlik Döneminde Depresyon
Ergenlik dönemi depresyonu gerek yetişkin depresyonun başlangıcı olma potansiyeli taşıması, gerekse ergenin intihar girişimiyle yakından ilgili olması nedeniyle özel bir ilgi odağı olmuştur.Bu iki özellik ergen depresyonun yetişkin depresyonundan farksız olduğunu, dolayısıyla da ergen depresyonu ölçütleriyle değerlendirilebileceği düşüncesini uyandırabilir.Ancak ergenin ruhsal yapısı yetişkine ait öğeler yanında, çocuğa ait özelliklerde taşır.
Bu konuda diğer yazılarımızda, çocuklarda depresyon tedavi şekillerini, ailelerin kendi başlarına neler yapabileceklerini inceleyeceğiz.

Kaynakça sıklığının % 2,5 yetişkinlerde ise % 8,5 oranında görüldüğünü tespit etmiştir.Çocuklardaki depresyon yetişkinlerdeki gibi, (yalan söyleme, hırsızlık, okuldan-evden kaçma, sigara-alkol-uyuşturucu vb. kullanma) ile de kendini gösterebilir.Bazen de karın ağrısı, bulantı, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı vb. gibi çeşitli bedensel yakınmaların altında yatan esas neden depresyon olabilir hiç uyuyamama veya gece uyanıp bir daha uyuyamamaktan şikayet etmektedirler.Son semptom ise aşırı yorgunluk ve bitkinliktir.Bu rahatsızlık sırasında çocuk sürekli yorgun olmakta, motive olamamakta ve vücudunda sürekli ağrı ve sızılar yaşamaktadır. tablosuna benzemeye başlar.Depresif ruh durumu “yapamam”, “bilmiyorum”, “yorgunum” gibi ifadelerle aktarılır.Ancak bunun yanında Depresif duygulara karşı koymayı amaçlayan, saldırgan ve dürtüsel davranışlar, hırsızlık, yalan, okuldan veya evden kaçma gibi tutumlara başvurulabilir.Okul başarısızlığı ise hemen hemen her olguda mevcuttur.
  • Çocuklarda Depresyon, Jeffrey A. Miller, Özgür Yayınları, 2002
  • Ruhsa Sağlığı ve Bozuklukları, Prof. Dr. M. Orhan Öztürk, Ankara,2004
  • Çocuk ve Ergende Depresyon, Doç. Dr. Levent Kayaalp, Depresyon, Somatizasyon ve Aciller Sempozyumu,İstanbul,1999
  • Çocuk ve Ergenlerde Depresyon, Doç. Dr. Müge Tamar, Dr. Burcu Özbaran,Klinik Psikiyatri Dergisi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Çocuklarda Depresyon Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Çocuklarda Depresyon Psk.Elif TERZİKÖY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:33
Top