2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Dağınıklığı Tedavisi / Çocukta Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?
MAKALE #5225 © Yazan Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY | Yayın Temmuz 2010 | 37,596 Okuyucu
DİKKAT DAĞINIKLIĞI TEDAVİSİ / ÇOCUKTA DİKKAT EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?


Dikkat dağınıklığı ya da dikkat eksikliği son zamanlarda yaygın olarak kullanılan ifadeler arasında. Çünkü dikkat sorunu oldukça sık görülen bir problem. Birçok aile ve öğretmen dikkati dağınık çocuğa nasıl davranmaları gerektiği konusunda çaresiz kalıyor.
Dikkat sorunu olan çocuklar geçmişte bugünkünden farklı değerlendiriliyordu. Bu çocukların anlama ve algılama problemi olduğu düşünülüyordu. Zeka düzeyi yeterli olmadığı için başarılı olamadıkları zannediliyordu. Ancak bugün biliyoruz ki, dikkat eksikliği nedeniyle bir çok çocuk okulda uyum sorunu yaşıyor, öğrenmede gecikme ve zorlanma problemi ile karşı karşıya kalıyor.

Aileler çoğunlukla konu ile ilgili doğru bilgi sahibi değil. Durumu gerçekçi biçimde değerlendiremiyorlar. Bazı aileler fazla endişeli olabiliyorlar, bazı aileler ise dikkat eksikliğinin çocuk büyüdüğü zaman kendiliğinden geçecek bir durum olduğunu ve dikkat eksikliğinin tedavi gerektirmediğini düşünüyorlar.

Aile tarafından gözlenebilecek belirtiler ortaya çıkabileceği gibi bazen de çocukta ailenin fark edemeyeceği biçimde dikkat problemi olabilir. Eğer aileyi kuşkulandıran durumlar söz konusu ise mutlaka bir uzman tarafından çocuğun değerlendirilmesi gerekir.
Aileler tarafından çoğu kez bilinmeyen bir gerçek vardır ki, dikkat eksikliği bozukluğu beyin kimyası ile ilgilidir. Yalnızca dalgınlık ya da unutkanlık değildir. Bu nedenle doğru biçimde değerlendirildikten sonra eğer dikkat eksikliği bozukluğu olduğu tespit edilmişse mutlaka tedavi gerektirir.

Dikkat sorunu olan her çocuk elbette ki dikkat eksikliği bozukluğu tanısı almaz. Ancak bu tanıyı alabilecek ve tedavi görmesi gereken çocukların sayısı hiç de az değildir.
Bazen normal çocuk dikkat eksikliği olduğu düşüncesiyle uzmana getiriliyor. Ancak bundan çok daha büyük bir problem, dikkat sorunu olduğu halde aile tarafından bu durumun fark edilmemesi ya da fark edilse bile önemsenmemesi. Çocuğun dikkatinin dağınık olması önemsenmediğinde ve tedaviye başvurulmadığı takdirde bu çocuklar hayatları boyunca sorun yaşıyorlar. Başarabilecekleri bir çok şeyi başaramıyorlar. Zeka düzeyleri çok iyi düzeyde olsa bile kapasitelerini etkin biçimde kullanamadıkları için yaşıtlarından geri kalıyorlar ve sonuçta elde edebilecekleri başarı düzeyinin çok altında kalıyorlar.

Yetişkin olsalar bile, dikkat dağınıklığı olan kişiler dikkat gerektiren bir aktivite söz konusu olduğunda yetersiz kalıyorlar. Ancak sorun zamanında doğru biçimde tanımlanamamış olduğu için kişi neden bu yetersizliği yaşadığını bilemiyor ve durumu çoktan kabullenmiş oluyor. Çabuk sıkılıyor olmasını, dikkatini odaklama ve sürdürme problemi yaşıyor olmasını, dikkatinin çok çabuk dağılıyor olmasını kişilik özelliği olarak görüyor. Yani sorun olduğunun farkında olmadan sürekli bu durumla yaşamak zorunda kalıyor.

Dikkat sorunu çocuk okula başladıktan sonra kendisini gösteriyor. Bu nedenle ailenin ve öğretmenin çocuğun eğitim hayatının en başında tedaviye yönlendirebilmesi çok büyük önem taşıyor. Dikkat eksikliğini önlemeye yönelik ailenin çocuğun yaşantısı ile ilgili alması gereken önlemler, yapması gereken düzenlemeler vardır. Dikkat dağınıklığı olan çocukla çalışan uzmanın aileyi doğru yönlendirmesi oldukça önemlidir. Aile ile uzmanın sürekli işbirliği içinde olması, ailenin uzmanın önerilerini tutarlı biçimde yerine getirebilmesinde çok önemli rol oynar.

Sonuç olarak dikkat sorunu olan çocuklar doğru uzman tarafından değerlendirilmeli, çocuğun durumunun ne olduğu netleştirilmeli ve dikkat eksikliği bozukluğu olduğu belirlenmişse çocuğun terapi görmesi ve uygun biçimde eğitilmesi, ailenin de çocuğa yaklaşımının ve çocukla ilişkisinin doğru biçimde düzenlenmesi gerekir.

Hatice TOPÇU ERSOY
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Dağınıklığı Tedavisi / Çocukta Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice TOPÇU ERSOY Fotoğraf
Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Doktor Psikolog / Aile Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi126 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Hatice TOPÇU ERSOY'un Yazıları
► Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Tedavisi Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Dikkat Dağınıklığı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Dağınıklığı Tedavisi / Çocukta Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Şubat 2010
◊ Öfke ile Başetme Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:14
Top