2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sesamoiditler ve Sesamoid Kırıkları
MAKALE #5070 © Yazan Op.Dr.Selim MUĞRABİ | Yayın Haziran 2010 | 15,326 Okuyucu
Sesamoidler, insan vücudunda ki bir çok kemik, diğer kemiklere eklemlerle bağlıdır. Fakat, diğer kemiklere bağlanmayan bir kaç kemik vardır. Kemiklerin yerine, sadece tendonlara bağlanırlar veya kasların içine gömülürler. Bunlar, sesamoidlerdir. Diz kapağı (patella) en büyük sesamoidtir. Diğer, çok küçük iki sesamoid (mısır tanesi büyüklüğünde) biri, ön ayağın alt tarafında ayakbaş parmağının yanında, ayağın dış kısmında, diğeri ise orta ayağın yakınındadır.

Sesamoidler, makara (kasnak) gibi hareket ederler. Böylelikle, sesamoidler tendon kayarken, tendonların kas kuvvetini iletebilme yeteneklerini arttırarak, düz bir yüzey sağlarlar. Ön ayaktaki sesamoidler, ağırlık yüklenmesine de yardım ederler veayak baş parmağı kemiğini yükseltebilirler. Diğer kemikler gibi, sesamoidler de kırılabilirler. İlave olarak, sesamoidlerin etrafını saran tendonlar, irrite edilebilirler veya (inflame olabilirler= alevlenebilirler)inflamasyon gelişebilir. Bu duruma sesamoidit adı verilir ve tendinitin bir şeklidir. Bu durum, bale dansçıları, koşucular ve beyzboldaki top tutucularında yaygındır.

Belirtiler ve semptomlar

* Ayak tabanının üzerinde, baş parmağın altında odaklanan ağrı. Sesamoidit ile birlikte, ağrı, yavaş yavaş gelişir; kırık sonucu oluşan ağrı ise hemen oluşan ağrıdır.
* Şişme ve berelenme olabilir veya olmayabilir.
* Ayakbaş parmağınızı bükmede ve düzleştirmede güçlük yaşamanız.

Muayene ve teşhis

Muayene sırasında, doktorunuz, sesamoid ayak baş parmağınızın eğilip bükülmediğine elle bakacak, ya da size eğilip bükülmediğini soracaktır. Doktorunuz, ayak baş parmağınızı, ayağınızın tepesine doğru bükerek veya düzleştirerek ağrının yoğunluğunu görecektir. Doktorunuz, doğru bir teşhisi garanti etmek için, ön ayağınızın rontgen grafilerini isteyebilir. Bir çok insanda, ayağın merkezine yakın olan yerdeki sesamoidin) iki parçası vardır (iki parçalı). Medial sesamoidin iki parçalı kenarından dolayı, sesamoidin kırık kenarı, genellikle çentiklidir ve rontgende ayırıcı tanıda çok faydalıdır. Doktorunuz, kemik yapısıyla karşılaştırmak için, diğer ayağınızın filmini de isteyebilir. Eğer, rontgen normal görünüm veriyorsa, doktorunuz kemik taraması (scan) isteyebilir.

Tedavi


Tedavi, genellikle ameliyat içermez. Bununla birlikte, eğer konservatif kriterleri kafi gelmezse, doktorunuz, ameliyat tavsiye edebilir ve sesamoid kemik çıkartılır.


eriskin-ayak-problemleri-sesamoiditler de:

* Ağrıya neden olan aktiviteyi durdurun.
* Ağrıyı hafifletmek için aspirin veya ibuprofen alın.
* İstirahat edin veayak tabanınıza buz uygulayın.
* Buzu, deriye direkt olarak uygulamayın, bir paket içinde veya buzu havluya sararak uygulayın.
* Yumuşak tabanlı, alçak topuklu ayakkabılar giyin. Takunya gibi sert tabanlı ayakkabılar da rahat olabilir.
* Baskıyı hafifletmek için, keçe destekler kullanın
* Aktivitenize yavaş yavaş geri dönün ve sesamoid kemikleri desteklemek için, sesamoidlerin altına konulan, köpüğün yoğun olduğu, kauçukla yastıklanmış petler giymeye devam edin. Ayağınızın üzerine yük bindiren aktivitelerden kaçının.
* Ayak baş parmağınızı bantlayın, böylece; parmak bir parça aşağıya doğru eğilir. (plantar fleksiyon)
* Doktorunuz, şişliği azaltmak için bir steroid enjeksiyonu tavsiye edebilir.
* Eğer semptomlar devam ederse, dört ile altı ay kadar , kısa,bacak kırığı desteğini giymeye ihtiyacınız olabilir.

Sesamoid kırıkları

* Sert tabanlı ayakkabı veya kısa bacak kırık desteğine ihtiyacınız olacaktır.
* Doktorunuz, ayakbaş parmağınızın hareketlerini kısıtlamak amacıyla, parmağı bantlayabilir (bantla bağlayabilir).
* Kırık iyileşirken, sesamoidin etrafındaki bölgenin, basıncını hafifletmek için J- biçimli pet kullanmalısınız.
* Aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler tavsiye edilebilir.
* Bu rahatsızlığın durulması birkaç ayınızı alabilir.
* Kırığın iyileşmesinde, yastıklama petleri gibi ortopedik cihazlar, sıklıkla yardımcı olurlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sesamoiditler ve Sesamoid Kırıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Selim MUĞRABİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Selim MUĞRABİ
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sesamoiditler ve Sesamoid Kırıkları' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diz Protezi Haziran 2010
► Dizde Bağ Yaralanmaları Haziran 2010
► Ön Diz Ağrısı Haziran 2010
► Ayak Bileği Burkulması Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:11
Top