2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Soru ve Cevaplarla Epilepsi (Sara): Epilepsi Nedir, Neden Olur?
MAKALE #5157 © Yazan Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ | Yayın Temmuz 2010 | 34,498 Okuyucu
EPİLEPSİ (SARA) NEDİR?

Epilepsi beyinde elektriksel boşalımların neden olduğu tekrarlayıcı nöbetlerle karekterize bir hastalıktır. Epilepsi bazen sanıldığı gibi psikolojik bir rahatsızlık değildir. Epileptik nöbet tipleri çok değişken olabilir. Bazılarında tek belirti donup kalma olabilirken, bazılarında sara olarak ta bildiğimiz tüm vücudda kasılmalar olabilir.

Toplumda ortalama 100 kişiden 1’inde epilepsi yakınması vardır. Ancak unutulmaması gereken hayatında tek bir nöbet geçirmiş kişi epilepsi kabul edilmez, en az 2 nöbet geçirmiş olma kuraldır.

Epilepsi belirtileri çok hafif bile olsa mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü basit bir donup kalma (absans) nöbeti olamadık bir zamanda örneğin araba kullanırken, yüzerken olursa yaşamı tehdit eden bir durum oluşturabilir. Epilepsi tedavisi uygun epilepsy ilaçları ile büyü oranda tedavi edilir. Hastaların % 70’ I tek bir ilaçla tedavi edilebilir. Kalan %30 luk grupta ilaca rağmen nöbetler sürebilir. Bunlara dirençli epilepsi denir. Bu grup hastalardan bir kısmı epilepsi cerrahisi adayı olabilir. Bu dirençli epilepsy grubunda cerrahi dışında, vagal sinir stimülasyonu ve transkraniyel manyetik uyarım tedavileri uygulanabilmektedir.

Epilepsi nöbet belirtileri nelerdir? Nöbet tipleri nelerdir?

Epilepsi beyin hücrelerinin anormal elektriki aktivitesinden kaynaklandığından, nöbetler beynin neresinden kaynaklanıyorsa nöbet tipi de ona gore değişiklik gösterebilmektedir. Bir nöbet sırasında: geçici kafa karışıklığı, etrafını tanıyamama, konuşmada duraksama, kollarda veya bacaklarda anormalar sıçrama veya kasılmalar, bilincin tam kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtiler hastanın epilepsisin türüne gore değişiklik gösterir. Epilepsi hastalarının çoğunda nöbeteler genellikle hep aynı tiptir, bazı hastalarda birden çok nöbet tipi de olabilmektedir.

Epileptik anormal beyin aktivitesinin beynin hangi bölgesinden başladığı ile ilintili olarak nöbetler kabaca jeneralize (yaygın) ve fokal (bölgesel) olarak 2 başlık altında gruplanabilir. Bazı nöbetler bölgesel başlayarak daha sonra tüm vücuda yayılabilir (jeneralize olur).

Fokal (parsiyel) nöbetler

Bu nöbetler genellikle dış beyin kabuğu veya ona yakın bir belli sınırlı bir bölgedeki anormal elektriki aktivite sonucu ortaya çıkarlar. Bu tür nöbetler fokal veya parsiyel nöbetler olarak adlandırılırlar. Parsiyel nöbetlerde kendi içinde 2 tiptir. a) Basit parsiyel nöbetler, b) kompleks parsiyel nöbetler

Basit Parsiyel nöbetler

Bu tür nöbetlerde bilinç kaybı olmaz. Hasta etrafta olup bitenden haberdardır ve sonra bunları hatırlıyabilir. O sırada konuşamıyabilir ancak söylenenleri duyar , anlar ve hatırlar. Bu tür nöbetler kişlerde davranış değişikliği, donma, vücudun bir bölümünde uyuşukluk hissi, yanma, batma, başdönmesi veya gözünün önünde flaş patlaması gibi değişik türde olabilir.

Kompleks parsiyel nöbetler

Bu tür nöbetlerin basit parsiyel nöbetten farkı bir sure için bilincin bozulması, yani hastanın çevreyi algılamasının bozulmasıdır. Kompleks parisyel nöbetler sıklıkla amaçsız bazı hareketler ile başlar (çiğneme, ağız şapırdatma, eliyle birşey aranma, kolunda bacağında yada yüzünde çekilme, odanın içinde amaçsız dolaşma gibi)

Jeneralize nöbetler

Bu nöbetler aynı anda tüm beyinde epileptic aktivitenin ortaya çıkması ile görülürler. Jeneralize nöbet tipleri şunlardır:

Absans (donma) nöbetleri (petit mal nöbetler)

Bu nöbetler ani olarak hareketlerin durduğu ve bilincin bir sure kaybolduğu nöbetlerdir. Hasta bu sırada hiç bir şey yapmaz, boş bakar, sorulara cevap vermez. Daha sonra da bu olayı hatırlamaz.

