2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolesterol, Damar Sertliği ve Kalp Krizi
MAKALE #5123 © Yazan Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN | Yayın Haziran 2010 | 5,122 Okuyucu
KALP KRİZİ DEYİP GEÇMEYİN: ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR…

Kolesterol ve Takım Arkadaşları LDL, HDL

Kolesterol kelimesini duyduğumuzda çoğumuzun aklına, yumurta, kırmızı et, kalp krizi ve uzmanların sizi sürekli uyaran sözleri geliyordur. Şimdiye kadar kolesterolün kötü bir şey olduğunu düşündüyseniz yanılıyorsunuz.. Kolesterol vücudunuzda damarların içini onaran temel bir parçadır. Temel amacı size yardım etmektir tabi bazen işler tersine de dönebilir, nasıl mı?

Damar duvarlarınıza zarar veren şey dolaylı olarak stres, nikotin, beyaz şeker, doymuş yağ oranı yüksek besinlerle beslenmektir (tam yağlı süt, peynir, fazla miktarda tereyağı… gibi ). Böyle bir durumda vücudunuz tam anlamıyla bir strese maruz kalır. Damarların iç kısmı bu şekilde kanla temas edemez hale gelir. Dolayısıyla damar içinin onarılması ve oluşan hasarların giderilmesi gerekir. Bunu için kolesterol kullanılır ama bildiğiniz kolesterol değil, düşük yoğunluklu lipoprotein, aynı zamanda kötü kolesterol olarak ünlenen LDL’dir. LDL seviyeniz yüksek olduğunda ve damar duvarlarınızda fazla hasar bulunduğunda damarlar onarılmak için daha fazla LDL kolesterolle doldurulur. Bu da ileriki dönemlerde yüksek riskli kalp damar hastası olmanıza zemin hazırlayan bir unsurdur. Ancak vücutta damarların içini yüksek lipoprotein yani iyi huylu kolesterolle de doldurmak mümkündür. Tabi bunun için vücudumuzda yüksek miktarda HDL bulunması gerekir. HDL damarlarda oluşan ateromlardaki (atardamarların duvarlarında oluşan anormal yangısal (enflamatuvar) makrofaj akyuvar birikmesidir) kolesterolü alıp vücuttan atılmak üzere karaciğere taşıdığı için bu lipoproteinde bulunan kolesterol "iyi kolesterol" olarak anılır. Yani vücudumuz için bir nevi kalkan görevi görür.

Çok fazla kötü kolesterolünüzün olması, sadece damarlarınızda çok fazla plak bulunacağı anlamına gelmez. Aynı zamanda kötü kolesterolün de damarlarınızın orta tabakasına yerleşeceği anlamına gelir. Orta tabakadaki bu kolesterol, durumu daha da kötüleştirir. Orta tabakada LDL bulunması, bağışıklık sistemini harekete geçirir ve kötü kolesterolün temizlenmesi için akyuvar koruyucular gönderir. Bu akyuvarlar, normalde enfeksiyonlara saldıran zehirli maddelerin bir kısmını boşaltırlar ve buda genel çapta iltihaplanmaya neden olur. Zehirli maddeler ve kolesterol, toplayıcı hücreler tarafından alınır ve damar duvarlarınızda su kabarcığı gibi boşluklar oluşur. Bunlara köpük hücreler denir, plak veya LDL kolesterol büyüklüğünü arttırarak, damar yüzeyinin daha kötü bir hale gelmesine neden olurlar. Bir terslik olduğunu sezen vücudunuz, daha fazla iltihaplanmayla karşılık vererek damar duvarlarınızda delikler ve tümsekler oluşturur. Damar duvarınızdaki bu plaklar, damarlarınızda pıhtılaşma yaratacak yapışkan kan trombositlerini kendilerine çeker. Normalde trombositler vücudunuz için iyidir( yaralarınızda kabuk oluşmasını sağlarlar), ama damar duvarlarındaki plaklara çarptıklarında, plağın üzerinde iri bir pıhtı oluştururlar. Bu da trombositleri yerlerinde tutmak için daha fazla pıhtılaştırıcı proteinlerin bölgeye doluşmasına neden olur. Bütün bu birikim giderek hızlanır ve damarlarınızın içi o kadar şişer ki pıhtılar ve trombositler bütün damarınızı doldurur. Bu süreç yıllar değil dakikalar alır, dolayısıyla, bugün yiyeceklerinizin seçimine önem vererek bu gidişata bir dur diyebilirsiniz. Tüm bu olanlardan sonra kan damarlardan geçemez ve kalbin beslenmesi durur. Bu zincirleme tepkiler kalp krizine neden olur (ya da sürecin nerde gerçekleştiğine bağlı olarak, felç, hafıza kaybı, iktidarsızlı, deri kırışması ya da başka türde sağlık sorunları olabilir).
Gördüğünüz gibi kötü olan kolesterolün kendisi değildir; süreç daha başlamadan önce durdurmak için yeterince sağlıklı kolesterole sahip olmamak veya çok fazla kötü kolesterole sahip olmaktır.

Kolesterol seviyeniz bir miktar genetiğinize bağlı olsa bile, yeme alışkanlıklarınız, fiziksel aktivite durumunuz, sigarayı bırakmanız, kolesterol ilaçları ve psikolojik yapınız tüm bu gidişatı tersine çevirerek iyi kolesterol HDL’nin vücutta artış göstermesine neden olur. Bu kadar ayrıntılı yazıldığında durumun ciddiyeti ve önemi daha çok anlaşılır diye düşündük. E ne duruyorsunuz artık sizde sağlıklı beslenme furyasına katılın ve okuduğunuzun başınıza gelmesini engelleyin. Sağlıklı günler…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kolesterol, Damar Sertliği ve Kalp Krizi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'ın Makaleleri
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Tatlı Krizi Dyt.Gülhan KOCA
► Kolesterol,ldl,hdl ve Trigliserid Dosyası Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Kolesterol Hakkında Bilmediklerimiz Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kolesterol, Damar Sertliği ve Kalp Krizi' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Beslenme Haziran 2010
► Diyette Şehir Efsaneleri Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:20
Top