2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek Sürecinde Psikoloji ve Aile Olmak!
MAKALE #5244 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Temmuz 2010 | 10,225 Okuyucu
EVLİLİKTE ARTÇI SARSINTILAR MI BAŞLIYOR

Çocuk sahibi olmak zordur,bir çocuğun yetiştirilmesi çok daha zordur.Ömür boyu bütün hayatınızı kökten değiştirecek,her hareketinizi ve davranışınızı yeniden oluşturmanıza neden lan çok önemli bir sorumluluktur.Çocukla beraber evlilikteki bütün taşlar yerinden oynar ve yeniden yerlerini bulur.Bazen çocuğun sorumluluğu o kadar ağır gelir ki evlilik maalesef uzun süreli olmaz.Kadın ve erkek, artık anne ve baba statüleriyle beraber hayatlarını ayrı ayrı sürdürmeye karar verirler.Çocuk sahibi olmak dışardan görüldüğü kadar kolay bir durum değildir.Evlilikleri sarsabilir ya da sonlandırabilir.
Tersi durumda da aynı şeyler geçerlidir.Çocuk sahibi olunamayan durumlarda da ciddi sorunlar ortaya çıkar ve çiftler çok ağır sorunlarla başa çıkmak zorunda kalabilirler.

Sorunlar Nerede Başlıyor

Sorun aslında çocuk sahibi olunamayacağının öğrenilmesiyle başlıyor.Karı koca olarak kabul etmekte çok zorlanıyorlar böyle bir şeyi.Önce inanılmıyor ya da görmezden geliniyor.Nasıl olsa yanlış teşhis vardır diye düşünülüyor ya da ortaya çıkan sorunlarla mücadele etmeye başlanıyor.Bu süreç yıpratıcı bir süreç genel olarak değerlendirildiğinde.

Sorunlarla mücadele etmek her zaman olumlu sonuçlar vermeyebilir ve evlilik gerçekten de yara alabilir.Oysa asıl böyle zorluklarda ayakta kalabilmelidir eşler. Sağlıklı evlilikler bu amaçla kurulmuştur diye düşünülmesine karşın bu tip sorunlar kadın ve erkek açısından dayanılmaz bir hal alabilir.
  • Taraflardan biri ne olursa olsun mutlaka çocuk diye ısrar edebilir.
  • Aileler eşler üzerinde baskıcı davranabilir.
  • Çevrenin yanlış yönlendirmeleri tedavide gecikmeler ya da problemler gibi
bazı sorunlara yol açabilir.
  • Eşler birbirine kızabilir,kırılabilir.
  • Özellikle çocuk olmamasının suçunu birbirlerinde arayabilirler.
  • Birbirlerine küsüp aralarındaki iletişim kanallarını kapatabilirler ki bu en tehlikeli şeydir.
  • İlişkilerini ve evliliklerini önemsemez davranabilirler.
  • Evlilikleri ile ilgili ya da birbirleri hakkında başkalarıyla konuşma yolunu seçebilirler ki bu da sıkıntı yaratan sonuçlara dönüşebilir.
Aileler ya da Çevre Nasıl Yardımcı Olabilir

Gerçekten bir evliliği derinden sarsan bir olaydır çocuk sahibi olamamak.Özellikle kadın ve erkeğin yakın çevresi ve ailesi için bütün beklentilerine nokta koymak gibi büyük hayal kırıklıklarına yol açabilir.Çocuklarını evlendirirken büyük anne ve büyük baba olmanın özlemiyle ve hevesle bekledikleri müjde yerine böyle olumsuz bir haber belki de en çok yakın çevredeki aile büyüklerini sarsar.Ancak çocuklarının bu sıkıntılı süreçte ve tüp bebek tedavisi aşamalarında en büyük destekçileri yine onlar olacaktır.Normal ve doğal yollarla çocuk sahibi olamamak bir daha asla çocuk sahibi olunamayacak demek değildir.
  • Durumu bir trajedi olarak görmemek,
  • Kendi duygu ve düşüncelerinden daha çok tedavi sürecini yaşamaya hazırlanan çifti desteklemek ve olumlu motive etmek.
  • Durumdan acınıp üzülmek yerine olumlu bir bakış açısı kazanmaya çalışmak.
  • Bunun da diğer herhangi bir sorundan farkı olmadığını düşünerek mücadeleden vaz geçmemek.
  • Bu gibi durumlarda anlayışlı davranarak,sorunu yaşayan gençleri bazı şeylere zorlamamak.
  • Sürekli soru sorarak ya da beklentilerden bahsederek ortamı gereksiz yere germemek.
  • Bazı durumlarda olayları kendi haline ve akışına bırakmanın daha yararlı olabileceğini hatırlamak gibi bir takım destek ve tavırlarla durumu kolaylaştırmak mümkün olabilir.
Öneriler

