2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüksek Trigliseridinizi Düşürmenin Yolları
MAKALE #4949 © Yazan Dyt.Nilgün AYDIN | Yayın Mayıs 2010 | 9,139 Okuyucu
Yüksek Trigliseridinizi Düşerebilirsiniz;

Trigliseritim Normal mi?


KATEGORİ
NORMAL
SINIRDA YÜKSEK
YÜKSEK
ÇOK YÜKSEK
TRIGLISERIT
150 mg/dl den az olmalı
150-199 mg/gl arası
200-499 mg/dl arasında
500 mg/dl ve üstünde
Kolesterolüm Çok mu Yüksek?

Kalbinizi damarlarınızı, beyninizi koruyun, bilgilenin, önleyin

KATEGORİ
TOPLAM KOLESTEROL
HDL, İYİ KOLESTEROL
LDL, KÖTÜ KOLESTEROL
ARZULANAN BU, DÜŞÜK RİSKLİ
200 DEN AZ OLMALI
60 VE ÜSTÜNDE
100 DEN DÜŞÜK
OLMALI
SINIRDA YÜKSEK-DAHA YÜKSEK RİSKTİR
200 - 239 ARASINDA
40 - 59 ARASINDA
130 - 159 ARASI
YÜKSEK-KORONER KALP HASTALIĞI RİSKİ 2 MİSLİNDEN DE YÜKSEKTİR
240 VE DAHA BÜYÜK
50 DEN AZ
160 VE ÜSTÜNDE
  • Doğru, akıllı ve dengeli beslenin,
  • Sigarayı bırakın,
  • Günlük kalorinizi azaltın,
  • Az yiyerek, porsiyonlarınızı küçültün,
  • Mümkün olduğu kadar ideal kilonuza ulaşın,
  • Şeker ve şekerli her şeyi, tatlıları kesin - içinde şeker, glikoz veya früktoz olan şişeli, tenekeli, gazlı, renkli, renksiz, tüm içecekleri, şeker, bal, pekmez, marmelatlar, reçeller, şekerlemeler, lokumlar vs dahil pay, kekler, pastalar, kurabiye, donat, poğaça, böreklerin tümü, dondurma ve tatlı vb. yemeyin,
  • Her gün bol su için, ( ortalama günde 8 büyük su bardağı )
  • Günde 3 ana 3 ara öğünde yemek yiyin.
  • Hiç alkol içmeyin. Bira dahil. ( Çünkü alkol karaciğerin trigliserit üretimini arttırır. )
  • Katı yağ, tere yağ, iç yağ, kuyruk yağ, salam, sosis, sucuk, yağlı börek, poğaça, derisi olan tavukları, hindi, ördek, sakatatları ( beyin, karaciğer vb. ) yemeyin,
  • Tam yağlı süt ve yoğurtları asla yemeyin, light yoğurt ve süt tüketin.
  • Kızartma yemeyin,
  • Beyaz un, tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, sakatatlar, kırmızı et dahil kızartma, hazır satılan kek, kurabiye, şekerli hazır gıdalar yemeyin,
  • Karbonhidrat içeren yiyecekleri en aza indirin. Aşırı unlu, şekerli, tatlı, hamurlu, pilavlı, börekli, yağlı, makarnalı, ekmekli beslenmeyi azaltın,
  • Her şey genelde az yağlı olmalıdır. Sadece zeytinyağı, sızma zeytinyağı, kanola yağı veya fındık yağı kullanın.
  • Günde toplam 1 kahve fincanı ( 60 ml ) kadar aşağıdaki çerezlerden yiyin; ceviz, tuzsuz fıstık, tuzsuz ayçiçeği çekirdeği, tuzsuz kabak çekirdeği, çiğ kavrulmamış badem veya fındık.
  • Günde çeyrek avokado ve suda bekletilmiş az tuzlu 8 - 10 tane zeytin yiyin,
  • Akıllıca ve dengeli beslenmeyi öğrenin. Daha çok, çiğ veya buharda pişmiş veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağında pişmiş bol sebze, meyve ve kızartma olmayan günde 125 - 150 gram ızgara balık veya yağsız derisiz tavuk, tam tahıllı ekmek ve ürünleri, yağsız süt ve yağsız yoğurt yiyin,
  • Haftada en az 2 - 3 defa 125 - 150 gram ızgara ve eti kendinden yağlıca balık yiyin,(asla kızartma olmayacak ) ,
  • Et / proteinlerinizi seçerken, öncelikle hiç yağsız, hiç derisiz tavuk, hindi veya yağlıca balık, yumurta beyazı, kuru fasulye, nohut, börülce, kuru fasulye çeşitleri, mercimekler vs. tuzsuz fındık, fıstıkları, iç çekirdekleri seçin. En son tercihiniz hiç yağsız kırmızı et olmalıdır.
  • Egzersizlerinizi arttırın,
  • Her gün Omega 3 balık yağı hapı için,
  • Doktorunuzla konuşup ömür boyu hiç ara vermeden kolesterol düşürücü hap içerek de trigliseritinizi düşürebilirsiniz. Ama tek başına kolesterol düşürücü haplar, diyet yapmadan asla işe yaramazlar. Yukarıda saydığım akıllı tüm yaşam seçimlerinin hepsini de yapmalısınız. ( Genellikle trigliseriti yüksek kişiler, şişman veya obezdirler. Fiziksel olarak hareketsizdirler, sigara içerler, alkol alırlar ve / veya aşırı yüksek karbonhidratlı besinlerle beslenirler. ( Ekmekli, pirinçli, makarnalı hamurlu vs ) Beslenmelerinin % 60’dan fazlası karbonhidrattır veya da genetik hastalıklar olabilir ya da altında yatan gizli hastalıklar da olabilir, doktora gidiniz. Kilo verin, hareket edin, yürüyüşler yapın terleyin, spor yapın, sigara içmeyin, içki içmeyin, çok yüksek karbonhidratlı beslenmeyin, ekmek hamur pirinç makarnaları börekleri, mantı poğaça vb. kesin, bazı hastalıklar ve bazı ilaçlar da etkendir, bazı genetik faktörler de etkendir; doktorunuzla görüşün. )
