2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısı
MAKALE #5080 © Yazan Op.Dr.Selim MUĞRABİ | Yayın Haziran 2010 | 9,033 Okuyucu
Sıklıkla ayak bileği burkulması gibi incinmelerden sonra; ayak bileğinin dış (lateral) kenarının üzerinde, tekrarlayan ve inatçı (kronik) bir ağrı gelişir. Bununla birlikte diğer bir çok koşullar da kronik ayak bileği ağrısına neden olabilir.

Belirtiler ve Semptomlar

* Çoğunlukla ayak bileğinin dış kenarında ağrı. Ağrı yürümede veya sporlara katılmada, sizi zorlayacak kadar çok yoğunlaşabilir. Bazı vakalarda ağrı, değişmeyen monoton bir ağrıdır.
* Düz olmayan pürüzlü yerde veya yüksek topuklarla yürümede güçlük
* Eklemde instabilite (ayak bileğinin boşalma -kayıp gidiyor hissi)
* Şişme
* Sertlik
* Hassasiyet
* Tekrarlayan ayak bileği burkulmaları

Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısının Muhtemel Sebepleri

Genelde sürekli ağrılı ayak bileğininayak bileğiAyak bileğiniziayak bileği incinmeleri yaşayabilirsiniz. Kronik ayak bileği en sık sebebi bir burktuğunuzda kemikler arasındaki bağlayıcı dokular (ligamentler) gerilebilir veya yırtılabilir.Tam olmayan ve dikkatsiz rehabilitasyon (iyileştirme); ligamentin veya etrafını saran kasların zayıf kalmasıyla ve yinelenen bir instabilite ile neticelenir. Bunun sonucunda tekrarlayan ağrısının diğer sebepleri şunlardır: burkulmasından sonra tam olarak iyileşmemesidir.

* Ayak bileği eklemi içersinden geçen sinirde bir incinme. Sinirler direkt bir sürüklenme ile gerilebilir, kopabilir, hasara uğrayabilir veya basınç altında sıkıştırılabilir. (entrapment)
* Yırtılma veya kızarmış ve kabarmış(inflame olmuş) tendon
* Ayak bileği ekleminin artriti
* Ayak bileği eklemini oluşturan kemiklerden birinin kırılması (fraktür)
* Eklemde koruyucu nitelikte olan snovianın inflamasyonu
* Ayak bileğinin burkulmasından sonra skar dokusunun gelişmesi. Skar dokusu eklem içindeki boşluğu doldurur ve böylece ligamentler üzerinde basınç uygular.

Değerlendirme ve Teşhis

Kronik ayak bileği eklem ağrısının sebebinin tanımında ilk adım durumun hikayesini almaktır. Doktorunuz aşağıdaki gibi bir çok soru sorabilir:

* Önceden ayak bileğinizi incittiniz mi? Öyleyse ne zaman?
* İncinme için ne çeşit bir tedavi gördünüz?
* Ne kadar süre ağrınız oldu?
* Ağrınızın kötüleştiği veya kaybolduğu zamanlar ne zamanlardır?

Çünkü; kronik ayak bileği ağrısıayak bileğinizin esnekliğini ve hareket silsilesini değerlendirecektir. Doktorunuz sinirlerin duyusunu test edebilir ve semptomların kaynağını tam yerini göstermeye yardım eden bir lokal anestetik deneyebilir. için, bir çok potansiyel sebepler vardır, doktorunuz teşhisini tam olarak saptayabilmek için, fizik muayeneden başlayarak bir seri test yapabilir. Doktorunuz hassas bölgeleri hissedecek ve şişmenin belirtilerini arayacaktır. Doktorunuz, ayağınızın ve

Doktorunuz ayak bileği ekleminizin birkaç filmini isteyebilir. Doktorunuzun incinen ve incinmeyen eklemleri karşılaştırabilmesi için diğer ayak bileğinizin filmine de ihtiyacı olacaktır. Bazı vakalarda kemik taraması, komputed tomografi(CT) ve manyetik rezonans görüntüsü (MRI) gibi ilave edilen testlere ihtiyaç olabilir.

Tedavi

Tedavi en son konulan teşhise ve sizin kişisel ihtiyaçlarınıza göre yönlendirilmelidir.. Konservatif (cerrahi olmayan) ve cerrahi tedavi metotlarının her ikisi de kullanılabilir. Konservatif tedavi aşağıdakileri kapsar.

* Aspirin ve şişliği azaltan ibuprofen gibi antiinflamatuar ilaçlar
* Kasların düzelmesini ve kuvvetlenmesini sağlamak, hareket silsilesini eski haline getirmek ve ekleminizin pozisyonunu kavramada artma sağlamak için tilt-board(tahta eğme) egzersizlerini içeren fizik tedavi
* Bir ayak bileği desteği (bileklik) veya başka destek
* Bir Steroid ilaç enjeksiyonu
* Kırık vakalarında kırığın iyileşmesine izin vermek için immobilizasyon

Eğer durumunuz gerektiriyorsa veya konservatif tedavi hafifleme sağlamazsa, doktorunuz cerrahiyi tavsiye edebilir. Bir çok cerrahi yöntemler ayaktan tedavi esasına göre yapılırlar. Bazı yöntemler artroskopik teknikler kullanılarak uygulanır; diğerleri ise açık cerrahiyi gerektirir. Rehabilitasyon düzgün iyileşmenin garanti edilmesi için 6-10 haftayı alabilir.

Cerrahi tedavi seçenekleri aşağıdakileri içerir:

* Gevşek parçaların çıkartılması (keserek çıkartmak)
* Eklem yüzeyinin temizlenmesi (ölü dokuların temizlenmesi)
* Ligamentlerin onarımı veya yeniden yapılandırılması veya tendonların transferi

Önleme:

Hemen hemen, bir kere ayak bileğikronik ağrı gelişecek ve buna ilave olarak başka burkulmalar da yaşayacaklardır.Kronik ağrının gelişmesini önlemek için, aşağıdaki basit adımları uygulayarak yardımcı olabilirsiniz: burkulan insanların yarısında,

1.Doktorun talimatlarını dikkatlice takip edin ve tavsiye edilen bir fizik tedavi programını tamamlayın.
2. Doktorunuz, emin oluncaya kadar aktiviteye geri dönmeyin.
3-Spora geri döndüğünüzde ayak bileğinizi bandajlama yerine, destekli bileklik kullanın. Destekli bileklik ayak bileğibandajından ayak bileği burkulmalarını önlemede daha etkilidir
4-Yüksek konçlu ayakkabılar kullanıyorsanız bağcıklarını, düzgün ve tam olarak bağladığınızdan emin olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Selim MUĞRABİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Selim MUĞRABİ
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin Makaleleri
► Ayak ve Ayak Bileği Travmaları (Ayakta Kırık ve Burkulmaları) ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Ayak Bileği Burkulması Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Kadınlarda Kronik Kasık Ağrısı (Kronik Pelvik Ağrı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Ayak Topuğu Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Kronik Alt Karın (Pelvik) Ağrısı Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Şeker Hastalarında Ayak Yaraları (Diyabetik Ayak) Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısı' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diz Protezi Haziran 2010
► Dizde Bağ Yaralanmaları Haziran 2010
► Ön Diz Ağrısı Haziran 2010
► Ayak Bileği Burkulması Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:59
Top