2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kol ve Bacak Estetiği
MAKALE #4997 © Yazan Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN | Yayın Mayıs 2010 | 6,461 Okuyucu
KOL ESTETİĞİ (BRAKİYOPLASTİ)

Kollar vücudun önemli estetik ünitelerinden biridir. Özellikle sıcak mevsimlerde kısa kollu ya da kolsuz giysiler giyinen kişiler için, kolların estetik görünümü daha da bir önem arz eder.

Bazen de kolların beden ölçülerine göre daha şişman olduğu durumlarda bu kişiler hem kola hem bedene uyan ve kendi zevklerine göre hazır giysi bulmakta zorluk yaşarlar.

Aşırı kilo alıp verme, yaşlanma, güneş ışınlarına fazla maruz kalma vb. birtakım çevresel ve kalıtsal nedenlerle kollarda aşırı şişmanlık ya da sarkmalar ortaya çıkabilir. Bu durum estetik olarak göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkardığı gibi kişinin daha yaşlı görünmesine sebep olur. Psikolojisi üzerine son derece olumsuz etkiler yapar. Aynı zamanda özgüven kaybına da neden olabilir. Bunların estetik olarak düzeltilmesi için yapılan cerrahi girişimlere brakiyoplasti (kol estetiği) diyoruz.

Kol derileri gevşek olmayan, derinin gerginliği ve diriliği yeterli düzeyde olan ve yağ birikimi çok fazla olmayan kişilerde sadece liposuction ya da önce Smart Lipo ile lazer lipoliz ve hemen ardından liposuction yeterli estetik sonucu sağlayabilir. Bu işlemden sonra orta basınçlı bir elastik korse uygulamasının en az 2–3 hafta sürdürülmesinde yarar vardır. Bu işlemin en büyük avantajı herhangi bir kesi izinin olmaması, lokal anestezi altında kolaylıkla yapılabilmesi ve hastanın uzun süre işinden ve gücünden kalmadan bunu yaptırabilmesidir. Bu uygulamadan sonra da cilt sarkması ortaya çıkabilir. O takdirde ise bu cilt fazlalığını cerrahi olarak çıkarma şansı her zaman mevcuttur.

Kol derileri gevşek, derinin gerginliği ve diriliği ileri derecede azalmış, ileri derecede yağ birikimi ve sarkma olan durumlarda ise liposuction yeterli olmaz. Bu gibi durumlarda fazla cilt ve yağ dokusunun cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Bu işlem koltuk altının arka kenarı ile dirsek arasında seyreden oval bir kesiyle yapılır. Fazla yağ ve deri çıkarıldıktan sonra boylamasına bir dikiş uygulanır. Sonuçta bu dikiş hattının bir izinin olması kaçınılmazdır. Bu izin mümkün olduğu kadar belirsiz olabilmesi için estetik cerrahinin tüm kuralları uygulanır. Bazen bu dikiş hattı boylamasına düz bir çizgi yerine gene boylamasına ondülan (dalgalı) bir çizgi şeklinde yapılır ki bu durumda ortaya çıkacak iz daha belirsiz olur. Bu izin lokalizasyonu da dikkat çekmezliğini sağlamak için önem arz eder. Bunun için cilt ve yağ dokusu çıkarımını, yağ birikimi ve sarkmanın en belirgin olduğu kolların arka iç kenarı boyunca yapmak gerekir. Nadiren bazı müsait olgularda dikiş izini koltuk altından kolun arka iç kenarına doğru uzanan açık L şeklinde oluşturmakta mümkündür. Ancak yağ birikiminin ve sarkmanın fazla olduğu olgular için bu yöntem uygun değildir. Brakiyoplasti operasyonları lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. Operasyonlar 1,5–2 saat civarında sürer. Hastanede geceleme genellikle gerekmez. Girişim sonrası dönemde 2–3 hafta süreyle elastik kompressif korse uygulaması yerinde olur. Dikişler genellikle gizli dikiş şeklinde yapılır. Alınması gereken dikişler konmuşsa bunlar 12–14. günlerde alınır.

