2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Birey,birlikte Davranım ve Yabancılaşma Üzerine
MAKALE #4976 © Yazan Psk.Ali GÜLNAR | Yayın Mayıs 2010 | 7,030 Okuyucu
BİREY,BİRLİKTE DAVRANIM(KOLLEKTİVİZM) VE YABANCILAŞMA ÜZERİNE...

İnsanlık tarihi incelendiğinde,kollektivzmin ta ilkel toplumlardan itibaren,insanlığı doğaya karşı mücadele içinde ilerleten,onu toplumsal varlık olma koşuluna getiren bir olgu olduğu görülecektir.Bu olgu olmasaydı,insanoğlunun çetin doğa koşullarına ve vahşi hayvanlara karşı kendi kendisine savunma ve varlığını yaşatması da mümkün olmazdı.Eğer insanlık tarihinin o ilk gelişim evresinde insanın bu ortaklaşa mücadelesi olmasaydı,insanlık tarihi daha o ilk evresinde son bulmuş olacaktı. İnsanlık tarihimizin gelişmesini sağlayan bu çalışma yaşam koşullarının zorunlu kıldığı o ilk evrelerden başlayarak insanoğlunun bağrında varlığını bu güne kadar sürdüre gelmiştir.İnsanlık tariihinin gelişme lokomotifini oluşturan birlikte davranım ne denli gelişirse toplum içinde o denli ilerleme sağlanır.

Tarihsel ve toplumsal yapımızın geriliği,kapitalizmin çarpık ve bireyci(bencil) birleşerek toplumda varolan dayanışma dinamiklerini de yok etmiş,tamamen bencil ve bireyci yaşamı egemen kılmıştır.Özel mülkiyetin insan toplumları üzerindeki olumsuz etkisi,kapitalizmin gelişmesi ile daha da perçinlenmiş,insanlığa bencilliği ve bireysel yaşama esas alan bir kişilik yaratmış,bir kültür oluşturmuştur.bir başka deyişle toplumdaki bütün dinamikler,değerler Aşil'in topuğu gibi kırılgan ve zayıf bir noktaya gelmiştir.toplumda aile fertlerinin bir zorluğa birlikte katlanması mümkün olmaktan çıkarmıştır.atalarımızın dediği gibi gemisini yürüten kaptandır zihniyetide tamda bu noktada ne kadar yanılgılar ve bencilliği öğrenerek te aldığımızı göstermektedir.

Bugün insanoğlu kendi yarattığı değerlerden uzaklaşmaktadır. yarattığı dile,sanata kültüre ciddi şekilde uzaklaşmıştır.bugün üretim süreci dediğimiz bir nesnelleştirme süreci yaşıyoruz.insanlar bu süreç içinde büyük erozyon yaşayan maddi nesneler haline gelmiştir.

Yabancılaşma kişinin ürettiğine yabancılaşması,çalıştığı ortama yabancılaşma,eşine çocuğuna yabancılaşması veya düşmanca bir ilişki içinde bulunması olarak da karşımıza çıkmaktadır.kendi yarattığı ürünün bağımsız ve gittikçe düşmanca bir hale geldiğini gören insanoğlu,ürünü zenginleştikçe,kendisi yoksullaşır.yabancılaşma işte bu noktada insanın artık daha fazla kendisine ait olmayan ayrı ve bağımsız bir güç olarak duran varlıkların,ürünlerin bir parçası haline gelmiştir,yani insanoğlu metalaşmıştır.

Türkiye'ye baktığımızda ise;ekonomik ve sosyal bunalımlar,modernleşmenin tam olarak gelişememesi,iletişim araçlarıyla küçülen dünyada diğer kültürlerden ve toplumlardan etkilenme ve bu etkilenme sonucunda doğan ithal bunalımlar,kentleşme sorunu,eğitim sorunu,işsizlik sorunu,kadın sorunu....vb sorunlar bir bütün olarak toplumu derinden etkilemekte olup aile kavramını erozyona uğratmaktadır.

Bugün insanoğlunun geleceği kendi ellerindedir.içinde yaşadığımız toplumda yabancılaşmaya neden olan ve insanın kendisinin,özgürleşmesine engel olan koşulların ortadan kalkması için çabalaması ve başka bir ilişkiler bütünlüğünün ve ortak davranım kültürünü yaratmanın mümkün olduğunu kavraması gerekmektedir.ancak böyle bir perspektifle yaşamın içinde varolabiliriz.

BU KONUDA SIKÇA SORULAN SORULAR:
1.TEKNOLOJİ NASIL OLURDA İNSANIN KENDİNE VE ÇEVRESİNE YABANCILAŞMASINA NEDEN OLUR?
CVP:Kişiler şehirleşme ,göç vb. sosyal ve psikolojik sarsıntılar yaşadığı duygu dönemeçlerinde, kendilerine sığınılacak bir liman olarak sanal ve duygu teması olmayan seçenekler arayışına girince, teknolojinin kaçınılmaz yabancılaşma virüsüne bulaşmış oluyorlar.

2.YABANCILAŞMA VE AİLE KAVRAMI ARASINDA NE GİBİ BİR İLİŞKİ VARDIR?
CVP: Kendine ve çevresine yabancılaşan bireylerde patolojik bulgulara rastlanır.çocuklarına eşine komşularına tahammül gücü zayıf bireyler haline gelirler. tek dostları pc,tv...vb sanal iletişim araçları olmuştur.baba ailede bankamatik baba rolünü almıştır.bunun yanısıra özdeğer bilinci(maneviyat) duygusu gelişmiş bireylerde(aile eğitiminin önemi) ortak davranım pozitif yönde görülmektedir.Aile tüm bireylerle yaşamın içindedir.
saygılarımla
PSİKOLOG ALİ GÜLNAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Birey,birlikte Davranım ve Yabancılaşma Üzerine" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali GÜLNAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali GÜLNAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali GÜLNAR Fotoğraf
Psk.Ali GÜLNAR
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali GÜLNAR'ın Yazıları
► Kendine Yabancılaşma Psk.Saadet EMİŞÇİ
► Hep Birlikte Evde Psk.Beria TOPTAŞ
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► Birey Merkezli Yaklaşım Psk.Doğancan GÖKÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Birey,birlikte Davranım ve Yabancılaşma Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Enürezis Nocturna Kasım 2008
◊ Depresyonda Psikoterapi Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:46
Top