2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadını Vajinismus Sorununa İten Hurafeler
MAKALE #5002 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Mayıs 2010 | 4,819 Okuyucu
Çözüm cinsel terapide

Araştırmalara göre, Türkiye’de cinsel sorunlar yaşayan kadınların büyük bir bölümü vajinismus’la karşı karşıya… Vajinismus, cinsel ilişkiye müsaade etmeyecek şekilde vajina kaslarında meydana gelen kasılma anlamına geliyor. Bu problemi yaşayan kadınlar,yaşayan kadınların yüzde 57’si kocalarını bu konuda düşünceli ve kendilerine yardımcı, yüzde 15′i öfkeli ve saldırgan, yüzde 2n’i tepkisiz olarak değerlendiriyor.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınların psikolojik portreleri, yoğun kaygı, çocuksu duygusallık, anneye bağımlılık, yetişkinliği ve evliliği kabul etmede güçlük olarak çıkıyor. Hepsi geleneksel ailelerin çocukları. Cinsel tutuculuk, yanlış bilgilenme, ortak özellikleri.

Kadını vajinismus sorununa iten hurafeler
- Erkekler potansiyel tehdit kaynağıdır, güvenilmez.
- Kadınlar zayıf ve çaresiz, erkekler baskındır.
- Erkeklerin gereksinimi, kadınların ise zorunluluğu olan cinsel ilişki kötü ve acı vericidir.
- Cinsel ilişki, vücuda zarar verir.
- Korku ve öfke daima bastırılmalı, asla dışa vurulmamalıdır.
- İlk birleşme her zaman büyük acı verir.


Cinsel birleşme neden mümkün olmuyor?

Cinsel ilişki; çok sayıda koşullu tepkiyi içeren bir aktivitedir. Eşinizle her şeyin çok iyi bir uyum içinde olduğu durumlarda, vücudunuz otomatik pilota bağlanmış gibi davranabilir ve çok keyifli yaşantılar edinebilirsiniz. Ancak çiftler ilk beraberliklerinde bu uyum ve doyumu yakalayamayabilirler; çünkü bu uyum öğrenilebilen bir özelliktir. Sinir ve kas sistemi bu uyumu öğrenecek ve ilgili davranışlarda da kolayca hatırlayacaktır.

Vajinismus problemi olan kadınlarda, vücut ve zihin asla cinsel ilişkiye yönelik ortak ve pozitif bir deneyime sahip değildir. Bu kadınlardaki olumsuz cinsel mesajlar çok çeşitlidir ve bu mesajlar vajen kaslarının ("PC kasının") istemsiz refleks bir tepki gibi kasılması için tetikleyicidir.

Normalde ilk birkaç cinsel deneyimden sonra cinsel ilişki çok daha tatminkar ve keyifli olmaktadır. Vücut ve zihin penis girişine izin verir ve cinsel ilişkiyi olumlu bir beklenti olarak öğrenir. Bu sağlıklı mesajların sonunda cinsel ilişkiye yönelik davranımlar da cinsel heyecanlanmaya neden olur.

Ayrıca, her türlü ağrılı girişim de bu hafızanın güçlenmesine neden olmaktadır. Bu durum oluştuğunda da, her ne kadar kadın "eşimle cinsel ilişkiyi istiyorum" dese de, her denenen ilişkide erkek "kendini bir duvara çarpmış", kadın da "kendi bedeni üstünde kontrolü tamamen kaybetmiş" gibi hissetmektedir.

TEDAVİSİ:Başarılı bir vajinismus tedavisinde; bu kasların yeniden çalıştırılması ve kasılmaların ortadan kaldırılması hedeflenir. Tedavideki temel unsura bir yerde "kas belleğinin yeniden oluşturulması" da diyebiliriz .
Cinsel konularda bilgisi ve evlilik öncesinde cinsel deneyimi olmamış genç ve yeni evli çiftlerde, ilk gece cinsel birleşme kurula-mayabilir. İlk geceden, ilk cinsel birleşmeden korku ve himenle ilgili cinsel tabular, toplumumuzda çok yaygındır. Benzer şekilde bir çok erkeğin de ilk gece ile ilişkili abartılı beklentileri ve performans anksiyetesi olabilir. Buna, bir de ailelerin ilk gece ile ilgili beklentileri ve geleneksel tutumları eklendiğinde, ilk gece çift için kolaylıkla bir kabusa dönüşebilir. Cinsel birleşme sağlayabilmek için çift panik halinde yardım arayabilir. Bu durumdaki çifte, gerçekte birşeyleri olmadığı söylenerek, içki, ilaç ya da hiçbir organik patolojisi olmayan genç erkeğe penil enjeksiyon tedavisi vb. önerilmesi gereksiz ve çoğunlukla yararsızdır. Bu sorun, çifte, cinsel organ anatomisi ve fizyolojisi, himen ve cinsel ilişki konusunda danışmanlık verilerek bir veya birkaç görüşmede kolayca çözümlenebilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadını Vajinismus Sorununa İten Hurafeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
► Cinsel Hurafeler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► İçindeki Kadını Hapisten Çıkar Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kadını Vajinismus Sorununa İten Hurafeler' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:58
Top