2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kepçe Kulak Estetiği
MAKALE #5154 © Yazan Op.Dr.Esra ÇELİK | Yayın Temmuz 2010 | 5,418 Okuyucu
KEPÇE KULAK

Günümüzde kepçe kulak deformitesi, toplumun %5’inden daha çoğunu etkiler. Her ne kadar hasta üzerindeki fizyolojik etkisi önemsiz olsa da, psikolojik ve estetik olarak ciddi etkileri olur. Kepçe kulak deformitesi temelde, kulak kepçesinin kafatasıyla yaptığı açının fazla olmasından, dış kulak kıvrımının oluşmamasından ve kulak kepçesinin derinliğinden oluşur.

Kulağın gelişimi: 1 yaşında, erişkin kulak genişliğinin %90’ına, 10 yaşında % 97-99’una ulaşılır. Kulağın uzunluk gelişimi daha yavaş olur. Şöyle ki 1 yaşında kulak uzunluğunun %75’i, 10 yaşında %93’üne ulaşılır.

Ameliyat zamanının planlanması: Ameliyat zamanının seçiminde, kulak gelişiminin yeterliliği, deformiteden kaynaklanan psikolojik stres, kulak kıkırdağının esnekliği göz önüne alınır. 6 yaşından sonra kulak kıkırdağı sertleşmeye başlar. Yapılan bir araştırmada gösterilmiştir ki 6 yaşından önce ameliyat edilen hastalarda, prosedürden 10 yıl sonra nüks oranı (tekrarlama riski) % 1.8; bununla beraber 6 yaşından sonra ameliyat edilen hastalarda ise % 30’dur. Bu sebeplerle sıklıkla okula başlamadan önce bu hastaların ameliyat edilmesini önerilir. Aynı zamanda, çocuk okulda arkadaşlarının alaylarına maruz kalarak stres yaşamaz.

Ancak ameliyat kararı verirken, özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar ile konuşulup ameliyatı kendisinin mi ailesinin mi istediğinden emin olmak gereklidir. Çocuğun bu konuda bir isteği yoksa bu halinden mutluysa ameliyatı yapmamak en doğrusudur.
Ameliyat tekniği: Kepçe kulak ameliyatı çocuklarda genel anestezi, erişkinlerde ise bölgesel anestezi ile yapılır. Kulak arkasından yapılan kesi ile çalışılır. Ameliyattan sonra 3-5. gün pansuman açılır. Bir hafta -10 gün arası dikişler alınır. Daha sonra hastanın 3 hafta sürekli, ardından 1 ay da geceleri tenisçi bandajı kullanması istenir.
Komplikasyonlar (İstenmeyen sonuçlar): Aşağıda saydığım komplikasyonlar kitabi bilgi olup, hastanın bilgilendirilmesi mutlaka gereklidir. Ancak pratikte, kendi hastalarımda neredeyse hiçbiri ile karşılaşmamaktayım.
-Enfeksiyon: Ameliyat sırası ve sonrasında antibiotik kullanımı ile bu komplikasyon engellenir.
-Hematom (Kan toplanması): Bu bölge kan toplanmasının çok sık görüldüğü bir bölge olmamakla beraber, ameliyattan sonra kulaklarda oluşabilen şiddetli ağrının sıklıkla sebebidir. Bu durumda pansumanın açılıp içeride birikmiş kanın boşaltılması gerekir. Ancak ameliyatta titiz çalışılması, en ufak damarların bile tutulması ile bu komplikasyona pek sık rastlanmaz.
-Asimetri: Çift organların hiçbiri tamamen simetrik olmayıp, minimal asimetrilerin olması normaldir. Eğer ciddi asimetri varsa bu düzeltilmelidir. İyi bir planlama ile bu komplikasyonla da karşılaşmıyoruz.
- Overcorrection (Fazla düzeltme): Kulakların kepçeliğinin giderilirken kafaya çok fazla yapıştırılmasıdır. Bu son derece doğal olmayan bir görünüme yol açar. Tamamen cerrahın yeteneği ve tekniği ile ilgili bir sonuçtur. Bence bu deformite ile karşılaşılacağına, yeterli miktarda düzeltilerek doğal bir sonuca ulaşmak çok daha doğrudur.
- Nüks (Tekrarlama riski): Bu risk, kullanılan tekniğe, cerrahın kulak biomekaniğini ve kıkırdağını doğru değerlendirmesine, ameliyat sonrası bandajın düzenli kullanılıp kullanılmamasına göre %1-30 arasında değişir.
Sonuç: Kıkırdağı bükme, eğme, dikişle şekillendirme, kıkırdak çıkarılması, zayıflatılması ve şekillendirilmesi gibi yüzlerce ameliyat tekniği tanımlanmıştır. Kulak yapısı ve anatomisinin, hastanın deformitesinin klinik olarak doğru değerlendirilmesi, cerrahın yeteneği ve hastaya uygun tekniğin seçilmesi, operasyonun mümkünse okul öncesi dönemde yapılması, ameliyat sonrası maksimum estetik sonucun alınmasını sağlar.

Sevgiyle Kalın

Op. Dr. Esra Çelik


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kepçe Kulak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Esra ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Esra ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ÇELİK Fotoğraf
Op.Dr.Esra ÇELİK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Esra ÇELİK'in Makaleleri
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı Op.Dr.Murat TEZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği (Otoplasti) Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kepçe Kulak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajina Estetiği Eylül 2011
► Burun Estetiği Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:20
Top