2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermeye Hazır Mısınız?
MAKALE #5239 © Yazan Dyt.Candan GÜZEL | Yayın Temmuz 2010 | 4,978 Okuyucu
KİLO VERMEYE HAZIR MISINIZ?

Kilo vermeye hazır mısınız? Davranışlarınız, başarıya ulaşmanızda etkili olabilir. Başlamadan önce bu testi yaparak davranışlarınızda herhangi bir değişikliğe gereksiniminiz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Her soruyu “ doğru” veya “yanlış” olarak cevaplayın. Yanıtlarınız nasıl olmanız gerektiğini değil, nasıl olduğunuzu yansıtmalıdır.

1._ Yeme alışkanlıklarım ve fiziksel aktivem hakkında çok düşündüm. Ve neleri değiştirebileceğimi biliyorum.
2._ Yeme ve aktivite şekillerimde geçici değil kalıcı değişiklikler yapmam gerektiğini biliyorum.
3._ Çok fazla kilo verirsem kendimi ancak başarılı hissederim.
4._ Yavaş kilo verirsem daha iyi olacağını biliyorum.
5._ Gerçekten kendim istediğim için şimdi kilo vermeyi düşünüyorum. Başkası istediği için değil.
6._ Kilo vermek yaşantımdaki diğer sorunları da çözebilecek.
7._ Normal fiziksel aktivitemi artırmayı çok istiyorum.
8._ “Hata” yapmazsam başarılı bir şekilde kilo veririm.
9._ Beslenme ve aktivite planımı organize etmek için her hafta çaba göstermek



Eğer 5’den fazla soruya ‘doğru’ yanıtı verdiyseniz ideal kilonuza ulaşmak ve sağlıklı kalmak için danışmanlık almaya hazırsınız demektir. Bu noktadan sonra yapılacak tek şey ise bir uzmana giderek yardım almak tabi ki. Peki kilomuz gerçekten ciddi rahatsızlıklara yol açacak boyutta mı, yoksa sadece birkaç kilo vermek yeterli mi? Buna karar vermek için herkesin kolayca hesaplayabileceği bir indeks kullanılmakta.
Beden kitle indeksi; kilonuzu boyunuzun metre cinsinden karesine böldüğünüzde elde ettiğiniz sayıdır. Bu sayının 25’den büyük olması şişmanlık göstergesi iken,30’un üzerinde olması obezite,40’ın üzerinde olması ise morbid obezite olarak adlandırılmakta ve kesin olarak profesyonel yardıma başvurulmalıdır. Örneğin; boyu 1,64m ve kilosu 76kg olan bir bayanın 76/(1,64²)=28,2’dir. Beden kitle indeksim 18’den küçük diye sevinen okuyucularımıza da aşırı zayıflığın da çeşitli hormon bozuklukları ve kalp rahatsızlıkları dahil olmak üzere birçok hastalık açısından riskli bir durum olduğunu hatırlatmak isterim. Yaşa göre değişen bu indekste ideal beden kitle indeksinize sahip olmak için en iyi yol yeterli ve dengeli beslenmektir. Bunun için de mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. İdeal kilonuza kavuşmak, sağlıklı olmak ve güzel görünmek için her şey sizin elinizde. Yapmanız gereken tek şey kararlı olmak.

Kilo vermek Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanmış olup; Avrupa Sağlık Örgütü, Amerikan Diyetisyenler Derneği ve Amerikan Şişmanlar Derneği tarafından da tedavide nasıl bir yol izleneceği belirtilmiştir. Bireylerin beden kütle indekslerine göre şişmanlığın tedavi tipleri tüm beslenme uzmanları tarafından bilinmektedir. Tedavide 1. adım sağlıklı beslenme düşük kalorili dengeli diyetler ve bununla birlikte fiziksel aktivite, 2. adım davranış değişikliği yöntemlerinin bireyin yaşamına entegrasyonudur. 3. adım farmakolojik ilaçla tedavi, 4. adım ise cerrahi tedavilerdir. Bu nedenle tedavi, bireylerin tercihi ile değil; doktor ve diyetisyenlerin kararı ile yönlendirilebilir.
Beslenme ve Diyet Bölümü’nde uygulanan zayıflama programları haftalık görüşmeler şeklinde yapılır. Metabolizma hızı ölçümünüz sonrasında uygulayabileceğiniz diyetler verilir ve hedef kiloya hedef süreçte varmak planlanır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta AMACINIZI KİLO VERMEYE DEĞİL VERİLEN KİLOYU KORUMAYA yönelik değiştirmesi gerektiğidir. Bu noktada uygulayacağınız diyetin kişiye özgü planlanması ve verilen kilonun yağ kaybı olması gerekmektedir. Kilo vermeye yönelik yapılan birçok bilimsel araştırma, yeterli süreç ve sık aralıklı takiplerle verilen kiloların en etkili sonucu verdiğini ve daha uzun süre ideal kilonun korunduğunu göstermiştir.

Beslenme ve diyet bölümünün ağırlık denetimi dışında çalıştığı diğer alanlar;

· Çocuk beslenmesi
· Kalp - damar hastalıklarında beslenme
· Onkolojide beslenme
· Metabolizma hastalıklarında beslenme
· Mide- barsak hastalıklarında beslenme
· Gebelikte beslenme
· Emziklilikte beslenme
· Diyabet

     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kilo Vermeye Yönelik Öneriler Dyt.Turgay KÖSE
► Gerçekten Aç Mısınız? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Yediklerinizin Farkında Mısınız? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermeye Hazır Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:47
Top