2007'den Bugüne 92,815 Tavsiye, 28,314 Uzman ve 20,064 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim Becerileri
MAKALE #5213 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Temmuz 2010 | 14,240 Okuyucu
İletişim, insanlık var olduğundan beri önemi artarak günümüze kadar gelen ve tüm insanları ilgilendiren bir konu haline gelmiştir; çünkü birey ancak diğer insanlarla iletişim kurabilirse toplumun bir parçası olduğunu hisseder ve yalnızlıktan kurtulur. Bireyin insanlarla iletişim kurması, onun davranışlarının biçimlenmesine yardımcı olur. Bireylerin içinde bulunduğu ortam (iş, okul, aile) onun iletişim biçimini belirler. İnsan davranışları, düşünceleri ve duyguları ile bir bütündür. Birey hangi ortamda olurda olsun bütünlüğünü oluşturmak ve dış dünya ile dengeli bir ilişki kurma ihtiyacı içerisindedir. . Çünkü bütünün bozulması onun da dengesini bozar ve onu başarısızlığa götürür. Kişinin sosyal çevresiyle kurduğu ilişki bu dengeyi oluşturmasında çok önemlidir.

İletişim becerisi temel bir yaşam becerisidir. Son yıllarda ruh sağlığı ile ilgili olarak yapılan çalışmalar, bireyin çevresindeki insanlarla kurduğu iletişimin çok önemli olduğunu göstermiştir. Çünkü bireyin sosyal çevresiyle kurduğu ilişkinin niteliği onun ait olma, kabul görme, sevilme ihtiyacını karşılayarak olumlu bir benlik algısı geliştirmesine de sebep olur. Bu yüzden bireylerin kişiler arası ilişkileri güçlendirecek becerileri kazanması önemlidir.

Bütün kişiler arası ilişkiler iletişime dayalıdır, fakat her zaman başarılı ilişkiler kurulamamaktadır. İnsan ilişkilerinde etkili olabilmek için iletişim becerilerinin kazanılmasına ihtiyaç vardır. Bireylerin iletişim becerilerini kazanmaları ancak grup çalışmasıyla mümkündür. Bireyler bu grup çalışması sırasında davranış penceresi, sorun penceresi, sen dili-ben dili, duygular, iletişimi engelleyen durumlar, etkin dinleme, güç kullanma, değerler, çatışma ve çatışma çözme hakkında bilgi sahibi olurlar. Ayrıca, iletişimle ilgili bilgileri ve kendilerine ilişkin farkındalıkları artar. Savunucu ve yargılayıcı iletişim gittikçe azalır, bunun yerini açık iletişim alır. Açık iletişim karşıdaki kişiyi kabule dayalı olduğu için bireylerin birbirine güven duymasını artırır.

Bireyler birbirleriyle farklı inançları, farklı değerleri, farklı tutumları, ihtiyaçları ve iletişim becerileri ile ilişkiye girerler. Kişiler arası iletişim sayesinde insanlar birbirlerine duygularını ve düşüncelerini iletirler. Bu sürecin başarılı olması bireylerin birbirlerini doğru anlamalarından geçer. Bazı durumlarda bireyler birbirlerinin duygu, düşünce ve aktarmaya çalıştığı bilgileri yanlış anlayabilir. Bu yanlış anlamalar bireyler arasında çatışma çıkmasına sebep olabilir.

Başarılı bir iletişim kurulması insanların ihtiyaçlarının doyurulması ile gerçekleşir; fakat her ihtiyacın doyurulması mümkün değildir. İlişkilerde de ihtiyaçların doyum bulması gerekir. Bu ihtiyaçlar karşılıklı ilgi görme, kabul görme, kendini rahatça ifade edebilme, karşısındaki kişi tarafından anlaşılma, karşısındakine güvenme şeklinde sıralanabilir. İletişimde ihtiyaçların karşılanmadığı durumlarda çatışma yaşanır. Bireyler çatışma yaşandığında kazanmak için birbirleriyle güç yarışına girerler. İnsanlar anlaşmazlıklarını konuşarak çözme becerisi edinmedikleri sürece şiddete yönelme olasılıkları yüksektir. Kişilerin, insanlar arası ilişkiler, etkin iletişim becerileri çatışma çözme becerileri konusunda eğitilmesi şiddetin önlenmesine de katkıda bulunabilir. Bu yüzden kişiler arası ilişkileri güçlendirecek becerileri kazanmak önemlidir.

İletişim becerileri, bireyin ne söylemek istediğini karşı tarafa iletmesi ve karşı tarafın ne söylediğini anlamaya çalışmasına yönelik becerilerdir ve hayatı kolaylaştırır. Merkezimizde iletişim becerisi kazanmaya yönelik eğitim grubu çalışmaları yapılmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişim Becerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi260 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,064 uzman makalesi arasında 'İletişim Becerileri' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:34
Top