Çocuk sahibi olmak elbette ki eşler için ve evlilikler için çok önemlidir.Ancak bir evlilik sadece çocuk sahibi olmak üzere kurulmamalıdır.Zaten sağlıklı olmayan bir birliktelik çocuksuz ayakta durmayacağı gibi çocukla da ayakta kalamayacaktır. Diğer tüm sağlık sorunlarında nasıl birbirinize koşulsuz destek oluyorsanız bunu da bir sağlık sorunu gibi görüp yine destek olmalısınız.
· Evet,sıkıntılıdır ama diğer her şey gibi bir süresi vardır.
· Olumlu düşünmenin büyük yararı olduğunu unutmayın.
· Evlilik öncelikle iki kişinin mutluluğu ve beraberliği üzerine kurulmuştur. Çocuklar sonra gelir.
· Söylenen her şeye kulak asmayın ve her söylenene de inanmayın.
· Tedavi zorlu bir işlemler sürecinden oluşur.Birbirinize anlayış göstermeye çalışın.
· Sabır en önemli şeydir.Sabretmeyi, beklemeyi bilin.
· Aynı aşamalardan geçmiş ve çocuk sahibi olmuş çiftlerle beraber olmaya çalışın.
· Yaşadığınızın sizin gibi pek çok çiftin ortak sorunu olduğunu unutmayın..
· Olayı bir yarış gibi düşünmeyin.Tüp bebekte pek çok kez deneme şansınız vardır.
· Bir kez başarısız olmanız hep böyle olacak anlamına gelmez.

Bir Kadın Olarak

Tüp bebek işlemleri sırasında aslında en ağır yük kadının üzerindedir. Bu yük bazen kadının eşini yargılamasına ya da suçlamasına sebep olabilir.Gerçekte bir çocuğunuz olmamasının sebebi doğrudan eşinizden kaynaklansa bile onu bu şekilde suçlamak hem ona hem size ve dolayısıyla da evliliğinize çok zarar verecektir.
Eşinizi suçlayarak,yaşadığınız fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkların acısını telafi etmeniz mümkün olamayacağı gibi boş yere ilişkinizde tamiri zor hasarlara yol açarsınız. Üstelik tüp bebek işlemlerinden artık çok yüz güldüren sonuçlar alındığı da bir gerçek.Bu işlemler sırasında bu kadar çok kırdığınız eşinizin gönlünü almak ilerde çok da kolay olmayabilir.Bir bebek sahibi olduğunuzda onu eşinizle birlikte büyüteceğinizi unutmayın.Bütün işlemler bittiğinde geride hatırladıklarınızın hep olumlu şeyler olmasını istiyorsanız dikkatli olmak zorundasınız.

Bir Erkek Olarak

İşin fiziksel kısmında ağır yük kadındayken psikolojik kısım erkekte biraz daha ağırdır.Hem eşine bazı sıkıntılı uygulamalar yapılırken bir şeyler yapamamanın verdiği huzursuzluk ve eziklik,hem de çocuk istediği için bütün bunlara sebep olan tarafın kendisi olduğunu düşünerek yaşanılan suçluluk.Erkek aslında bir ölçüde daha çaresiz bir durum içindedir.Sadece izleyici olmak ve sürece müdahale edememek gerçekten her iki taraf içinde gerginlik yaratır.O nedenle bir erkek olarak tüp bebek tedavisi gören eşinizin bütün aşamalarda yanında olmanız çok rahatlatıcı olur.Üstelik bu tip sorunlara beraber çözüm aramak evliliğinizde daha fazla bir yakınlaşma getirebilir. Tüp bebek tedavisi önce olumlu bir bakış ve düşünce ister.Bu bir sınav değildir. Birbirinize meydan okuma ya da birbirinizin sinirlerini test etme konusu da değildir.Bu bundan sonra da ortaya çıkabilecek sorunlara karşı nasıl duracağınızı görmenize yarayacak iyi bir fırsattır.Tüp bebek tedavisi sonuçları olumludur,büyük ihtimalle çocuk sahibi olacaksınız.O nedenle gerginliğe yer bırakmadan tadını çıkarmaya bakın.


