2007'den Bugüne 92,825 Tavsiye, 28,317 Uzman ve 20,069 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ne Yapsanız Zayıflayamıyor Musunuz? (Metabolizma Hızı Düşük Kişiler)
MAKALE #5163 © Yazan Dyt.Bahar SEZER | Yayın Temmuz 2010 | 12,061 Okuyucu
Şanssız grupta mısınız?

“Su İçsem Yarıyor...” diyenlerden misiniz?

Hani hayatlarının her dönemi diyetle geçen ve her sohbette “su içsem yarıyor” diyen şanssız grupta mısınız? Fazla kilolarınızı vermek için denemediğiniz yöntem, başvurmadığınız diyetisyen kalmadı mı? Üstelik spor salonundan da çıkmıyor musunuz? Kilo veremeyişinizin elbette bir sebebi var...

Bazal Metabolizma hızı, vücudumuzun istirahat halinde ve aç iken , sadece yaşamsal faaliyetleri sürdürebilmek için harcadığı minimum enerji düzeyidir. Her bireyin metabolizma hızı birbirinden farklıdır. Kimisinin metabolizması çok hızlı çalışır.”Şanslı Grup” deriz onlara... Masada ne var ne yok silip süpürseler de , sofradan hep en son kalkan olsalar da hep zayıf kalır “şanslı grup” . Bir de “şanssız bir grup” vardır ki hayatlarının her dönemi diyetle geçmiştir. Denemedikleri yöntem, başvurmadıkları diyetisyen kalmamıştır. Spor salonlarının yolları aşındırılmıştır. Ama sonuç hüsran... İşte bireyler arasındaki bu metabolik farkı yaratan başlıca faktörler; genlerimizdeki farklılık ve hormonlarımızdır.

Taktik değiştiriyoruz
Eğer siz metabolizması yavaş çalışan gruba dahilseniz ve bu satırları okurken “ben de şanssız gruptanım” diyorsanız bu sefer taktik değiştirin. Boşa kürek çekmek yerine yeniden başlayın; ilk olarak kilo veremeyişinizin altında yatan nedeni tespit edin.

Metabolizmanız çeşitli sebeplerden dolayı yavaş çalışıyor olabilir. Glukoz metabolizmanızda bir sorun , reaktif hipoglisemi , insülin direnci , troid yetmezliği ya da başka hormonal problemler, gıda intoleransı , yumurtalıklarda kist, kalsiyum, magnezyum, selenyum gibi mineral yetersizliğiniz varsa metabolizmanız yavaş çalışır ve kilo vermeniz neredeyse imkansız hale gelebilir. Bir de yaş ve menapoz faktörü de buna eklenince kilo vermek gerçekten çin işkencesine dönüşür.

Bulmacanın eksik parçaları...
Stres, sigara, şişmanlık. Tüm hastalıkların çıkış noktasıdır. Biraz stres yönetimi, meditasyon, sigarayı bırakmak ve kilo vermek sizi birçok kronik hastalıktan koruyacak, daha sağlıklı ve uzun bir yaşamın kapılarını açacaktır. Ancak bu yolculuğa başlamadan önce yaptırmanız gereken bazı hormonal ve biyokimyasal tetkikler vardır.
Bulmacanın eksik parçalarını tamamlamadan, alttaki eksik tuğlaları yerine koymadan kilo vermeye çalışmanız sadece başarısızlık duygusuna kapılmanıza ve pes etmenize neden olacaktır. Öyleyse ilk olarak yapmanız gereken bir endokrinoloji uzmanına başvurup tahlillerinizi yaptırmak , daha sonra beslenme ve diyet uzmanınızdan yardım almaktır. Her bireyin metabolizması, kişisel özellikleri farklıdır. Aynı parmak izi gibi... Tedavinin tüm basamaklarını dikkatlice yaptıktan sonra ,size özel hazırlanmış diyet programları ve öneriler ile kilo verememeniz neredeyse imkansızdır...

Yola çıkarken yapılması gereken tetkik ve testler

Özellikle ailede hipotroid öyküsü varsa çok kiloluysanız mutlaka TSH, serbest T4 adlı troid bezi ve prolaktin hormonu testi yaptırılmalıdır. Açlık kan şekeri , tokluk kan şekeri (2.saat) ,şeker yükleme testi (OGTT) ve kanda insülin hormonuna bakılmalıdır. Total kolesterol ,trigliserit, LDL, HDL kolesterol ölçümü, karaciğer yağlanmasını tespit etmek için SGOT, SGPT, GGT, alkalen fosfataz gibi testler, kanda ürik asit ölçümü, böbrek üstü bezinizin aşırı çalışmasından şüphe duyulursa ,24 saatlik idrarda serbest kortizol veya kandaki kortizol ile ACTH hormon tetkiki, tam idrar tetkiki, tam kan sayımı, kalsiyum, magnezyum, selenyum ölçümü ,erkeklerde testosteron hormonu ölçümü, EKG (kalp elektrosu), aşırı kilolar aile mirası ise kanda leptin hormonu ölçümü, polikistik over sendromu olduğundan kuşkulanılırsa şişman bayanlarda FSH, LH hormon ölçümü, santral tip obez iseniz (göbek yağlanmanız fazla ise )karaciğer yağlanmasını saptamak için tüm batın ultrasonu yapılmalıdır. Ve son olarak gıda intolerans testi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ne Yapsanız Zayıflayamıyor Musunuz? (Metabolizma Hızı Düşük Kişiler)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bahar SEZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bahar SEZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar SEZER Fotoğraf
Dyt.Bahar SEZER
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bahar SEZER'in Makaleleri
► Metabolizma Hızı ve Zayıflama Dyt.Elvan ODABAŞI
► Metabolizma Hızlandırma Dyt.Müge ÜLKER
► Metabolizma Nedir Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► Metabolizma Nasıl Hızlanır? Dyt.Atilla ZEYREK
► Metabolizma Hızınıza Hız Katın Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,069 uzman makalesi arasında 'Ne Yapsanız Zayıflayamıyor Musunuz? (Metabolizma Hızı Düşük Kişiler)' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Safra Kesesi Hastalıklarında Beslenme ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:09
Top