2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücut Saati (Biyolojik Saat)
MAKALE #5062 © Yazan Dyt.Elvan ODABAŞI | Yayın Haziran 2010 | 11,001 Okuyucu
VÜCUDUNUZDA SAAT KAÇ?

Günlük rutinimizde zaman her zaman bizler için çok önemli bir olgudur. Sürekli bir şeyler yetiştirmeye çalışırız; ya otobüse, ya yemeğe, ya işimize ya da arkadaşımızla buluşmaya… Hayatın kaçınılmaz bir temposu vardır. Bu tempoya uymak yaşamın gerekliliklerindendir. İşte vücudunda uymak zorunda olduğu bir sistematiği ve temposu vardır. Yani nasıl akreple yelkovana düşkün yaşıyorsak vücudunda kendi içinde bir zamanlama metodu vardır. Uzmanlar buna vücudun biyolojik saati demektedir. Bu biyolojik saat ki acıkmamızdan tutun, psikolojik durumumuzu bile o düzenliyor. Vücudunuzun sıcaklığı ve acı eşiğiniz bile günün belli saatlerinde farklılık gösteriyor. Yani şöyle düşünebiliriz gün 24 saat ise 24 farklı durum içinde kalıyorsunuz. Dilerseniz bu programı açık bir şekilde inceleyelim:

06.00: Kortizon salgılanmasıyla organizma uyanır. Metabolizma hareketlenerek günün işleri için enerji ve proteini hizmete sunar.

07.00: Vücut hâlâ zayıf safhadadır. Bu nedenle spor yapmaktan kaçının. Kalbe ve dolaşıma gereksiz yere yüklenilmiş olur. Sindirim organları bu saatte iyi çalışır, güzel bir kahvaltı edin.

08.00: Nikotinin sağlığa en fazla zarar verdiği saattir. Kahvaltı sigarası damarları her zamankinden fazla daraltır.

09.00: Vücudun kuvvetli olduğu saattir. İğne olacaksanız veya röntgen çektirecekseniz en uygun zamandır.

10.00: Vücut en yüksek ısısına ulaşmıştır, verimliliğimiz en üst düzeydedir. Bellek yaratıcı ve dinamiktir. Ama 10.00-12.00 arası enfarktüse sık rastlanır.

11.00: Vücudumuzun tam formunda olduğu saat. Zihnimiz hızlı çalışır ve özellikle hesap işleri zorlanmadan yapılabilir.

12.00: Dikkat azalır, uyku basar. Midedeki asit fazlalaşır, beyindeki kan azalır.

13.00: Vücut formdan düşmüştür. Verimlilik gün ortalamasının yüzde 20 altındadır.

21.00'de sindirim işlemi bitiyor

14.00: Tansiyon ve hormon düzeyi düştüğünden kendimizi bitkin hissederiz. Diş hekiminden korkanlar bu saatte randevu almalı. Çünkü bu saatte acıyı daha az hissederiz.

15.00: Enerjimiz geri gelmiştir, belleğimiz tam formundadır. Sabahkinden az olmakla birlikte ikinci verimliliğe yaklaşırız.

16.00: Spor için en iyi saat. Tansiyon ve dolaşım çok iyi durumdadır. Mide asidini önleyici ilaçların etkisi bu saatte daha verimlidir.

17.00: Organların faaliyeti üst düzeyde. Kuvvetimiz artar. Böbrekler, mesane çok çalışır. Akşam üstü midedeki asit miktarı fazlalaşır. 17\'ye doğru mide kanaması geçirenler artar.

18.00: Akşam yemeği için iyi bir saattir. Pankreas özellikle aktiftir. Karaciğer alkole karşı her zamankinden daha dayanıklı sayılır.

19.00: Tansiyon ve nabız tembelleşir. Bu nedenle, tansiyonu düşüren ilaçlar konusunda dikkatli olmalısınız. Sinir sistemi üzerinde etkili olan ilaçların tesir derecesi de fazladır.

20.00: Karaciğerdeki yağ düzeyi düşer ve kullanılmış kan kalbe tekrar her zamankinden fazla akar. Alerjisi olanlar, astımlılar ilaçlarını bu saatte almalı. Antibiyotiklerin etkisi de artar.

21.00: Sindirim organlarının günlük görevi sona erer. Yenen her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalır.

Enfarktüs saati 04.00–06.00

22.00: Sigara içenler de son sigaralarını içmeli çünkü vücut nikotini daha zor atar.

23.00: Tam dinlenme saatidir. Organizma stres hormonu salgılamasını durdurur. Sakinleşir, gevşeriz. Tansiyon ve vücudun ısısı düşer.

24.00: Uyuduğumuz sırada deri hücreleri durmaksızın çalışır. İlk rüya safhası başlar.

01.00: Vücut kendini uykuya programlar. Dikkat azaldığından bu saatte çalışanların hata yapma olasılığı, iş - trafik kazaları artar.

02.00: Görme duyusu ve refleksler zayıflar. Bu nedenle trafik kazalarının çoğu bu saatte olur. Vücut soğuğa karşı aşırı hassastır.

03.00: Melatonin hormonunun salgılanması tembelleştirir, kararsız yapar. Melankolik hissetme artar.

04.00: Stres hormonundan enerji kazanırız. Enfarktüsler 04.00 - 06.00 arasında özellikle fazlalaşır. Çünkü tansiyon oldukça fazla yükselir, kalp damarları çabuk gerilir.

05.00: Bu saatte vücuttaki erkeklik hormonu çok fazla salgılanır. Stres hormonu gündüz değerinin 6 katına çıkar. Kaybolan enerji geri gelir.


İşte gördünüz vücudunuzunda çok hassas bir dengesi ve sistemi var. Bazı saatlerde neden daha dinamik, bazı saatlerde neden agrasif ya da halsiz hissettiğinizi keşfettiniz. Sistemi öğrendiğinize göre ara öğünlerin bu sistemde ne kadar önemli olduğunu anlamışsınızdır. Ara öğünler ara yakıtlardır ve ateşleme sistemine yardımcı olur. Yakıtsız bir vücut verimli çalışmayacağı gibi gün geçtikçe yavaşlar ve sizi mutsuz etmeye başlar. Hepinize zinde ve farkında tik taklar diliyoruz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücut Saati (Biyolojik Saat)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Elvan ODABAŞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Elvan ODABAŞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Elvan ODABAŞI'nın Yazıları
► Obezite ve Vücut Yağ Oranı Dyt.Sinan YILDIZ
► Vücut Saatimiz Yani Bıyoritmimiz Dyt.Serpil TARMAN
► Diyeti Vücut Tipinize Göre Yapın ! Dyt.Neslihan AKTEPE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vücut Saati (Biyolojik Saat)' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:11
Top