2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayak Kokması (Malodorus): Ayak Kokusunun Sebepleri, Tedavisi ve Kokunun Önlenmesi
MAKALE #5092 © Yazan Op.Dr.Selim MUĞRABİ | Yayın Haziran 2010 | 7,199 Okuyucu
Ayak kokması, sadece utandırıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda rahatsızlık vericidir. Fakat bir kere problemi anlarsanız, ayak kokusunu azaltmak için tedbir alabilirsiniz.

Ayak kokusunun sebepleri nelerdir ?

Ayaklar iki sebepten ötürü kokarlar : Giydiğiniz ayakkabılar veya ayaklarınız terlidir. Bu ; terinizle bakterinin aralarında etkileşerek, bakterinin ayakkabılarınız ve çoraplarınız içinde ürettiği kokudur. Böylece ayak kokusunu azaltma girişimi sizi ayak terlemesi ve ayak giyimine yöneltir. Ayaklar ve eller vücudun herhangi bir diğer kısmından çok daha fazla ter bezleri ihtiva eder(yaklaşık her inç kare başına 3000 bez) ve terleme için hazır stok sağlarlar. Muhtemelen, bu sizde ailevi bir fenomendir; terli avuç içleriniz vardır , fakat ellerinizdeki ter, ayaklarınızdaki gibi aynı kuvvette kokuyu üretmez. Bunun sebebi;ellerinizin hava ile temas etmesi ve ellerinizdeki terin buharlaşıp uçma şansının olmasıdır.

Böylece ayaklarınız, ayakkabılarınızın içinde sıcaklığı kolaylıkla 102 F.a kadar yükselen bir tuzağa düşürülürler. Ter ve rutubetin birleşmesiyle karanlık ve sıcak bir ortamda, normalde, derimizde yaşayan bakterinin üremesinin artmasına zemin hazırlar. Bakteri, ayak kokusu ile birleşen bir madde olan izovalerik asidi üretir.Daha fazla nem daha fazla bakterinin, hızla çoğalmasına ve daha fazla koku üretmesine neden olur. Ayak kokmasının bir diğer nedeni de, aileden gelen bir miras olarak, hiperhidrozis veya aşırı terleme olarak adlandırılan, primer olarak erkekleri etkileyen bir durumdur. Stres, bazı ilaçlar, sıvı alınımı ve hormonal değişiklikler de vücudunuzun ürettiği ter miktarını arttırır.

Ayak kokmasını önleme

Neyse ki, ayak kokması genel olarak birkaç koruyucu önlemle kontrol altına alınabilir. Amerikan Ortopedik Ayak ve Ayak Bileği Derneği size şunları tavsiye eder:

1-Bakteri seviyesini minimumda tutmak için, iyi ayak hijyenini alışkanlık haline getirin.Her gün ayaklarınızı ılık suda orta sertlikteki bir sabun kullanarak yıkayın. İyice kurulayın.
Günün sonunda çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı değiştirin. Ayaklarınızı sık sık ilaç içermeyen bir bebek pudrası veya ayak pudrasıyla pudralayın. Antibakteriyel bir merhem uygulaması da yardımcı olabilir.Ayak parmaklarınızın arasını ve ayak tabanınızın üzerini, mantar enfeksiyonları için kontrol edin. Eğer kırmızılık veya kuru, soyulmuş deri görürseniz doğru tedavi uygulayın.
2- Kalın çoraplar giyin, yumuşak çoraplar ayaktan rutubeti çekmeye yardım ederler. Pamuklu veya diğer emici malzemelerden yapılmış çoraplar en iyisidir.

3- Naylon çoraplar ve Plastik ayakkabılar giymekten kaçının. Bunların yerine, deriden, çadır bezinden, ağ gözlü veya ayaklarınıza nefes aldıran diğer malzemelerden yapılmış ayakkabılar giyin.

4- Aynı çift ayakkabıyı iki günden fazla giymeyin.Eğer sık sık atletik ayakkabılar giyiyorsanız bunları değiştirin, böylece ayakkabılar kurumaya zaman bulurlar.Ayakkabılarınızı iki giyim arasında 24 saat süre ile havalandırın; Eğer koku kaybolmazsa ayakkabıları atın.

5- Çoraplarınızı daima kapalı ayakkabılarla giyin.

Bu koruyucu önlemler, terli ayaklarda olduğu gibi aynı çevre ve havayı paylaşan atletlerin ayaklarını korumada da yardımcı olabilir. Her nasılsa, atletlerin ayağı, onlarda mantar enfeksiyonu geliştiği için, anti bakteriyel ajanlara cevap vermezler. Bir antifungal pudra kullanımı ve iyi ayak hijyeni atletin ayağını tedavi etmek için yeterlidir.

Ayak kokusunun tedavisi

Devam eden ayak kokusu, düşük dereceli bir enfeksiyonu veya ciddi ailevi (herediter) terlemeyi gösterir. Bu vakalarda, doktorunuz özel bir melhem tavsiye edebilir. Bu melhemi yatma zamanı, ayaklarınıza uygulayın ve sonra ayaklarınızı geçirgen olmayan bir plastik örtüyle sarın.

Ayaklarınızı, Bir hafta boyunca,günde 30 dakika,kuvvetli siyah çay ile iyice ıslatmanız yardımcı olacaktır. Çaydaki tannik asit bakteriyi öldürür ve derideki porları kapatarak ayaklarınızı daha uzun süre kuru tutar. Her yarım kilo su içine 2 poşet çay koyun, 15 dakika kaynatın, sonra iki çeyrek soğuk su ilave edin. Ayaklarınızı bu serin solüsyonla iyice ıslatın.Alternatif olarak ayaklarınızı bir kısım sirke ve iki kısım su ile hazırladığınız solüsyonla iyice ıslatın.

Elektrolizin, İyontoforez olarak bilinen bir şekli de ayağın aşırı terlemesini azaltabilir, Fakat, bu yöntem özel bir ekipman ve eğitim gerektirir. Bir çok ciddi hiperhidrozis vakasında,cerrah, terlemeyi kontrol eden siniri kesebilir. Yeni gelişen teknolojide bu ameliyat çok daha emniyetli yapılmaktadır, Fakat bundan sonra vücudun diğer bölgelerinde terlemenin dengelendiğini (kompanze edildiğini gözlemelisiniz.(çev.not:başka bölgelerde terleme artması olabilir.)


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ayak Kokması (Malodorus): Ayak Kokusunun Sebepleri, Tedavisi ve Kokunun Önlenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Selim MUĞRABİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Selim MUĞRABİ
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin Makaleleri
► Ayak ve Ayak Bileği Travmaları (Ayakta Kırık ve Burkulmaları) ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Şeker Hastalarında Ayak Yaraları (Diyabetik Ayak) Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Diyabetik Ayak: Cerrahi Tedavisi Prof.Dr.Haluk BERK
► Düşük Ayak Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Düşük Ayak ve Fizyoterapi Fzt.Ertunç YILDIZ
► Yanan Ayak Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
► Ayak Bileği Burkulması Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Ayak Topuğu Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Ayak İçin Basınç Gidericiler Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ayak Kokması (Malodorus): Ayak Kokusunun Sebepleri, Tedavisi ve Kokunun Önlenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diz Protezi Haziran 2010
► Dizde Bağ Yaralanmaları Haziran 2010
► Ön Diz Ağrısı Haziran 2010
► Ayak Bileği Burkulması Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:17
Top