2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayak Topuğu Ağrısı
MAKALE #5074 © Yazan Op.Dr.Selim MUĞRABİ | Yayın Haziran 2010 | 9,331 Okuyucu
Yürüdüğünüz her adımda, her bir ayağınızın üzerine 60 tonluk baskı uygularsınız. "Ayağın ve Ayak Bileği" ekleminin en fazla etkilendiği problem, spor yaparken veya yürürken sert ayakkabılar giydiğinizde veya çıplak ayakla sert yüzeylerde yüründüğün de topuk ağrınızın gelişmesidir. Ağrıyan topuğunuzu dinlendirmek çoğunlukla problemin çözülmesini sağlar. Ancak pek çok insan, topuk ağrısının erken belirtilerini görmezden gelir ve aktivitelerini sürdürmeye devam eder. Hassas ve acıyan topuğunuzu kullanmaya devam ettiğinizde, topuk ağrısı kötüleşecek ve bir çok sorunlara yol açacak ve kronikleşecektir.

Değerlendirme ve Tedavi

Topuk ağrısının bir çok sebebi vardır. Topuk ağrısı için doktora başvurunuz da tam olarak ağrınızın nerede olduğunu ve ne zamandan beri devam ettiğini anlatın. Doktorunuz hassasiyet ve şişlik ile ilgili belirtileri arayarak sizi muayene edecektir. Genel olarak topuk ağrısına neden olan durumlar, iki ana kategoride toplanırlar: Topuğun alt bölümündeki ağrı ve topuğun arka bölümündeki ağrı.

Topuğun Altındaki Ağrı

Bu bölgede ağrılar topuktan başparmağa uzanan plantar fasia olarak adlandırılan adalede oluşur.

* Plantar fasitis (subkalkaneal ağrı): Çok fazla koşma ve zıplama, ayakparmaklarından topuk kemiğine uzanan adale bantlarının (fascia) inflamasyonuna neden olur. Ağrı topuğunuzun altında ve merkezinde toplanır, başlangıçta orta derecededir, fakat gece boyunca dinlenmenizden sonra ilk adımı attığınızda, aniden şiddetlenir.

* Topuk Dikeni Plantar fasiitis uzun süre devam ederse fascia doku bantlarının topuğa bağlandığı yerde, bir topuk dikeni (kalsiyum tortusu) şekillenir. Bu kolaylıkla çekilen bir röntgende görülebilir. Tedavi çoğunlukla, plantar fasiitisle aynıdır.

Topuğun Arkasındaki Ağrı

Eğer topuğunuzun arkasında ağrı varsa, aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı bölgede enflamasyonu söz konusudur.(Aşil tendinitis) Bu durum, sıklıkla, çok fazla koşma veya topuğun arka kısmına sürten ayakkabıların giyilmesi sonucu ortaya çıkar. Topuk arkasındaki ağrı zamanla, yavaş olarak derinin kalınlaşmasına şiş ve kızarık bir hal almasına sebep olabilir. Topuğunuzun arka kısmının üzerinde topuk ağrısından dolayı dokunmakla hassas ve sıcak hissedilen bir şişlik (çıkıntı) gelişebilir. Ağrı, istirahattan sonraki ilk harekete başladığınızda ortaya çıkar. Varsa çıkıntı, normal ayakkabılar giydiğinizde canınızı yakabilir.

Tedavide

* Probleminize neden olan aktiviteleri durdurarak başlanır.
* Doktorunuz topuk desteği veya özel tabanlık kullanmanızı önerecektir.
* Gerek plantar fasiitis gerekse aşil tendinitis için özel germe egzersizleri önerilecektir.Çok kronikleşmiş problemlerde fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtiyacı olabilir.
* Ağrı ve şişlik için nonsteroid antienflamatuar ilaçlar önerilecektir.

Bu standart tedavilerden yeteri düzeyde fayda görmeyen hastalarda biyolojik tedavi olarak adlandırılan özel bir tedavi uygulanabilir.Bu tedavi de hastadan alınan kandan ayrıştırılan trombosit (pıhtılaşma hücreleri) hücreleri ağrılı bölgeye enjekte edilecektir.Trombosit hücrelerinin iyileşmeyi hızlandıran faktörler salgıladığı kabul edilmektedir.Bu faktörlerin iyileşmeyi sağladığı düşünülmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ayak Topuğu Ağrısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Selim MUĞRABİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Selim MUĞRABİ
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin Makaleleri
► Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Ayak ve Ayak Bileği Travmaları (Ayakta Kırık ve Burkulmaları) ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Şeker Hastalarında Ayak Yaraları (Diyabetik Ayak) Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Düşük Ayak Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Düşük Ayak ve Fizyoterapi Fzt.Ertunç YILDIZ
► Yanan Ayak Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
► Ayak Bileği Burkulması Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ayak Topuğu Ağrısı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diz Protezi Haziran 2010
► Dizde Bağ Yaralanmaları Haziran 2010
► Ön Diz Ağrısı Haziran 2010
► Ayak Bileği Burkulması Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:22
Top