2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ya Çocuğum Beni Sevmezse – Çocuk Psikolojisi ve Hayır Diyebilmenin Olumlu Etkileri
MAKALE #4988 © Yazan Psk.Fiona FARACI | Yayın Mayıs 2010 | 5,828 Okuyucu
Ya çocuğum beni sevmezse – hayır diyebilmek

Birçok anne-baba uygun olmadığını düşündükleri durumlarda bile çocuklarına “hayır” demekte zorlanırlar. Ya “hayır” dediğimde üzülürse, ya ruhsal olarak olumsuz yönde etkilenirse, ya beni sevmezse gibi birçok düşünce ve duyguya kapılırlar. Bu konuda belkide en önemli nokta, anne ve babanın ortak karar alabilmeleridir. Başka bir deyişle, annenin müdahale ettiği bir durum karşısında babanın da çocuğa aynı cevabı verebilmesi ve annenin kararını onayladığını ve desteklediğini göstermesidir. Birinin “hayır” dediğine, diğeri “evet” diyorsa, çocuk için bu kafa karıştırıcı olacak ve sınırları zorlayabileceği düşüncesi uyandıracaktır.

Sık görülen bir diğer örnekse, ebeveynin çaresiz kaldığı durumlar karşısında onaylamadığı bir duruma izin verme davranışıdır. Çocuğun bir davranışı veya bir isteği karşısında ilk önce “hayır” demiş olan bir ebeveyn, çocuğun ısrarları ve ağlamaları karşısında kendini çaresiz hissedip karşı çıkmış olduğu duruma onay verebilir. Burada da, ilk örnekte olduğu gibi, çocuk; ısrar ettiği taktirde anne veya babasından onay alabileceğini düşünerek ağlamalarını veya başka bir tepkiyi güçlendirme eyleminde olabilir. Sınırlar, bu gibi durumlarda, daima daha ileriye itilmeye çalışılacaktır ve ebeveynler için “hayır” demek gittikçe daha güç hale gelecektir.

Anne ve baba için bu gibi durumlar ne kadar zorlayıcı ve üzücü ise, çocuk için de olduça huzursuz ve kaygı uyandıran unsurlardır. Çocuk için anne ve babanın tutarlı olmaları çok önemlidir. Tutarlılık, korunaklı bir ortam içerisinde olduklarını hissettirir ve kendilerini daha rahat ifade etmelerine yardımcı olur. Eğer “hayır” denilen duruma karşı bir duygu veya düşünceleri varsa bunu kolaylıkla ifade edebilirler ve duygularının kabul göreceğini bilmek, durumda bir değişiklik yaratmayacak bile olsa, onları rahatlatır. Çocuk, anne veya babası ona “hayır” dediği için üzülebilir ama bu duygu “evet” ve “hayır” arasındaki gel-gitin yaratacağı kaygı ve huzursuzluktan daha sağlıklıdır. Burada önemli olan, çocuğa anlaşılır ve mantıklı bir açıklama getirmektir. Bu, dolaylı olarakta olsa, çocuğa, “seni koruyorum, güvendesin” demenin bir yoludur.

Gündelik koşuşturmanın içerisinde bir düzen oturtmak oldukça zordur. Bunun için de küçük adımlarla başlamak bazen rahatlatıcı olabilir. Örneğin, akşam yemek saatinin sabitlenmesi ve aile bireylerinin yemek masasına birlikte oturmalarıyla başlanılabilir. Burada önemli olan sadece düzenleyici bir süreç oturtmak değil, aynı zamanda da bir paylaşım alanı yaratmaktır. Yemek masası örneği, “hayır” kelimesi söylem içerisinde ifade edilmese bile, aynı etkiyi yaratabilecek düzenleyici bir unsurdur. Başka bir deyişle, “hayır” demek düzen kurmanın sadece bir yoludur. Önemli bir bütünün sadece bir parçasıdır ve ebeveynlerin konumlanmalarıyla ilgilidir. Bir düzeni koruyabilmek sadece “hayır” diyebilmek değil, bunu yaparken bir bütün içerisinde kendini tutarlı bir şekilde konumlandırabilmek, bunu sürdürebilmektir. Bunun yanısıra, çocuğun kendini gerçekleştirebilmesi için yeterince özgürlük alanı da sunabilmek gerekir. Çoğu zaman, anne-babalar için zor olan da bu dengeyi oturtmaktir. Yeni bir düzen kurmaya çalışırken unutulmaması gereken bir unsur vardır; bu davranış ve düşünceler ancak tutarlı bir şekilde tekrarlandığı taktirde çocuk için anlam kazanırlar. Bazı nedenlerden dolayı eğer anne-baba istedikleri halde “hayır” demekte zorlanmaya devam ediyor ve çocuklarında bir huzursuzluk gözlemliyorlarsa, bir uzmana danışılması önerilir.

Fiona Faraci
Uzm. Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ya Çocuğum Beni Sevmezse – Çocuk Psikolojisi ve Hayır Diyebilmenin Olumlu Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fiona FARACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fiona FARACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Fiona FARACI
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fiona FARACI'nın Makaleleri
► "Çocuğum Beni Dinlemiyor!" Psk.Sibel ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ya Çocuğum Beni Sevmezse – Çocuk Psikolojisi ve Hayır Diyebilmenin Olumlu Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:08
Top