2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pedagog, Psikolog, Psikiyatrist Kimdir?
MAKALE #5085 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Haziran 2010 | 9,003 Okuyucu
PEDAGOG :PEDAGOJİ İLMİYLE UĞRAŞAN, PEDAGOJİ EĞİTİMİ ALMIŞ KİŞİDİR.

PEDAGOJİ :Çocuğun zihinsel etkinliklerinin; beceri ve yetenekleriyle, ruhsal ve bedensel gelişiminin; sosyalleşme sürecinde, giderek karmaşık hale gelen kişilik kazanma çabasının aşamaları ve nitelikleri üzerine yapılan gözlem, tanı ve saptamalarla, bunlara uygun eğitim metotları geliştiren; bunların bilimsel doğruluğu nu tartışıp değerlendiren çocuk psikolojisi alanına, DENİR.

19. yüzyılın sonlarına doğru, bazı bilim insanları çocuk davranışlarını izlemeye ve bunlar hakkında günlük tutmaya başladılar. İlk kez ABD´li ruhbilimci G. Stanley Hall, "gelişme ruhbilimi"ni kurmayı tasarladı.

John B. Watson, çocuğun gelişiminde "çevre" etkilerini her şeyin üstünde; onu, çocuk gelişiminin tek belirleyicisi olarak gördü, gösterdi. Bir diğer bilimadamı Arnold Gesell; kalıtım ile çevre arasında her zaman zorunlu ve karşılıklı bir ilişkiden söz etti. Çevrenin, çocuk gelişiminin hızını ve yönünü belirleyici işlevini yadsımamakla birlikte, asıl belirleyicinin kalıtımsal özellikler olduğunu ileri sürdü. Böylece, çocuk dünyasına ilişkin ilk çalışmalar akademik düzeyde tartışılmış oluyordu

Pedagojide uzmanlık sahaları

Pedagoji bilimi kendi altında farklı alanlara ayrılmaktadır, bunlardan bazıları;
1. Eğitim pedagojisi = Eğitimde doğru stratejilerin uygulanması ile ilgilenir. (Pek çok ülkede pedagojinin ana branşıdır.)
2. Orthopedagoji = Problemli çocuklar ve onların davranışları ile ilgilenir.
3. Transkültürelpedagoji = Kültürel etkenlerin çocuk davranışları üzerinde yansımaları ile ilgilenir.
4. Antropedagoji = (Güneş -2005) Pedagojik açıdan dikkate değer, tarihteki örnek şahsiyetlerin durumlarını inceler ve günümüz ile karşılaştırmalı veri alışverişi yapar.
Bunun yanı sıra pedagoji, medya pedagojisi, özürlü çocuklar pedagojisi gibi alt başlıklara da ayırılmaktadır

Türkiye üniversiteleri ve pedagoji bilimi

1980′li yıllarda Türkiye üniversitelerinde Pedagoji bölümleri kaldırılmıştır. Sadece İstanbul Üniversitesinde bulunan pedagoji bilim dalı, en son mezunlarını 1983 yılında verdikten sonra, kalan son öğretim üyesinin vefatı ile kapanmıştır. Pedagoji bölümü bu tarihten itibaren mezun vermemiştir. 2008 tarihi itibari ile Türkiye üniversiteleri halen pedagog mezun vermemektedir. Bu boşluğu şu anda psikoloji branşı mezunlarından “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” eğitimi almış olanlar ve eski mezunlar doldurmaktadır.

PEDAGOGLARIN ÇALIŞMA ALANLARI:

1. ANAOKULLARI
2. ÇOCUK YUVALARI
3. ÇOCUK MAHKEMELERİ
4. OKULLAR
5. ISLAH EVLERİ
7. ÇOCUK ESİRME KURUMLARI
8. ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİ
9.HASTAHANELER

PSİKOLOG: PSİKOLOJİ BÖLÜMLERİ MEZUNLARINA VERİLEN ÜNVANDIR.

PSİKİYATRİST: TIP FAKÜLTESİ MEZUNUDUR.

ÜÇÜNÜNDE ORTAK ÇALIŞMA ALANI OLMAKLA BİRLİKTE ,FARLI ALANLARDIR. PEDAGOG VE PSİKOLOGLAR İLAÇ YAZAMAZKEN PSİKİYATRİSTLER İLAÇ TEDAVİSİ YAPABİLİRLER. PEDAGOG ,ÇOCUK VE ERGENLERLE ÇALIŞIRKEN, PSİKOLOG İÇİN ,UZMANLIK ALANI ,ALDIĞI EĞİTİME GÖRE DEĞİŞİR.UZMAN ,SEÇERKEN , AİLELER İHTİYAÇLARINA GÖRE SEÇMELİLER.PSİKOLOJİDE UZMANLIK ALANLARI, ÇOCUK VE ERGEN, endüstri ,sosyal psikoloji,adli psikoloji, eğitim psikolojisi,klinik psikoloji,şeklinde
sıralana bilinir.Her uzmanlık alanı bir birinden farklıdır.SEÇİM yaparken,bu farklılıklar dikkate alınmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pedagog, Psikolog, Psikiyatrist Kimdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Pedagog, Psikolog, Psikiyatrist Kimdir?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:34
Top