Myoklonik nöbetler

Bu nöbetler aniden kolda veya bacaklarda sıçrama ile karekterizedir.

Atonik Nöbetler

Bu nöbetler sırasında aniden vücut sertliğini kaybeder ve hasta bir çuval gibi yere yığılır. Bu nöbetler drop atak olarak ta tanımlanır.

Tonik-Klonik nöbetler (grand mal nöbetler)

En şiddetli nöbet tipidir. Halk arasında sara dendiğinde genellikle bu nöbetler anlaşılır. Bu nöbet tipinde hasta aniden bilincini yitirir, ardından tüm vücüdunda sertleşme olur, dişleri kilitlenir, dilini bu sırada ısırabilir. Bu durum bir üre devam ettikten sonra ardından hastanın kolunda bacağında kasılma ve titremeler başlar. Bu durum gittikçe şiddetini azaltarak sonunda biter. Hasta derin bir uykuya dalar, uyandırılamaz. Sıklıkla yarım ile bir saatte kendine gelir. Bu nöbetler sırasında ağızdan köpük benzeri bir sıvı gelir ve hasta altına idrarını yapabilir.

Epilepsinin nedenleri nelerdir?

Şu an itibariyle epilepsi hastalarının en az yarısında hastalığın nedeni ortaya konamamaktadır. Nedeni ortaya konabilen hastalarda epilepsiye neden olan bazı faktörler şöyledir:

Genetik nedenler

Hastaların bazılarında ailede veya soyda başka epilepsi hastaları vardır. Araştırmacılar genetik geçişli epilepsi hastalarında bugüne kadar 500 ün üzerinde sorumlu gen saptamışlardır. Bu genlerden bazıları doğrudan nöbet nedeni değil ancak diğer nedenlerin varlığında tetikleyici rol oynar.

Kafa travması

Kafaya alınan darbeler, trafik kazası gibi durumlar epileptic nöbetlere yol açabilir.

Bazı hastalıklar

İnme, kalp krizi sonucu beyinde hasra oluşaabilir ve durumlar sonrasında epilepsi ortaya çıkabilir. Bu tür nöbetler geç epilepsi denen 40 yaş sonrası özellikle de 65 yaş sonrası görülen nöbetlerin önemli nedenlerindendir. Beyin tümörleri de epilepsi nedenlerinden biridir.

Bunama

Bazı demans yani bunama hastalarında da epileptik nöbetler görülebilir.
Menenjit, ansefalit ve AIDS epilepsi nedeni olabilir.
Doğum sırasında veya hemen sonrasında görülen doğum travmaları, oksijen yetersizliği, asfiksi, kordon dolanması, mor doğum gibi nedenler erken dönemde nöbetlere yol açabileceği gibi yaşamın ilerliyen yıllarında örneğin 15- 20 yaşından sonra da görülebilir.

Gelişimsel hastalıklar

Otizm ve Down sendromu gibi durumlarda da nöbetler görülebilmektedir.

Epilepsi için risk faktörleri nelerdir?

Yaş: Erken çocukluk yıllarında (ilk 10 yıl) ve 65 yaş sonrasında epilepsi görülme olasılığı daha yüksektir.
Cins: Erkeklerde epilepsi riski kadınlara oranla biraz daha fazladır.
Aile Öyküsü: Ailede epileptik varsa, olmayanlara göre epilepsi olma olasılığınız biraz daha yüksektir.
Kafa travması, geçirilmiş beyin ameliyatı
Beyin felci geçirdiyseniz riskiniz daha yüksektir.
Beyin enfeksiyonu geçirdiyseniz riskiniz daha yüksektir.
Ateşli havale: çocuklukta ateşli havale geçirdiyseniz (febril konvulsiyon) riskiniz daha yüksektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Soru ve Cevaplarla Epilepsi (Sara): Epilepsi Nedir, Neden Olur?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burhanettin ULUDAĞ Fotoğraf
Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
İzmir
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın Makaleleri
► Epilepsi (Sara Hastalığı) Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Epilepsi (Sara) ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Epilepsi : Epilepsi Tipleri ve Tedavi Prof.Dr.Safiye BİLGİN
► Epilepsi ve Tedavisi Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Epilepsi ve Uyku Prof.Dr.Safiye BİLGİN
► Epilepsi Cerrahi Tedavisi Prof.Op.Dr. Cem ATABEY
► Soru ve Cevaplarla Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Soru ve Cevaplarla Geniz Eti (Adenoid) Prof.Dr.Enis Alpin GÜNERİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Soru ve Cevaplarla Epilepsi (Sara): Epilepsi Nedir, Neden Olur?' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gece Bacaklara Giren Kramp ve Kasılmalar ÇOK OKUNUYOR Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:38
Top