2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz Okula Hazır mı?
MAKALE #4972 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Mayıs 2010 | 5,470 Okuyucu
Yasal olarak çocuğun ilkokula başlama yaşı “yedi” dir. Fakat bazı durumlarda ailelerin gözlemi yada hazırlık sınıfındaki eğitimcilerin uyarısı ile çocukların okula hazır olmadıkları fark edilebilir. Edinilmesi gereken becerilerde bir eksiklik gözlemlenmiş olabilir.

Çocuğun okula hazır olması demek bir çok psikolojik ve fiziksel unsurun bir arada oluşuyla ilgilidir. Duygusal, bedensel, fiziksel, sosyal, psikolojik olgunluk gerektirir. Genellikle hazırlık sınıfına giden öğrencilerin bir dahaki yıl okula gidip gidemeyeceği kurumun psikoloğu tarafından tespit edilir, aileye bilgi verilir. Kronolojik yaşı okula gitmeye hazır, fakat gelişimsel olarak yeterli seviyeye ulaşmamış çocuklar okula başladıklarında problemlerle karşılaşabilirler. Örneğin ince motor becerileri gelişmemiş bir çocuk kalem tutmakta zorlanacak, dolayısıyla diğer arkadaşlarına yetişemeyecek, sınıfta yapılan faaliyetlere uyum sağlayamayacak, ödevlerini bitirmede gecikebilecek, dolayısıyla okula sağlıklı bir adaptasyon süreci geliştiremeyerek sınıf düzeyinden geride kalacaktır. Bu örnek okul olgunluğunu gerektiren en basit örneklerden biridir. Motor gelişimle ilgildir. Kurallara uyma davranışı, arkadaşlarıyla uyumu, zaman kavramını biliyor oluşu gibi gelişimsel özelliklerin tamamlanmış olması gerekir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması ve çocuğun okulda mutsuz olamaması için gerekli olan bazı kriterler vardır.

Bunun anlaşılabilmesi için çocuğun gelişimsel özelliklerini test eden, okul olgunluğunu, dil becerisini değerlendiren, zeka düzeyini tespit eden bazı testler uygulanır. Gerekirse aileye ve çocuğa evde uygulama yaptırılır. Bu değerlendirmeler sonucunda bilimsel olarak kabul edilen ölçütleri yerine getirebilen çocukların okulda zorlanmayacakları kabul edilir. Gelişimsel düzeyleri yeterli seviyede olmayanlar ise psikoterapötik seanslarla, ev ödevleriyle desteklenerek beklenen seviyeye ulaştırılabilecektir.
Tabi ki çocuğun bu özelliklerini en çok destekleyen ortamlar kreşler ve anaokullarıdır. Eğitim programları çerçevesinde çocuğun edinmesi gereken özellikleri değişik türden faaliyetlerle desteklerler. Özbakım becerilerinde kendi kendine tuvalete girebilmek, ayakkabılarını kendisi giyebilmesi, sosyal becerilerle ilgili olarak arkadaşlarıyla (yani diğerleriyle) aynı ortamı paylaşırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrenebilmeleri gibi.

Fakat unutulmamalıdır ki her çocuğun bir görevi gerçekleştirecek seviyeye ulaşması için fiziksel olgunluk gerekmektedir. Bu potansiyel her çocuk için aynı dönemde gerçekleşmez. Örneğin bir çocuk bir buçuk yaşında konuşabilir. Bu onu diğerlerinden üstün kılmaz, çünkü bu çocuk da başka becerileri edinmede geç kalabilir. Yada desteklenmemiş olabilir. Mesela yemeğini kendi kendine yiyebilmek gibi. Burada önemli olan ve kabul edilmesi gereken en önemli nokta her canlının büyümeye ve gelişmeye doğru yol katettiğidir. Fakat her insanda olduğu gibi bazı becerilerimiz bazılarına üstün gelmektedir. Birkaç konuda diğerlerinden daha iyiyizdir. Bize düşen eksiklikleri tespit edip, o dönemde kazanılması gereken yeteneği çocuğa öğretip, bu özelliğini pratik etmesi için olanaklar sunmamızdır. Geç kalınmış bir beceri uzun zaman sonra öğretilmeye çalışıldığında hem çocuk hem aile bu becerinin edinilmesi sırasında zorlanabilir. Arada çatışmalar çıkmaya başlayabilir. Bu durum hem kendisini yetersiz hissetmeye başlayan çocuk, hem de sürekli çocuğuna eksikliği telafi ettirmeye çalışan aile için örseleyici olmaktadır.

Çocuğunuzun gelişimsel alandaki yeterliliğini ve okula başlamak için uygun özelliklere sahip olup olmadığını değerlendirmek için yardım almada gecikmemeniz dileğiyle. Sağlıkla kalın.
Psikolog Gülçin Dönmez FİDAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuz Okula Hazır mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Hülya TURAN
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
► Ailecek Okula Hazır Mıyız ? Psk.Dnş.Erhan KOCA
► Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı? Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz Okula Hazır mı?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:31
Top