  • Doymuş yağlardan uzak durun. Bunlar kolesterolünüzü yükseltir, damarlarınızı ve kalbinizi ağır hasarlar verir. Diyabette de ölümcüldür ve zararlıdır. Küçük ve büyükbaş hayvanların etlerindeki gözle görülen ve görülmeyen tüm yağlar, en çok da yağlı kıymalar tehlikelidir. Kuyruk yağı, bitki olsa da Hindistan cevizi yağı, palmiye yağında doymuş yağlar vardır. Bunlardan uzak durun.
  • Trans yağlarda, asla yememeniz gereken bir yağdır. Bunlar raf ömrünü uzatmak için sıvı yağlara, hidrojenlenme metodu ile yumuşakça ama ekmeğe vb. kolayca sürülen kıvama getirilmiş yağlardır. Margarinler ABD de New York’da tüm restoran, fırınlarda, pastacılarda, fast food zincirlerinde kullanılması kanunlarla yasaklanmıştır.
  • Polydoymamış ( Çoklu doymamış ) yağlarsa; kolesterolü düşürürler. Yinede ölçülü kullanılmalıdır. Keten tohumu ununda, yağında ve balık yağında vardır. İdealdir.
  • Monodoymamış ( Tekli doymamış ) yağlarsa; ideal olanlardır, zeytinyağı, sızma zeytinyağı, kanola, fıstık, ayçiçeği yağlarında vardır ve az az kullanılınca, kolesterolü düşürür.
  • Yağlı olan tüm balıklardan avucunuzun içi büyülüğünde balık ızgara / teflonda vb. ve bolca karışık salata ( tüm yeşillikleri karıştırarak ) ile yemenizi idealdir. Sebzeler yağsız, çok az yağlı ya da çiğ veya buharda, fırında pişirilmesi idealdirler.
  • Meyve bolca tüketin. Sebzeleri yağsız veya az yağlı tüketin.
  • Yağlı balıklar uskumru, sardalya, ton balığı, taze ton balıkları, somon taze balık ve soğuk su balıklarının, içlerinde omega 3 vardır, yememiz şarttır. Ama ızgara. Yağ metabolizmasına Niacin = B vitamini çok gereklidir ve bu vitaminin eksikliği de trigliseritin ve kolesterolün yüksek olmasının en sık rastlanan nedenidir. Yüksek dozda B3 Niacin alın.
  • Günde 2 tatlı kaşığı el değirmeninde çekilmiş keten tohumu tozu yiyin. Tüm olarak yenilen keten tohumunun hiçbir faydası olmaz. Çünkü bağırsaklardan atılır. Mutlaka kavanozda buzdolabında saklanmalıdır. Günde 3-5-7 yarım ceviz veya 1 yemek kaşığı kadar kavrulmamış çiğ ayçiçeği içi yiyin. Günde en fazla 125-150 gr kadar yağsız pişmiş balık ( haftada 2-3 defa ve asla kızartma olmayacak ) , tavuk eti ( derisiz, yağsız, ızgara olarak ) yiyin. Bol karışık salata yiyin. 1 tatlı kasığı yağda mesela soğanlı-sarımsakla sote edilmiş sebze yenilmelidir.
  • Omega 3 ( Balık yağı ) hapı günde 1 tane mutlaka alınız.
Dyt Nilgün AYDIN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüksek Trigliseridinizi Düşürmenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilgün AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilgün AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün AYDIN Fotoğraf
Dyt.Nilgün AYDIN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilgün AYDIN'ın Makaleleri
► Yüksek Kolesterol Efsanesi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Yüksek Proteinli Diyetler ve Zayıflama Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmeniz Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Dyt.Gökmen GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Yüksek Trigliseridinizi Düşürmenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dukan Diyeti Mayıs 2011
► 1 – 3 Yaş Çocukların Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Ocak 2011
► Anne Sütü ve Önemi Ocak 2011
► Gastrit İçin Beslenme PDF Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:38
Top