2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim Üzerine: Sağlıklı İletişimin Püf Noktaları
MAKALE #4926 © Yazan Uzm.Psk.Mehtap HİSAR | Yayın Mayıs 2010 | 11,137 Okuyucu
İLETİŞİM ÜZERİNE…
Bazen karşımızdakini dinleyebilmek, bazen de karşımızdakine kendimizi dinletebilmek… Peki, ama nasıl?

Yaşamımız içinde tanık olduğumuz tüm olaylar, olumlu ya da olumsuz bütün deneyimlerimiz bizde farklı duygular uyandırır. İlişkilerimizde öfke, mutluluk, üzüntü, pişmanlık, endişe, heyecan gibi birçok farklı duygu deneyimleriz. Duygularımızı anlamlandırabilmemiz için insan ilişkilerinin karmaşık yapısını ve dinamiğini anlamamız gerekir. İnsan ilişkilerinin temelinde iletişim olduğunu düşünürsek, ilişkilerde yaşanan sorunları çözebilmemiz için öncelikle iletişim hatalarının neler olduğunu ve iletişim sırasında nasıl davranmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Bir kişiyle ilişkimizde yaşadığımız bir sorun anlık olabilir ya da zamanla unutulabilir ancak ilişki dediğimiz olgu “an”ların toplamıdır. Bir ilişki, yaşanılan tüm sorunları, iyi ve güzel anıları, paylaşılan duyguları içinde barındırır. Yaşanılan olaylar unutulabilir, hatta zamanla o olay esnasında hissettiğimiz duygular kaybolabilir ancak özellikle olumsuz duyguların etkisi biz fark etmesek de devam eder. Bu sebeple, her yaşanılan olay ve duygu bir kişiyle ilişkimizin bütünlüğüne etki eder, yıllar sonra güzel anlarla dolu, mutluluk veren ya da içerisinde anlam veremediğimiz kızgınlıklar barındıran, olumsuz birçok olay içeren bir ilişkiye zemin hazırlar.

Basitçe tanımına bakacak olursak iletişim, bir kişinin karşısındaki kişi/kişilere, duygu veya düşüncelerini yazılı, sözlü ya da görsel bir yolla aktarmasıdır. İletişimi bir alışveriş olarak ele aldığımızda, iletişim esnasında dinleme ve ifade gücüne dayalı farklı zorluklarla karşılaşırız.

Önyargı, ifade zayıflığı ve ilgisizlik iletişimi zorlaştıran etkenlerin başında gelmektedir. Ezbere dayalı bir eğitim sisteminden geliyor olmamız kelime dağarcığımızın kısıtlı olmasına ve bu durum da ifade zayıflığına neden olmaktadır. Diğer taraftan; duruşumuz, bilgimiz, tecrübe ve beden dilimiz karşımızdaki kişiyi olumlu etkileyerek sağlıklı iletişim kurmamızı kolaylaştıran etkenlerdendir. Bir kişiyi anlamaya yönelik dinliyor olmak, sözünü kesmeden kendini ifade etmesine fırsat tanımak da o kişiyle iletişim kurmamızı kolaylaştırır. Bir diğer iletişimi kolaylaştıran etken ise ancak eğitimle geliştirebildiğimiz ifade becerisine sahip olmaktır. İyi eğitim almış, kendini geliştirmeye açık bir kişi, iletişim esnasında karşısındaki kişiye ve kişinin aktardığı bilgiye karşı önyargılı bir tavırda bulunmaz, genellemelerden kaçınır ve karşısındaki kişinin kendini ifade etmesini engelleyici bir tutum sergilemez.

İki kişi arasındaki iletişimde yaşanılan sorunların temelinde şüphesiz taraflardan birinin iyi bir dinleyici olmaması yatmaktadır. Eğer iletişim esnasında taraflar karşısındaki kişinin kendi düşüncelerini aktarmasına izin vermiyor, sözünü kesiyor ve sürekli olarak sadece kendi düşüncelerini anlatmaya çalışıyorsa bu iletişimin sağlıklı olarak gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır. Birçoğumuz karşımızdaki kişi birşey anlatırken dinlememe ya da dinler gibi görünme eğilimindeyizdir. Oysa karşısındaki kişinin kendisini dinlemediğini fark eden biri harekete uğramışçasına kendini kötü hisseder ve iletişimi tek taraflı olarak devam ettirme çabasında olduğunu idrak eder. İletişimi zora sokan dinleme alışkanlıklarından biri de çok yaygın olarak deneyimlediğimiz art niyetli dinlemedir. Bu tarz bir dinleme eğilimi kişinin saldırı ya da savunmaya geçme ihtiyacı duymasından kaynaklanır. Çoğunlukla önyargı ve genellemelere sıkça başvurulan ve duygu kökenli bir dinleme alışkanlığıdır. Bir diğer duygu kökenli dinleme alışkanlığı ise takıntılı dinlemedir. İletişimde taraflardan biri takıntılı şekilde dinleme eğilimindeyse, iletişimden sonuç almak zorlaşır. Sadece belli sözcük ya da cümlelere odaklanıldığından iletişim kesintiye uğrar. Yine çoğumuzun günlük hayatında çokça başvurduğu bir dinleme alışkanlığı seçerek dinlemedir. Seçerek dinleme profesyonel yaşamın önemli bir gerekliliğidir. Daha sonra kullanacağımız veriyi seçme çabası gerektirdiği için zihni yorar ancak işlevseldir. Sağlıklı bir iletişim kurmaya imkan veren dinleme alışkanlığı ise empati ile dinlemedir. Bu dinleme alışkanlığının temelinde, karşımızdaki kişinin söyledikleri -herhangi bir kişiye zarar verici bir nitelik taşımıyorsa- dinlenmeyi hak eder düşüncesi yatmaktadır ve belli bir saygı çerçevesinde iletişim dediğimiz bilgi alışverişinde yerini alır.

