2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lenfödem Nedir?
MAKALE #5207 © Yazan Fzt.Zeynep BAHADIR | Yayın Temmuz 2010 | 7,767 Okuyucu
Lenfödem nedir?

Hücrelerimiz arasında besin ve atık madde alışverişinin gerçekleştiği sıvı dolu bir alan bulunur. Bu alanda ki su, protein, yağ, hücre, hiyalünirik asitin fazlası lenf sistemi tarafından taşınarak venöz sisteme aktarılır. Lenf sisteminin bu taşımayı gerçekleştirmediği durumlarda doku arasındaki sıvı artışı ilgili bölgenin şişmesine yani lenfödme sebep olur.

Lenf ödem oluşumuna göre primer(doğuştan) ya da seconder(sonradan) olarak sınıflandırılır.

Primer lenfödem: Gelişim yaşına göre çeşitli isimler alır. Doğuştan veya ömrün ilk iki senesinde gelişen tipine 'Milroy sendromu', 2-35 yaş arasında gelişen ve genelde tek bacağı etkileyen formuna 'Meige hastalığı', 35 yaş sonrası gelişen forma ise 'Tarda lenfödem' denir.

Seconder lenfödem: Genellikle onkolojik durumlardan sonra gelişir. Bunun dışında tropik bölgede yaşayan filariasis cins sineğin ısırması, aşırı obez kişilerde göbeğin lenf damarlarına bası yapması, kronik venöz yetmezlik veya lipödem sonucu geşlişebilir.
Lenf ödemin evreleri
Evre 1: Hücre arası sıvı artmıştır ancak doku proliferasyonu yoktur. Gode testi pozitiftir ve uzun süre kalır. Ödem geri dönüşümlüdür hasta sabah kalktığında ödem daha azdır zamanla artar. Tedaviye çok iyi cevap verir.
Evre 2: Hastada proteince zengin ödem uzun süre kaldığı için protein proliferayonu başlamışır. Doku biraz serttir, gode bırakmak zorlaşmıştır. Bu hastalar tedavi edilmezse çoğu evre 2'de takılı kalır.
Evre 3: Lenfödemin ilerlemiş halidir. Evre 3'te tedavi sonrası cilt katlantıları oluşur bunun için cerrahi operasyon gerekebilir. Cerrahi ve terapi birlikte uygulandığında terapiden iyi sonuçlar elde edilir.
Lenfödem tedavisi/ kompleks boşaltıcı fizyoterapi/ manuel lenf drenajı
Tedavi temel olarak iki faz içermektedir.
Faz 1: Ödemin boşaltıldığı fazdır. Tedavi hastaya göre değişmekle beraber ortalama iki hafta sürer. Günlük manuel lenf drenajı, cilt bakımı, kompresyon ve egzersizden oluşur.
Manuel lenf drenajı lenfanjiomotorik denilen lenf hareketlerini artırarak sistemin daha aktif çalışmasını sağlar. Uygulamada her hasta için özel bir değerlendirme gereklidir. Değerlendirmede hastanın cildinde ameliyat izi, radyogen fibrozis ya da lenf akışını etkileyecek herhangi bir durum olup olmadığı hangi lenf nodlarının etkilendiği önemlidir. Bütün bunların cevabı hangi lenf yolunu kullanmamız gerektiğini belirler.
Ödem nedeniyle cildin nemi azalmıştır, hasta düzenli olarak cilt bakımını yapmalıdır. En uygun krem cilt ile aynı ph değerine sahip olan ph 5.5 kremlerdir.
Kompresyon için özel bandajlama yapılır. Lenfödem tedavisinde kullanılan bandaj hücreler arası basıncı artırarak ödemin geri dönüşünü sağlar. Bandajın istirahat basıncı düşük hareket anındaki basıncı ise yüksektir.
Egzersiz ile bandajın etkisini artırıcı olarak kas eklem pompası aktive edilir ve ödemin daha hızlı boşaltımı desteklenir.
Ödem minimum seviyeye indiğinde faz 2'ye geçilir.
Faz 2: Bu faz hasta için korunma dönemi olarak değerlendirilebilir. Ödemin geri dönüşünü engellemek için haftada 2-3 defa lenf drenajı uygulanması ve kompresyon için hastaya özel tasarlanan bası giysisinin kullanılması gerekmektedir. Bası giysisi hastaya özel tasarlanmakta olup 6-12 ayda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Bası giysisi: Bası giysisinin en önemli özelliği yassı örülmüş olmasıdır. Bu özelliği sayesinde ilmek sayısı artıp azaltılabilir ve istenen yerde istenen basınç sağlanır. Klasik ödem ve varis çorapları yuvarlak tarzda örüldüğü için ilmek sayısı hep sabit tutulur ,düz boru şeklinde çıkar bu da kalınlığı daha fazla olan üst bölgelere daha fazla basınç uygulanmasına sebep olup ödemi aşağı hapseder.
Unutulmamalı ki lenfödem kronik bir hastalıktır ve tedavisi hastanın yaşamı boyunca devam etmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lenfödem Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Zeynep BAHADIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Zeynep BAHADIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep BAHADIR Fotoğraf
Fzt.Zeynep BAHADIR
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Zeynep BAHADIR'ın Makaleleri
► Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfödem Prof.Dr.Elif AKALIN
► Lenfödem Fzt.Öznur ARSLAN
► Lenfödem Tedavisi Fzt.Hüseyin ATAOĞLU
► Lenfödem ve Gebelik Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfödem ve Tedavi Yöntemleri Fzt.Elif Esra FARIMAZ
► Genital Lenfödem ve Tedavisi Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfatik Yetmezlik ve Lenfödem Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Lenfödem ve Kompleks Fiziksel Terapi Fzt.Elif Esra FARIMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Lenfödem Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:09
Top