2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Light Ürünler Zararlı mı?
MAKALE #5034 © Yazan Dyt.Elvan ODABAŞI | Yayın Haziran 2010 | 19,770 Okuyucu
Ara öğünlerde atıştırmaları seviyorsunuz, çikolatalar, bisküviler, meyveler, kuruyemişler derken kilo almaya başladığınızı fark ettiniz, hemen içinizdeki meclis kurulunu topladınız ve acil önlem paketi olarak, öğün atlamak, aç kalmak gibi yöntemlerinizin yanında tükettiğiniz bisküvi, çikolata gibi besinleri de light olmasına özen göstermeye başladınız. Bu sizin içinizi bir sürede olsa rahatlattı çünkü sonunda kilo vermiş olacaksınız ya… Ama bir dakida! Bir sorun var. Light ürünlerle ilgili kafanız karışmaya başladı çünkü etrafınızda “zararlı, kanser yapıyor, toksik etkisi var” tarzında çok sözler duymaya başladınız ve içiniz rahat değil. Ya doğruysa! Eyvah! Yoksa yoksa siz hatamı yaptınız. Ne olacak şimdi? Çözüm çok basit bu konu hakkında bilinçleneceksiniz doğru kişilerden doğru bilgileri alarak tabii… Komşunuza arkadaşınıza sorarak değil! (Eğer onlar diyetisyen değilse Gelin bu konulara aydınlık getirelim:

Light Ürün Nedir?

Türk gıda kodeksine göre toplam enerjisi en az % 25 azaltılmış ürünlerdir. Şekeri, yağı sınırlı, posa içeriği yüksektir. Böylece bir besin öğesinin azlığı diğer besin öğesinin fazlalığı ile dengelenmektedir. Hem toplam alınan kaloride kısıtlama sağlanmışken hem de yüksek posa içeriği ile tokluk sağlanmaktadır. Bu kapsama çikolatalar, bisküviler, unlar, vb. yiyecekler girmektedir. Ve beslenmenizde bu gibi besinleri bulundurmanız sağlık açısından bir tehlike arz etmemektedir. Hem kalori kısıtlaması olduğu için kilo vermeniz daha kontrollü olacaktır eğer porsiyonlara dikkat ederseniz. Çünkü sağlık sorunu olmayan bir kişinin basit şeker grubundan olan halk arasında çay şekeri adı verdiğimiz şeker grubunu dışarıdan almasına gerek yoktur, vücut bu şekeri alınan besinleri parçalayarak sağlayacaktır.
Light ürünlerin sınıflandırılması
Kalori miktarlarına göre
• Kalorisiz :Porsiyonu 5 kaloriden daha az kalori içerir.
• Hafif :İçerdiği kalorinin 1/5 den azı yağdan gelir.
• Düşük Kalorili :Porsiyonu 40 kaloriden daha az enerji verir.
• Kalorisi Azaltılmış :Aynı yiyeceğin bir porsiyonluk kalori miktarından % 25 daha az kalorili demektir.
Şeker Terimlerine Göre
• Şekersiz :Porsiyonu % 5 ten az şekerli
• Az şekerli :Standart tatlılıkta değil
• Şekeri azaltılmış :Aynı yiyeceğin bir porsiyonluk miktarındaki şekerden % 25 daha az şekerli
• Şeker Eklenmemiş :Şekersiz:
o Yiyecek işlem görürken veya paketlenirken şeker eklenmemiş olması
o Yiyeceğe hiçbir şekerli maddenin (reçel gibi) katılmamış olması,
o Yiyecek doğal olarak tat içermektedir.
o Yiyecek düşük kalorili veya kalorisi düşürülmüş değildir anlamına gelir.
Yağ Terimlerine Göre
• Yağsız :Porsiyonun % 5 den daha az yağlıdır.
• %100 Yağsız :Porsiyonu tamamen yağsız
• Düşük Yağlı :porsiyonunda 3 g ve daha az yağ bulunur
• Yağı azaltılmış : Aynı yiyeceğin bir porsiyonluk miktarındaki yağdan % 25 daha az yağlı

Sadece dikkat edilmesi gereken nokta kişilerin light diye kalorisiz olduklarını düşünüp daha fazla tüketmeleridir ki neticesinde alınan toplam kalori artacağı için kişilerin kilo alma ihtimalleri de artacaktır, o yüzden tüketiminde dikkatli olmanızda fayda vardır.

Şekersiz içeceklere gelince; kalorisi yok denecek kadar azdır ve tüketilmesinde bir yere kadar sakınca yoktur. Bir yere kadar diyoruz çünkü fazla miktarda içilmesi kişileri ishal yapabilir veya da ödem sıkıntısı ile karşılaşabilirsiniz ama toksik etkisi olması için kolilerce light içecek içmeniz gerekir.

Tatlandırıcı içeren ürünlerin kanser yapıp yapmadığına dair son çalışmalar incelendiğinde tatlandırıcıların kanser yaptığına ilişkin bir bulguya rastlanmamıştır.

Light süt ve ürünlerine değinecek olursak içerisindeki toplam yağ azaltılıp diğer besin öğelerinde hiçbir kayıp olmadığından ötürü 5 yaş üstü kişilerde rahatlıkla tüketilebilir.

Diyabetik ürün ve diyabetik ürün arasındaki fark nelerdir?

Diyabetik ürün içinde bulunan şeker yerine tatlandırıcı (aspartam, sorbitol, asesülfam, vb.) kullanılması ile olur. Böylece kan şekeri yükselmez. Ama kalorisinde bir azalma mevcut değildir. Hatta normal bir üründen daha fazla bile olabilir. O yüzden dikkat dememiz tüketimiyle ilgili sizi yönlendirmiş olur sanırız.

Sağlıklı ve ideal kiloda bir hayat geçirmeniz dileğiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Light Ürünler Zararlı mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Elvan ODABAŞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Elvan ODABAŞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Elvan ODABAŞI'nın Yazıları
► Light Ürünler Dyt.Turgay KÖSE
► Light Ürünler Sağlıklı mı? Dyt.Seçil KENAR
► Lightlar Ne Kadar Light Dyt.Gökmen GÖK
► Kafein Zararlı mı? Dyt.Gizem ELBAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Light Ürünler Zararlı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:42
Top