Bir kişiyi dinlerken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda birkaç önemli husus vardır. Öncelikle sağlıklı bir iletişim için önemini daha önce vurguladığımız empati ile dinleme alışkanlığı kazanmalısınız. İletişim esnasında karşınızdaki kişiden beklediğiniz saygıyı, sizin de o kişiye göstermeniz gereklidir. Bir kişi ile iletişim kurarken dikkatinizi karşınızdaki kişi üzerinde toplayın ve gerekmedikçe göz kontağınızı kesmeyin. Başka yönlere bakıyor olduğunuzda etraftaki uyarıcılardan gelen uyaranlara açık olacağınızdan dikkatiniz dağılabilir. Duruşunuzla, yüz ifadenizle ve mimiklerinizle karşınızdaki kişinin anlattıklarıyla ilgilendiğinizi belli etmek, hafif baş hareketleriyle onayladığınızı göstermek karşınızdaki kişiye, onu aktif dinlediğinizi hissettirir. Gerekiyorsa not alabilirsiniz, not almak özellikle de seçerek dinlemeyi kolaylaştırır ancak kalemle oynama gibi dikkat dağıtıcı davranışlardan kaçınmalısınız. Soru sormanız da anlatılan konuya olan ilginize işaret eder, soru sormaktan çekinmeyin ancak soru sormak için uygun olmayan zamanlarda karşınızdaki kişinin sözünü kesmemeye de dikkat edin.

İyi bir dinleyici olabilirsiniz ancak karşınızdaki kişi iyi bir dinleyici değilse söz sırası size geldiğinde sıkıntılı anlar yaşayabilirsiniz. Bir kişiyi dinlemekte zorlanan biri ile iletişim kurmanız gerektiğinde dikkat edeceğiniz birkaç husus o kişiyle iletişim kurmanızı kolaylaştıracaktır. Öncelikle konuşma tarzınız, anlatımınız ilgi çekici ve zaman zaman ortam da buna uygunsa mizahi nitelikte olmalıdır. Eğer elinizde anlattığınız konuyla ilgili bilgi varsa paylaşmanız faydalı olacaktır. Ses tonunuzu ara sıra azaltırsanız karşınızdaki kişi söylediğinizi duyabilmek için fark etmeden dikkatini size yönlendirecektir. Ancak tüm bunlara rağmen karşınızdaki kişi sizi dinlemekte zorlanıyor ve bunu da size hissettiriyorsa doğrudan uyarmanız rencide edici olabileceğinden uygun olmayacaktır. Bunun yerine anlatımınız içerisinde kendisine ismiyle hitap ederseniz karşınızdaki kişinin dikkatini tekrar üzerinize çekmeniz mümkün olabilir. Bu tür durumlarda, karşınızdaki kişiye ani sorular yöneltmek iyi bir iletişim yolu değildir, ancak onay sorusu sormanız kişinin dikkatini size çevirecektir. Tüm bu küçük ipuçları iletişim esnasında zaman zaman yaşayabileceğiniz sıkıntılardan sizi önemli ölçüde koruyabilir. Sağlıklı bir iletişim, karşımızdaki kişiye saygılı olmayı prensip haline getirerek, konuşma sırasının bize geçmesi için acele etmememizle başlar. İletişimde en az konuşmak, düşünce, duygu ve bilgilerimizi aktarmak kadar aktarılanları dinlemek de gereklidir. Unutmamalıyız ki anlatılan, paylaşılan bilgi ne kadar değerli, önemli hatta hayati bir değere sahip olsa da karşımızdaki kişi tarafından dinlenmedikçe adeta buharlaşır, yok olur ve değerini yitirir. Bu sebeple, yukarıda aktarılan iletişimin temel ilkelerini, iyi bir dinleyici olma ve karşımızdakinin bizi dinlemesini sağlama hususlarını, toplumun bir bireyi olarak özümseyip iletişim tarzımıza adapte edersek, daha sağlıklı iletişim ve ilişkiler kurabilen bir toplum olma yolunda ilerlemiş oluruz.

Her zaman sağlıklı bir iletişim ortamı ve mutlu ilişkiler içerisinde olmanız dileğiyle…
Uzm. Psk. Mehtap Hisar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişim Üzerine: Sağlıklı İletişimin Püf Noktaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mehtap HİSAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mehtap HİSAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehtap HİSAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Mehtap HİSAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi115 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mehtap HİSAR'ın Yazıları
► İletişimin Püf Noktaları Psk.Burcu ATATÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İletişim Üzerine: Sağlıklı İletişimin Püf Noktaları' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kitap Duyurusu Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:40
Top