2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çekiç Parmak (Claw Toe) ve Çekiç Parmağın Tedavisi
MAKALE #5067 © Yazan Op.Dr.Selim MUĞRABİ | Yayın Haziran 2010 | 5,605 Okuyucu
Çekiç parmak;

ikinci, üçüncü veya dördüncü ayakparmağında gelişebilecek bir deformitedir. Bu durumda ayakparmağı, ortadaki ekleminden kıvrılır ki bu biçim çekice benzer. Başlangıçta çekiç parmaklar esnektirler ve basit önlemlerle düzeltilebilirler. Fakat, tedavi edilmemiş şekilde bırakılırlarsa sabit hale gelirler ve bu durumda ameliyat gerekir.

Çekiç parmağı olan insanlarda, ayak parmaklarının orta eklemlerinin tepesinde veya eğilen kısmın üzerinde, nasırlar ve kalluslar (sertlikler) oluşabilirler.Bu kişiler aynı zamanda, ayak parmaklarında veya ayaklarında ağrı hissedebilirler ve rahat ayakkabılar bulmakta zorlanırlar.

Çekiç Parmağın Sebepleri




Çekiç parmaklar, ayağa düzgün olarak uymayan ayakkabılardan veya bir kas dengesizliği sonucu ortaya çıkar.Çekiç Parmaklar, çoğunlukla bir veya birden fazla faktörün kombinasyonu söz konusudur. Kaslar ayak parmaklarını hem düzeltmek, hem de bükmek için bir çift olarak çalışırlar.Eğer ayak parmağı bükülür ve yeteri kadar uzun bir pozisyonda tutulursa kaslar sıkılaştırılırlar ve dışarıya doğru gerilemezler.

Ayakparmaklarına doğru daralan ayakkabılar, ayağınızın ön kısmını küçük gösterirler.Fakat aynı zamanda, küçükayakparmaklarınızı bükülmüş pozisyona doğru iterler. Ayakparmakları, ayakkabıya sürtünerek nasırlar ve kallusların oluşmasına neden olacak şekilde daha fazla kötüleşirler.

Daha yüksek topuk, ayağı aşağıya doğru zorlar ve ayak parmaklarını sıkıştırır ve basıncın artmasıyla parmak bükülmesi ortaya çıkar. Sonuç olarak ayakparmaklarının kasları, hatta ayak parmakları ayakkabı tarafından hapsedilmemişlerse bile ayakparmaklarını düzeltmek için yetersiz kalırlar

Çekiç Parmağın Tedavisi


Konservatif tedavi;

Ayak parmaklarıyla ayakkabı arasındaki mesafesi geniş ayakkabılarla başlar. Ayakkabılar en uzun parmağınızdan yarım inç daha uzun olmalıdır.(Not:pek çok insanda ikinci ayakparmağı ayakbaş parmağından daha uzundur.) Sıkı, dar, yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının. Çekiç parmağınıza yer sağlayabilecek, ayak parmakları ile ayakkabı arasındaki mesafenin derin olduğu ayakkabılar bulabilmelisiniz. Veya bir ayakkabı tamir dükkanında ayakayakkabının burun kısmını gerdirerek, ayak parmaklarının etrafındaki kısmı büyüttürebilirsiniz. Ayaklarınızın diğer bölgelerini kıstırmadığı veya sürtünmediği sürece sandaletler yardımcı olabilir.

Doktorunuz, ev de yapabileceğiniz kasları kuvvetlendirmek ve germekle ilgili bazı ayak parmağı egzersizleri tarif edecektir. Örneğin, nazikçe ayakparmaklarınızı gerebilirsiniz. Ayak parmaklarınızı, yerden bir şeyler toplamak için kullanabilirsiniz. Televizyon izlerken veya okurken ayağınızın altına bir havlu koyup, ayak parmaklarınızla havluyu buruşturmaya çalışabilirsiniz.

Sonuç olarak, doktorunuz size, semptomlarınızı hafifletmek için bantlar, yastıklar veya nasır petleri tavsiye edebilir. Şeker hastasıysanız dolaşım azlığı veya ayaklarınızda hissizlik varsa, kendi kendinizi tedavi etmeden önce doktorunuza danışın.



Eğer konservatif tedavi kafi gelmiyorsa, çekiç parmakameliyatla düzeltilebilir. Çoğunlukla ameliyat, ayakta tedavi şeklinde, lokal anesteziyle gerçekleştirilir. Güncel yöntem, deformitenin uzatılması tipine bağlıdır. Ameliyattan sonra bazı serlikler, şişme ve kızarıklık veayak parmağının, ameliyattan önce ki boyuna göre daha uzun veya daha kısa olması olabilir. Yürüyebilirsiniz fakat, ayak parmağınız iyileşinceye kadar uzun yürüyüşler planlamayın ve ayağınızı mümkün olduğu kadar yüksekte tutmaya çalışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çekiç Parmak (Claw Toe) ve Çekiç Parmağın Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Selim MUĞRABİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Selim MUĞRABİ
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin Makaleleri
► Mallet Finger (Pençe Parmak) Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çekiç Parmak (Claw Toe) ve Çekiç Parmağın Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diz Protezi Haziran 2010
► Dizde Bağ Yaralanmaları Haziran 2010
► Ön Diz Ağrısı Haziran 2010
► Ayak Bileği Burkulması Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:55
Top