TÜP BEBEK SÜRECİNDE KADIN PSİKOLOJİSİ

Evlilikler bir hayatı paylaşmak ve bir ömür boyu acı tatlı yaşanan her şeyde birbirine destek olmak şeklinde düşünülse de aslında arka planda bir başka faktör daha vardır.O da insan soyunun devamı sağlamak ve sağlam genlere sahip bireyler dünyaya getirmek.İnsan biyolojik bir varlık olarak öncelikle buna programlanmıştır.
Kadın ve erkek evlendiklerinde daha önce tek başlarına birer fertken artık bir aile olmanın sorumluluğunu da taşımaya başlarlar.Toplum onlara böyle bir ek görev vermektedir.Üstelik de evliliklerden bir süre sonra kadın ve erkekten ayrıca başka beklentiler devreye girer.Artık bir anne ve baba olmaları istenir,eşlerin yakın çevresindekiler tarafından.

Eyvah Çocuğum Olmuyor

Evli çiftlerin gün gelip de çocuk sahibi olmak istemesiyle ve zaman geçip de kendiliğinden çocuk sahibi olamamaları durumunda doktora başvurmalarıyla durum ortaya çıkar.Herhangi bir nedenden dolayı çocuklarının olmayacağını öğrenmek herkes için çok sarsıcıdır.yapılan araştırmalar evli çiftlerin yaklaşık olarak % 20-30 ‘unun sebepsiz kısırlık yaşadığını göstermiştir.Bu kadın ve erkekte görünen ya da bilinen herhangi bir sorun olmadığı halde eşlerin çocuk sahibi olamadıkları demektir.Bu tip bir sorunla karşılaşan çiftler psikolojik olarak gerçekten çok ciddi sıkıntılar yaşayabilirler.
  • Öncelikle sorun inkar yoluna gidilir.
  • Başka doktorlara müracaat edilir.
  • Yakın çevredekilerin görüşlerine başvurulur.
  • Sorun ilk zamanlar genellikle kadına aitmiş gibi düşünülür.
  • Kulaktan dolma ve çoğu zaman da yanlış bilgilerden oluşan bazı uygulamalar yapılır.
  • Maalesef bazen de eşler ayrılır.
Oysa artık ilerleyen tıp ve teknik imkanlar sayesinde neredeyse herkes çocuk sahibi olabilmektedir. Sadece biraz sabır,emek ve bolca umut gerekir.

Kadın Açısından Tüp Bebek Süreci

Maalesef çocuk sahibi olmanın döllenme hariç,gebelik,kontroller,sağlık sorunları vb. gibi bütün aşamalarında asıl sorumluluk sahibi nasıl kadınsa ,tüp bebek işlemlerinde de yine asıl sorumluluk taşıyan kadındır.Erkek sadece sperm verecek,geri kalan bütün işlemler kadına uygulanacaktır.

Üstelik burada işin psikolojik baskı faktörünü de göz önünde bulundurmak gerekir. Eğer çevreden ‘niye çocuğunuz yok’ biçiminde sorular da varsa,kadının yaşadığı stresi de ayrıca göğüslemek zorunda kalacağını unutmamak gerekiyor.
Dolayısıyla kadını yaşadığı fiziksel sıkıntılar bir yana asıl mücadele etmek zorunda kalacağı psikolojik boyuttaki sorunlardır.Bu süreç her ne kadar gelişen tıbbi imkanlar sayesinde artık çok daha kolay ve kısa sürelerde gerçekleşiyor olsa da yine de bir kadın için ciddi olarak
  • Gerginlik,
  • Öfke ve kızgınlık,
  • Depresyon,
  • Umutsuzluk,
  • Ağlama isteği ve ağlama nöbetleri,
  • Kaygı ve korkular
  • Özellikle de suçluluk duygusu gibi ağır travmatik sorunlar yaşayabilir.

