2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kulak Mantarı (Yüzücü Kulağı) ve Tedavisi
MAKALE #5064 © Yazan Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK | Yayın Haziran 2010 | 8,512 Okuyucu
Yüzücü Kulağı ( Kulak Mantarı) ve tedavisi

Yüzücü kulağı dış kulak yolu iltihabı isimlerinden biridir. Kulak mantarı olarak da bilinir. Güney pasifikte savaşan askerler için ise ormancı kulağı olarak bilinir. Bazen gerçekten mantarlarla oluşabilir. Ancak özellikle ağrılı durumlarda sıradan bakterilerle oluşabilmektedir.

Kulağınıza su girdiği zaman beraberinde kulağınızı bakteri ve mantar partiküllerini taşımaktadır. Genellikle su geri çıkmakta ya da buharlaşmaktadır. Dışarı çıkamayan bakteri ve mantarlar ise problemi başlatmaktadır. Kalan su kulağı ıslak hale getirmekte ve bakteri ile mantar üremekte ve dış kulak yolunu enfekte etmektedir.

Kulak önce tıkanmakta, sonra kaşıntı başlamaktadır. Kulak kanalı şişince kulaktan süt görüntüsünde bir akıntı başlamakta ve şiddetli bir ağrı eşlik etmektedir. Dokunmakla çok hassastır. Bu aşamada mutlaka bir KBB uzmanına danışılmalıdır. Bazen boyunda lenf düğümleri de şişebilmektedir. Kulakta buna benzer sorunlar olduğunda basit antiseptik kulak damlaları kullanılabilir.

Doktorunuz kulak zarının normal ve damla kullanımının sorun yaratmayacak olduğunu belirlemişse yüzmeden sonra kulak damlaları kullanılabilir. Birçok doktor kulağa saf alköl önerir. Alkol kulaktakisuyu absorbe etmekte ayrıca bakteri ve mantarları etkisiz hale getirmektedir. Bir başka etkili ajan sirke kullanımıdır. Alkol-sirke eşit oranda karıştırılarak hazırlanacak bir damla bu amaç için oldukça uygundur. Sirkedeki asetik asit bakteri ve mantarla karşı etkili bir ilaçtır.

Korunma nasıl olmalıdır?


Duştan sonra veya yüzmeden sonra kulağınızda ıslaklık uzun sürüyorsa ya da kulakta tıkanıklık hissediliyorsa baş arkaya ve yana yatırılarak damla kulağa doldurulur ve bir süre beklenilir, sonra öbür tarafa dönerek boşaltılır. Bu sorun sık sık tekrarlanıyorsa yüzmeden önce yağlı kulak damlası veya lanolin kulağa damlatılarak suyun etkisinden korunmaya çalışılır.


Önemli uyarı


Kulağınızda enfeksiyon, kulak zarında perforasyon, kulak operasyonu varsa yüzmeye gitmeden önce veya kulak damlası damlatmadan önce mutlaka KBB uzmanına görünmeniz uygun olacaktır.


Kulak neden kaşınır?


Kulak kaşıntısı can sıkıcı bir semptomdur. Bazen mantarla oluşur (özellikle akut vakalarda), fakat sıklıkla dış kulak yolu cildinin kronik dermatitislerine bağlıdır (cilt enfeksiyonu). Seboreik dermatit denilen tipi başta olan kepeklenme gibidir. Bazı hastalar bu durumu artıran gıdaların alımını azaltıp semptomları rahatlatabilir. Karbonhidratlar, yağlı gıdalar bu gibi semptomları artırır. Doktorunuz bu durumda genellikle kortizon ihtiva eden kulak damlalarını gece yatmadan önce önerir. Uzun süreli tedavi değil, ancak semptomların kontrol altına alınabileceği bir tedavi biçimidir. Kaşıntılı kulak bazen alerji uzmanına ihtiyaç gösterir.


Kaşıntılı kulak veya sık kulak kiri oluşan kişilerde yüzücü kulağı kolaylıkla gelişir. Özellikle bu kişiler alkol-sirke karışımı ile kulağa kaçan suyu absorbe etmelidir. Bu problemi olan kişiler ayrıca her yüzme sezonundan önce kulaklarını temizletmelidir.

Kulakta sinek, böcek ve yabancı cisimler:


Birçok değişik böcek kulağa kaçabilmektedir. Tatarcık sineği, güve, hamamböceği en sık bilinen türdendir. Sinekler kulak kirine yapışır ve uçamaz. Büyük böceler kulakta dönemezler ve geri çıkamazlar. Çıkmak için çırpındıkça ağrı verir ve korkutucu his oluştururlar.


Kulağa sinek kaçtığında kulak yıkanarak çıkartılabilir. (Yıkamadan sonra alkolle kurulama yapılmalıdır.) Büyük böcekler için kulak yağlı bir madde ile doldurulur. Bu böcekteki solunum yollarını tıkayarak öldürür. 5-10 dakika beklenir. Daha sonra doktor böceği çıkartır.

Özellikle çocuklarda kalem ucu, silgi plastik maddeler sıklıkla kulağa kaçabilmektedir. Bunlar ancak doktor tarafından çıkartılmalıdır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kulak Mantarı (Yüzücü Kulağı) ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Ali TUNÇBİLEK Fotoğraf
Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
KKTC (Kıbrıs)
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK'in Makaleleri
► Kulak Çınlamasında Lazer Tedavisi Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kulak Mantarı (Yüzücü Kulağı) ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Horlama ve Uyku Apnesi Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:39
Top