2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baş Parmak Problemleri - Hallux Rigidus / Sert Baş Parmak (Başparmakta Sertleşme)
MAKALE #5066 © Yazan Op.Dr.Selim MUĞRABİ | Yayın Haziran 2010 | 7,591 Okuyucu
Artitlerin, ayakta en sık yerleştiği yer, ayak baş parmağının merkezidir. Bu eklem metatatarsofalengeal eklem veya MTP eklemi diye adlandırılır. Bu eklem, her zaman her adım attığınızda, eğildiği için çok önemlidir. Eğer bu eklem sertleşirse, yürümek çok ağrılı ve zor hale gelir. Metatarsofalengeal eklem, her hangi bir eklemde olduğu gibi, düz bir eklem kıkırdağıyla örtülmüş kemiklerde sonlanır. Aşınma ve yırtılma olayı varsa veya eklem kıkırdağında hasar varsa, ağrılı kemik sonları birbirine sürter. Kemik çıkıntısı veya aşırı büyüme, kemiğin tepesinde gelişebilir. Bu aşırı büyüme, yürüdüğünüz zaman, parmağınızın ihtiyacı olduğu kadar bükülmesine mani olur. Sonuç; sert bir ayak baş parmağı veya hallux rigidusdur.

Hallux rigidus, çoğunlukla, 30-60 yaş arasındaki erişkinlerde gelişir. Bu gelişimin, neden bazı insanlarda olup, neden diğerlerinde olmadığını kimse bilemez. Bu durum, ayak parmağının incinmesiyle ve eklem kıkırdağının harabiyeti ile sonuçlanabilir veya eklem üzerinde stresi arttıran ayak anatomisindeki farklılıklardan kaynaklanabilir.

Belirtiler ve semptomlar

* Aktif olduğunuzda, özellikle, yürüme esnasında ayak parmaklarınızın üzerine bastığınızda MTP ekleminizde ağrı,
* Eklem etrafında şişlik,
* Ayağın tepesinde gelişen bunyon ya da kallusa benzer bir çıkıntı,
* Ayak baş parmağında, onu aşağıya ve yukarıya kıvırmada sertlik.

Problemi teşhis etme

Eğer ayak parmağını aşağı ve yukarıya doğru bükmede zorluğunuz varsa veya parmağınızdaki ağrıdan dolayı yürürken ayağınızın dış kısmına basıyorsanız doğru, doktorunuzu görmeye gidin. Eğer hallux valgus erken koşullarda yakalanırsa tedavisi kolaydır. Eğer ayağınızın tepesinde bir şişlik görünceye kadar beklerseniz, çoktan bir kemik çıkıntısı gelişmiş olacaktır ve bu durumu tedavi etmek daha da zor olacaktır.

Doktorunuz, ayağınızı muayene edecek ve bir kemik çıkıntısının (mahmuzunun) kanıtını arayacaktır. Parmağınızı, etrafında döndürerek ne kadar hareketin ağrısız olabileceğini görecektir. Röntgen filmleri, herhangi bir kemik çıkıntısının büyüklüğünü ve yerleşimini gösterebileceği gibi, eklem aralığında ve kıkırdak dokusunda ne derecede bir dejenerasyon olduğunu da gösterecektir.

Ameliyatsız (nonoperatif) tedavi seçenekleri

Ağrı kesiciler ve ibuprofen gibi antiinflamatuar ilaçlar, şişliğin azalmasında ve ağrının hafiflemesine yardımcı olurlar. Buz paketleri uygulaması ve kontrast (zıt) banyolar (aşağıda tarif edilmiştir) da inflamasyonun azalmasında ve semptomların kısa bir süre için kontrol edilmesinde yardımcı olurlar. Fakat bütün bunlar, durumun ilerlemesini durdurmaya yeterli olmazlar. Geniş burunlu bir ayakkabı giyme, ayak parmakları üzerindeki basıncı azaltacaktır ve muhtemelen siz, yüksek topuklu ayakkabıları bırakmak zorunda kalacaksınız. Doktorunuz, rocker veya roller (tabanı dıştan tekerlekli) tarzında sert tabanlı özel tasarlanmış ayakkabılar, hatta muhtemelen, orta kısmı çelik veya metal bir taban desteği tavsiye edebilir.

Kontrast banyo; inflamasyonun azalması için soğuk ve sıcak su değiştirilerek kullanılan banyodur. Bunun için; birinde dayanabileceğiniz kadar soğuk su, diğerinde ise tolere edebildiğiniz miktarda sıcak su olan iki kovaya ihtiyacınız vardır. Ayaklarınızı otuz saniye için, soğuk suyun olduğu kovaya daldırın ve hemen sıcak suyun olduğu kovaya geçin ve otuz saniye de burada tutun. Bu işlemi, sıcak ve soğuk arasında gidip gelerek ve en son soğukta bırakacak şekilde beş dakika devam ettirin. Kontrast banyoları günde üç defadan fazla yapabilirsiniz. Ancak, ayaklarınız suyun içindeyken, özellikle ayağınızın sıcak ve soğuğa pek duyarlı olmadığı zamanlarda suyun abartılı ısılarından kaçının.

Kaynak : www.ayakcerrahisi.com

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Baş Parmak Problemleri - Hallux Rigidus / Sert Baş Parmak (Başparmakta Sertleşme)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Selim MUĞRABİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Selim MUĞRABİ
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin Makaleleri
► Mallet Finger (Pençe Parmak) Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Sertleşme Sorunu Dr.Mehmet Levent SOYLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Baş Parmak Problemleri - Hallux Rigidus / Sert Baş Parmak (Başparmakta Sertleşme)' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diz Protezi Haziran 2010
► Dizde Bağ Yaralanmaları Haziran 2010
► Ön Diz Ağrısı Haziran 2010
► Ayak Bileği Burkulması Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:55
Top