Tüp Bebek Sürecinde Erkeğin Rolü

Çiftlerin çocuklarının olması bazen tek bir bireyden kaynaklanan bir soruna bağlı olsa da aslında her iki eşi de ilgilendiren zorlu bir süreçtir.Taraflardan birinin ve özellikle de erkeğin ‘bu senin halletmen gereken bir konu’ deme şansı ve hakkı yoktur.
Evlilik nasıl iki kişilik bir birliktelikse hem çocuk sahibi olmak hem de çocuğu yetiştirmek iki kişilik bir sorumluluktur.
Bir erkeğin tüp bebek tedavisi süresince takındığı tavır,verdiği ya da vermediği destek aslında doğrudan çocuk sahibi olup olamayacaklarını da ilgilendiren en önemli etkendir.
Bazen tıbben yapılacak her şey yapılmıştır ama yine de çocuk sahibi olunamaz.Böyle durumlarda asıl etkili olan faktör sorunun psikolojik boyutudur.Erkeğin eşine ne ölçüde destek olduğu,bütün bu sıkıntılı aşamalar sırasında yanında yer alıp almadığı, moral olarak neler yaptığı çok önemlidir.Sorun hiçbir zaman sadece kadına ait ve onun çabalaması gereken bir durum olarak görülmemelidir.O nedenle eşi tüp bebek tedavisi gören bir erkekten,
  • Tedaviye karar verirken,
  • Tedavi süresince,
  • Belki psikolojik olarak alınması gereken destek tedavilerde,
  • Bütün kontrol ve takip aşamalarında,
  • Sosyal çevreyle sorunun paylaşımı sırasında,
  • Sorunu olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle aralarında konuşarak,
  • Bu sürecin bir zaman ve çaba işi olduğunun ve mutlaka bir sonuca ulaşacağının bilinciyle,
kayıtsız,şartsız her koşulda eşine destek olması beklenmektedir.Olması gereken de budur.

Öneriler
Öncelikle bilinmelidir ki
  • Bu bir süreç işidir.
  • Emek ve umut işidir.
  • Maddi külfeti yüksektir.
  • Yüksek de moral gerektirir.
  • Kimsenin suçu ya da tek başına sorumluluğu değildir.
  • Çevrenin her şeyi bilmesi gerekmez.
  • Bazı sıkıntılar olacağı bilinerek bazı şeyler zamana bırakılmalıdır.
  • Çocuk olmaması dünyanın sonu demek değildir.
  • Bu konuda özel geliştirilmiş terapi yolları vardır.Bu anlamda mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.
Burada en önemli konuyu gözden kaçırmamak gerekir.Evet,çocuk bir aileyi aile yapan en önemli faktördür ama çocuk olmaması gerçekten de dünyanın sonu değildir.Durumu bu noktaya getirmek evlilik için de ciddi tehlikelere yol açabilir. Çocuğu olmadan da mutlu bir hayat süren pek çok çift olduğunu unutmamak gerekir.
Tüp bebek tedavisinde moral desteğin ve bazı şeyleri bazen sadece oluruna bırakmanın bile pek çok yararı vardır.Hayatınızı sadece tüp bebek tedavilerine dönük yaşamadan,ama gerekenleri de ihmal etmeden yaparak güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.Ancak bu süreçte birbirinizi üzerek,kırarak ya da size ait bazı değerleri yok ederek sahip olacağınız çocuk size umduğumuz kadar huzur ve heyecan getirmeyebilir.O nedenle sabırla,dikkatle,umutla ama bolca sevgiyle ve anlayışla bu yola girmenizi ve her koşulda birbirine destek olmanızı öneriyoruz.

