2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Diş Çekimi Problemleri ve Çocuklardaki Diş Gıcırdatma Sebepleri
MAKALE #5104 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Haziran 2010 | 10,923 Okuyucu
hamilelikte diş çekimi problemi çözüm yolları

hamilelik sırasında, ihmal edilmiş yâda herhangi bir şekilde acil duruma gelmiş dişlerin çekimini yapmak zorunda kalırsak neler olabilir? aslında çok sıklıkla biz diş hekimlerinin başına gelen bir durumdur. hamilelik sırasında değişen beslenme alışkanlıklarına reaksiyon olarak aynı zamanda da değişen hormonal seviyelere bağlı olarak oluşan plak tabakası, mevcut olan küçük çürükler i büyütür yâda yeni bir çürük oluşturur. diğer bir durumda hamilelik sırasında 20 yaş dişlerimizin ciddi sorun çıkarmasıdır. yukarıda sayılan yâda herhangi bir sebepten dolayı hamileliğin herhangi bir safhasında diş çekimi yapılması gerekebilir. bu durumlarda mecbur kalınırsa diş çekimini sorunsuz yapmak için neler yapmalıyız.

öncelikle dişçekimine mecbur kalınırsa hemen kadın doğum uzmanıyla irtibata geçilmeli ve konsultasyon yapılmalı. hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi edinilmelidir. hastalarımızın tıbbı kayıtlarının çoğu kadın doğum uzmanında olduğu için ekstra tahlillerre gerek olmadan hastalar hakkında ciddi bilgilere sahip olabiliriz.

genelde ilk 3 ay diş çekimi yapılmamaya çalışılır. eğer gerekirse ilk üçay içerisinde yapılabilir. risk çok korkan hastalarda erken doğum riski dir. aynı zamanda bebeğin organ gelişimlerini şekillendiği ve hızlı büyüme dönemi nolduğu için gelişimsel değişikliklere sebep olacak şekilde kimyasal kullanılmamsından kaçınılmalıdır. diğer riskler bildiğimiz risklerden farksızdır.

.2.üç ay içerisinde rahatlıkla diş çekimi yapılabilir. bu dönemde artık hasta rahatlamış hamilelik vucut tarafından tamamen kabul edilmiş ve bebek gelişiminin kritik evrelerini hemen hemen atlatmıştır.

son üç ayda ise erken doğum riski olabilir ama diş çekimi yapılabilir. bu dönemde en rahat işlemlerin yapılabildiği dönemlerdendir.

her diş çekiminde olduğu gibi allerjik reaksiyon riski göze alınmalıdır. sistemik problemleri olan hastalarda hastahane şartları aranabilir.

çocuklarda diş gıcırdatma problem mi? çözümü varmı?

çocuklarımız hatta bebeklerimizde gördüğümüz diş gıcırdatma problemleri birçok sebebe bağlı olabilir. geceleri yâda gün içerisinde diş gıcırdatan çocukların yâda bebeklerin neden diş gıcırdattığını yani sebebini bilmek gerekir. diş gıcırdatan çocukların sadece gıcırdatmalarından dolayı baş boyun bölgelerinde ağrılar, kulaklarda çınlamalar ve ileri safhalarda çene eklemlerinde ağrılar gözlenmektedir. diş gıcırdatmalarında takip çok önemlidir. hastalarımızın anne ve babalarından diş sıkan çocukların takibini iyi yapmaları doktor açısından teşhisi kolaylaştıran bir faktördür.

bebekler dişleri yeni çıktığında dişlerini tanımak için bir takım şeyleri çiğnerler. ısırılar, hatta parmaklarını ısırıp neler yapabileceklerini keşfederler. bunun yanısıra alt üst dişlerini birbirine sürterek onların orda olduğunu hissederler yâda onun çıkardığı ses hoşlarına gidebilir. uyurken yapılan gıcırdatma ise genelde çeneler arası ilişkiye bağlı olsada birçok sebebi olabilir. bebeklerin bir takım hastalıkları bunlara sebep olabilir. sistemik bir rahatsızlığı olup olmadığına bakılmalıdır. son dönemnlerde bağırsak parazitlerininde diş gıcırdatmaya sebep olduğu tespit edilmiştir.

asıl olarak 3 sebep sayılabilir

1.daimi dişlenmeye geçerken bir takım biyokimyasal ajanlardan dolayı diş sıkma
2.sistemik rahatsızlıklardan dolayı dişsıkma[bağırsak parazitleri, sinus akıntıları)
3.psikolojik problemlerden dolayı diş sıkma(kıskançlık, kızgınlık)
bu ana başlıkları birazıcık açarak daha anlaşılabilir bilgi vermek gerekirse;

bu tür problemler diş sıkmaya sebep olduğu gibi hatalı yapılmış bir dolgu bile diş sıkmaya sebeptir. o nedenle diş sıkan hastalarımızda ister bebek olsun isterse çocuk hemen bir diş doktoruna müraacat ederek sorunun kaynağının bulunması, gerekirse sistemik incelemelerin yapılması gerekir. örnek olarak bağırsaklarında sorun yaşayan bir çocukta bağırsak hareketlerinin artmasına bağlı olarak sindirim enzimleri salgılanır. midede asit oluşumunu tetikleyen bu sıralı faaliyetler sonucunda tükürük akşı artar ve çiğneme kasları kasılır bir diş gıcırdatma sebebide budur.

sinüzit li hastalarda sürekli olarak geniz deddiğimiz orofarenks ve nazofarenks bölgelerinde bir hareketlenme vardır ve çocuk bu durumdan rahatsız olarak diş sıkabilir ve ya gıcırdatabilir. gece boyu süren akıntılarda çocuk iyice rahatsız olup sıkma süresini dahada artırabilir. alışkanlık kazanabilir.

çocularımızında duygularının olduğunu unutmamak gerekir. onlarında streslei, kıskançlıkları, pişmanlıkları hatta obsesyonları gergin günleri ve uykusuzluk probleleri olabilir. bu durumlardada diş gıcırdatma olma ihtimali yüksektir.

çocuklardaki bruksizm ve çözüm yollarına bakacak olursak. aslında çözümü bulmak için sebebi bulmak gerekir. aile –çocuk-dişhekimi kendi aralarında bu durumu anlaşılır bir şekilde konuşur ve sebep bulunursa çözümde kendiliğinden gelir. gıcırdatmanın ağız içindeki etkilerine bakılır. ağız içi problemleri çözülür. gerekirse küçük aygıtlar yapılarak sorun giderilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Diş Çekimi Problemleri ve Çocuklardaki Diş Gıcırdatma Sebepleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
► Diş Çekimi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Yirmilik Diş Çekimi Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi Sonrası Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi Zararlı mı? PDF Dt.Medet BENLİ
► Diş Çekimi ve Sonrası PDF Dt.Ahmet KURT
► Diş Çekimi Teknikleri Dt.Ali Rıza BİRKAN
► Diş Gıcırdatma (Buruksizm) PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Diş Sıkma-Diş Gıcırdatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Sıkma ve Gıcırdatma Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA
► Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Dr.Dt. Emre BAYRAMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Diş Çekimi Problemleri ve Çocuklardaki Diş Gıcırdatma Sebepleri' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:08
Top