İSTENMEYEN SONUÇLAR

Kanama, enfeksiyon, dikiş açılması gibi genel komplikasyonlar her ameliyatta olduğu gibi brakiyoplasti operasyonlarından sonra da çok nadiren görülebilir. Bunlar genel tıbbi ve cerrahi prensipler dahilinde kolaylıkla çözümlenebilir. Bu operasyondan sonra en istenmeyen sonuç dikiş izinin beklemedik şekilde belirgin olmasıdır. Her türlü estetik cerrahi kuralının uygulanmasına rağmen yara izi istenmeyen şekilde gelişebilir. Bu durum genellikle hastanın cildinin doğuştan ve kalıtsal olarak kötü yara izi oluşturmaya eğilimli olmasıyla ilgilidir. Bu olasılık önceden hasta ile tartışılmalı ve elde edilecek estetik sonucun buna değip değmeyeceği hem doktor ve hem de hasta tarafından değerlendirilmelidir.

BACAK ESTETİĞİ

Alt bacağın alt kısımları yani ayak bileği bölgesi bacakların daha üst bölümleriyle orantısız bir şekilde ince olabilir. Bu bölgelerin kalınlaştırılarak daha estetik bir görünüme kavuşturulması için de lipofilling yöntemine başvurulur.

Yaşlanma, aşırı kilo alıp verme, yerçekimi, kalıtsal ve çevresel birtakım faktörlerin etkisiyle kalça ve üst bacak derisinin kalınlığı ve esnekliği azalır. Deri altındaki yağ, kas ve kemik dokularının atrofisi(erimesi) artar. Derinin hemen altındaki dermis tabakasında bulunan elastik liflerin ve kolajen liflerin oranı azalır. Sonuç olarak yerçekiminin de etkisiyle deride bollaşma ve sarkmalar ortaya çıkar. Bu tablo kişinin daha yaşlı görünmesine neden olur. Bunun da birçok estetik bozuklukta olduğu gibi birtakım psiko-sosyal problemlere yol açması kaçınılmazdır.

Kalçalarda ve üst bacaklarda ortaya çıkan sarkmaların hafif derecede olması halinde sadece liposuction ile yeterli kontür düzelmesi sağlanabilir.
Eğer orta derecede bir sarkma söz konusu ise yapılacak bir bacak germe (thighplasty) ameliyatı ile fazla deri ve deri altı yağ dokusu çıkarılır ve oluşacak yara izi kasık çizgisinde ve mayo içinde kalacak şekilde sonuçlanabilir. Eğer sarkma ileri boyutta ise, o zaman bacak içlerinden boylamasına deri ve deri altı yağ dokusu da çıkarılacağından kasık çizgisindeki ize ilaveten bacakların iç yüzü boyunca aşağıya doğru uzanan bir iz daha olacaktır.

Kalça bölgesinde de durum aşağı yukarı aynıdır. Kalça germe ameliyatında kesiler, ya kalçanın üst sınırı hizasından ya da kalça altı kıvrımı düzeyinden yapılacak kesilerle cilt ve cilt altı yağ dokusu çıkarmaları yapılır ve dikiş hatlarının mayo içinde kalacak şekilde planlanmasına özen gösterilir.
Basen bölgesinde yağ birikintilerinin yapmış olduğu çıkıntılar ve kalçalardaki sarkmalar kişinin bacaklarının daha kısa görünmesine neden olur. Kalça germe ameliyatı ile birlikte basenlere yapılacak liposuction, bacakların daha uzun ve estetik görünmesini sağlayacaktır.