EŞLER BİRBİRİNE NASIL DESTEK OLMALI

İnsanlar hayatları boyunca pek çok sağlık sorunuyla karşılaşabilirler.Hayat her tür sürprizi hazırlayabilir.Olumlu ya da olumsuz aklımıza bile gelmeyen bir çok şey yaşarız.
Evliliğin önemli bir amacı da budur.Karşımıza çıkan her tür sorunda ya da sıkıntıda sırt sırta vermek ve beraberce sorunlarla başa çıkabilmek.En azından bu konuda birbirimize destek olmak,çaba göstermek.
Bütün süreçlerden farklı olarak tüp bebek tedavisi de bu beraber olma ve destek verme çabalarını hak eden önemli bir süreçtir.Bir çok sağlık sorunundan farklı bir duygu yoğunluğu yaşatır.

Eş Olarak Tüp Bebek Tedavisi
Tedavinin kendisi kabul etmek gerekir ki zorlu ve yorucu bazı çabaları gerektirir.Bu durum ev almak ya da eşya yenilemek gibi bir şey değildir.Çocuk sahibi olmaktan bahsediyorsak bütün süreçleriyle nasıl bir yoldan geçileceğini de iyi bilmek gerekiyor. Tüp bebek tedavisi taraflardan sadece birini ilgilendiren bir durum değildir.Burada eş olarak,
  • Olaya nasıl baktığınız,
  • Tedavi için ne düşündüğünüz,
  • Tedavi sırasındaki duruşunuz ve tavrınız,
  • Birbirinize nasıl davrandığınız,
  • Çevrenizle olan ilişkilerinizde tutumunuz,
  • Tedavi aşamalarındaki psikolojik faktörler,
  • Durumu kabullenme ya da reddetme yönündeki düşünceleriniz,
  • Kendi içinizdeki duygu ve düşünceleriniz gibi dikkate alınması gereken bir çok konu çok önem taşır.
İlginçtir,amaç aynı olsa da bakış açıları ve yorumlama kadın ve erkek arasındaki farkı net olarak ortaya koymaktadır.Yani aslında hem kadın hem de erkek sonuç olarak bir çocuk sahibi olmak isterler.Bu bilinen ve olması gereken durumdur ancak beklentiler ya da duruma bakış açıları ciddi farklılıklar gösterebilir.

Kadın Açısından Tüp Bebek Tedavisi
Kabul etmek gerekir ki tedavinin asıl yükünü kadın taşımaktadır. Bundan dolayı farklı duygular taşıyabilir.
  • Kızgınlık duyabilir,
  • Yetersizlik duygusuna kapılabilir,
  • Muhtemelen özellikle ilk zamanlarda suçluluk duyabilir,
  • Eşine bir çocuk veremediği için,diğer insanların onun hakkında olumsuz şeyler düşündüğü yargısına varabilir.
  • Eşinin başka kadınlara yönelebileceği endişesini taşır.
  • Yaşadığı stresten dolayı bazı psikolojik sorunlar da yaşayabilir.
Oysa bu tedavide olumlu sonuç getiren şey herkese ve her şeye kulakları yıkayıp sadece eş olarak doğru bilinen ve doktorlar tarafından önerilen yöntemleri uygulamaktır.
Sonuçta çocuğu başkaları istediği için değil,kadın ve erkek istediği için tedaviye başlanmıştır ya da başlanacaktır.Bu aşamalarda yükün büyük kısmını kadın çeker ama işin stres boyutunda erkek de ciddi olarak endişe,heyecan ve gerginlik yaşamaktadır.


Konuyu sadece kadının yaşadığı stres boyutunda ele almak yanlış olur.Kadın ve erkek olarak düşünmek ve tedaviyi ve takibi her iki kişiyi doğru değerlendirerek sürdürmek önemlidir.

Erkek Açısından Tüp Bebek Tedavisi
Genellikle göz ardı edilen kişi aslında baba adayı olan erkektir.Bütün tedavi programları kadına yönelik kurgulandığı için erkeğin çok fazla rolü olmadığı düşünülür ama burada eşine destek olması gereken asıl kişi de o dur.Elbette ki bu sancılı süreçte o da ciddi olarak sıkıntı yaşamaktadır.Üstelik toplum olarak erkeğe yüklenen bazı roller gereğinden fazla olduğunda isyan eden taraf da erkek olabilir.O nedenle tüp bebek tedavisinin iki tarafı olduğunu bilmek gerekiyor.Bir erkek de çevresine karşı,bulunduğu sosyal statüyle doğru orantılı olarak sorumludur.Özellikle bizim gibi toplumlar da çocuk ve aile faktörleri çok önemli olduğundan hala niye çocuk sahibi olamadığını açıklamak sıkıntı vericidir.Bir de eğer sorun erkeğin kendisinden kaynaklanıyorsa yaşayacağı pek çok olumsuz duygu olacağını unutmamak gerekir.
  • Soyunu sürdürecek bir çocuk sahibi olamadığı,
  • Aynı şekilde yetersiz bir erkek olduğu,
  • Karısının gözündeki değerinin zayıfladığı,
  • Çevresindeki insanların kendisi hakkında olumsuz düşünceler taşıdığı,
  • Yersiz şakalara ve alaylara konu edileceği şeklinde bazı olumsuz yargılara kapılabilir.
Aslında bazı endişelerinde de haklı olabilirler.Gerçekten de toplum olarak insanların hassasiyetlerini çok fazla dikkate almadan olur olmaz konuşmalar yapabiliyoruz.İnsanların özel hayatlarını ilgilendiren konularda çok patavatsızca sorular sorabiliyoruz.Bütün bunların özellikle erkeği çok gerginleştireceğini unutmamak lazım.
Eğer çocuk sahibi olamamaların sebebi erkekse,tedavi sırasında eşinin yaşadığı sıkıntıların sebebinin de kendisi olduğunu düşünerek ayrıca sorun yaşayabilir.Bu aşamalarda erkek ya da kadın sorun aslında tek olarak görülmeli ve taraflara mal edilmemelidir.

Öneriler
Önerimiz aslında her iki taraf için de geçerli olan kayıtsız şartsız destek olmak olmalı.Bu diğer herhangi bir sağlık sorunu olarak görülmeli ve süreç birlikte göğüslenmelidir.Artık gelişen tıp sayesinde hem süreç hem de getirdiği sonuç çok daha olumludur.Sıkıntılar eskiye göre oldukça hafiflemiştir.Tüm bunlara karşın işin değişmeyen yönü psikolojik boyutudur ve yaşanan duygu yoğunluğudur.Her şeyin ötesinde olumlu düşünmek,olumlu beklentilere sahip olmak hem tıbbi tedaviye çok olumlu etki eder hem de eşlerin birbirine olan tavrını da olumlu düzeyde tutmaya yardımcı olur.
  • Düzgün giden bir tüp bebek tedavisinin sonucu çok istediğiniz bir bebek olabilir,
  • Bu tedavi uzun bir hayat içinde gelip geçici bir süreçtir.
  • Yorucu ve sıkıntılı günlerin sonunda elde edeceğiniz mutluluk ve sevinç her şeye dayanmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Çocuk olsa da olmasa da öncelikle sizin kendinize ait bir hayatınız var.Hayat devam etmelidir.
  • Bütün konuşmalar ve yaşam biçiminiz sadece tedaviye dönük olmamalı,hayatınızda başka etkinliklere de yer olmalıdır.
  • Siz önce birbiriniz sevmeye devam etmelisiniz.Aranızdaki sevgiye sahip çıkamazsanız,bir çocuğa da yeterli olamazsınız.
  • Unutmayın,önce siz varsınız, sonra çocuk gelir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek Sürecinde Psikoloji ve Aile Olmak!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Aile İçi İletişim ve Psikoloji Psk.Mehmet Emin KIZGIN
► Aile Olmak Psk.Namık ACAR
► Sağlıklı Aile Olmak Psk.Kemale GÜNHAN
► Aile Olmak ve Aileyi Korumak Psk.Kemale GÜNHAN
► Çocuk Egemen Aile Olmak Psk.Serap DUYGULU
► Yaz Tatilinde Öğretmen, Öğrenci ve Aile Olmak Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek Sürecinde Psikoloji ve Aile Olmak!' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:52
Top