Kalça ve bacak germe ameliyatlarında amaç mümkün olan en az izle daha düzgün, daha gergin, sarkmaları ve çıkıntıları olmayan bacaklarla; daha dik, kalkık ve gergin kalçalar elde etmektir. Bu sonuçlar tüm estetik girişimlerde olduğu gibi kişinin özgüvenini artıracak, beğendiği kıyafetleri rahatlıkla giyebilmesini sağlayacak ve daha girişken olmasına katkıda bulunacaktır
Bacaklarda sıklıkla görülen estetik kusurlardan biri de, dizlerin iç kısımları ile dizin hemen üstündeki iç ve dış bölgelerde görülen fazla yağ birikimine bağlı çıkıntılardır. Bu çıkıntılar yapılacak olan liposuction işlemiyle kolayca ve başarılı bir şekilde giderilerek görünümleri daha estetik hale getirilebilir.
Benzer çıkıntılar alt bacağın bileğe yakın 1/3 alt kısımlarında; ön-dış, arka-dış ve arka-iç bölgelerinde de görülebilirler. Bu görüntü alt bacağın çok kalın olduğu izlenimini doğurur. Aynı şekilde bu bölgelere liposuction yapılarak bu izlenim giderilir ya da, alt bacak gerçekten tümüyle normalden kalın ise bile, bu işlem sonucunda daha ince imiş gibi görünmesi sağlanabilir.
Bazen alt bacağın alt kısımları yani ayak bileği bölgesi bacakların daha üst bölümleriyle orantısız bir şekilde ince olabilir. Bu bölgelerin kalınlaştırılarak daha estetik bir görünüme kavuşturulması için de lipofilling yöntemine başvurulur.

Bazı kişilerde yapısal olarak alt bacakların özellikle iç kısımlarındaki kas dolgunluğu, normalden daha az olur ve bu durum bacakların çarpık görünmelerine neden olabilir. Böyle durumlarda da lipofilling yöntemiyle bu bölgelere ekstra hacim kazandırılarak çarpık görünüm ortadan kaldırılabilir. Aynı amaçla kullanılan, hazır veya hastaya göre imal edilebilecek silikon protezlerde(calf protez) kullanılabilir.

Bu ameliyatlar lokal anestezi, spinal veya epidural anestezi(belden uyuşturma) veya genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında gerçekleştirilirler. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Nadiren bir gece hastanede kalınması gerekebilir. Ameliyatlardan sonra elastik kompresyon sağlayan korseler giydirilir. Dikişler 10-14. günlerde alınır. 2-3 hafta süreyle günlük aktiviteler bir miktar sınırlanabilir. Yürüyüş ve hafif sporlara ikinci haftadan itibaren izin verilir. Daha ciddi sportif aktivitelere altıncı haftadan sonra başlanabilir.

Basen bölgesinde yağ birikintilerinin yapmış olduğu çıkıntılar ve kalçalardaki sarkmalar kişinin bacaklarının daha kısa görünmesine neden olur. Kalça germe ameliyatı ile birlikte basenlere yapılacak liposuction, bacakların daha uzun ve estetik görünmesini sağlayacaktır.

Kalça ve bacak germe ameliyatlarında amaç mümkün olan en az izle daha düzgün, daha gergin, sarkmaları ve çıkıntıları olmayan bacaklarla; daha dik, kalkık ve gergin kalçalar elde etmektir. Bu sonuçlar tüm estetik girişimlerde olduğu gibi kişinin öz güvenini artıracak, beğendiği kıyafetleri rahatlıkla giyebilmesini sağlayacak ve daha girişken olmasına katkıda bulunacaktır.
Komplikasyonlar

Enfeksiyon, hematom ve seroma (cilt altında kan ve sıvı birikimi), yara ayrışması gibi komplikasyonlara nadiren rastlanabilir. Bunlar genel prensipler dâhilinde çözümlenir. Çok nadiren yağ embolisi ve buna bağlı ciddi problem gözlenebilir. Riskli vakalarda bu probleme has koruyucu önlemler almak gerekir.

İSTENMEYEN SONUÇLAR

Asimetrik görünümler, liposuction alanlarında yüzey düzensizliği, yara izlerinin istenmeyen şekilde belirgin oluşması, baldırlara konan silikon protezlerin yer değiştirmesi gibi durumlarla çok seyrek de olsa karşılaşmak mümkündür. Bu gibi durumlarda rötuş mahiyetinde ikincil girişimler gerekebilir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kol ve Bacak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut ÖZCAN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın Makaleleri
► Diz ve Bacak Estetiği Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Kol ve Bacak Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Huzursuz Bacak Sendromu Fzt.Kaan AKIN
► Huzursuz Bacak Sendromu Prof.Dr.Turgut GÖKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kol ve Bacak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Temmuz 2010
► Gençlik ve Estetik Temmuz 2010
► Benler (Nevüsler) Temmuz 2010
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:37
Top