2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğumsal Kalp Hastalıklarının Antenatal Tanısı
MAKALE #5275 © Yazan Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK | Yayın Ağustos 2010 | 5,099 Okuyucu
Doğumsal kalp hastalıkları tüm doğumların yaklaşık olarak %1 inde görülür ve doğumsal anomaliler arasında en sık görülen malformasyonlar arasında yer almaktadır. Doğumsal kalp hastalıklarının % 10 unda kromozom anormallikleri, %5 inde de monojenik bozukluklar yani özel bazı gen bölgelerinin hasarı sorumlu tutulabilir. Annenin kullandığı bazı teratojen ilaçlar ve annenin diyabet hastası olması ve kan şekeri düzeyinin kontrol altında tutulmamış olması diğer nedenler arasında sayılabilir.

En önemli risk faktörleri arasında kardeş, anne ve babada doğumsal kalp hastalığı olması sayılabilir. Kardeşte doğumsal kalp hastalığı olduğu durumlarda bebekte hastalığın ortaya çıkma olasılığı % 2 olurken anne ve babada doğumsal kalp hastalığı olduğu durumlarda bu oran %3-6 düzeylerine kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle ailesinde doğumsal kalp hastalığı bulunan hastaların ve riskli gebe adaylarının doğum öncesi uygun şekilde prenatal danışma alması gerekmektedir.

Anne karnındaki fetusların kalp hastalıklarının tanısının konulabilmesi 18- 22 haftalar arasında fetal ekokardiyografi denilen özel bir ultrasonografik inceleme metodu ile olabilmektedir. Ancak en ileri merkezlerde bile doğumsal kalp hastalıklarının % 85 i anne karnında tanı alabilmektedir. Son yıllarda gebelerdeki Down sendromu riskini araştırmada kullanıma giren ve 11-14 haftalar arasında uygulanan fetal ense kalınlığının değerlendirilmesi ile kromozom anormallikleri ve doğumsal kusurların erken dönemde araştırılmasının dışında, doğumsal kalp hastalıkları riskinin değerlendirilmesi açısından da önemlidir. Özellikle ense kalınlığı artmış fetuslarda doğumsal kalp hastalığı görülme sıklığı %6 lara kadar çıkmaktadır. Ense kalınlığı artmış ve normal kromozomlu fetuslere, fetal ekokardiyografik inceleme yapılması önerilmektedir. Son yıllarda 11- 14 hafta fetusun incelenmesinde kan damarlarındaki akıma (doppler) ve kalp kapakçıklarındaki akıma bakılarak, doğumsal kalp hastalıkları için erkenden şüphelenilmesi ve risk grubundaki hastaların erken saptanması mümkün olmaktadır. Öte yandan gebelikte ileri düzey veya 2. derece ultrasonografik inceleme olarak bilinen ve 18-22 gebelik haftaları arasında yapılan ultrasonografik incelemede de kalpte veya başka organ sistemlerinde bazı anormalliklerin saptanmasında da ileri düzey fetal kardiak inceleme gerekmektedir.
Fetal kalbin anatomik yapısının normal olduğu ancak ileti sistemindeki kusurlardan dolayı kalp atım hızıyla ilgili problemler de antenatal dönemde fark edilebilmektedir. Günümüzde fetal kalp hastalılarının anne karnında tedavi edilebilir en önemli grubunu ritm bozuklukları oluşturmaktadır. Kalpte yapısal bir bozukluğun olmadığı ve sadece ciddi ritm bozukluğu olan hastalarda anne karnındaki bebeğe ya direkt ya da anne yolu ile verilecek ilaçlar ile fetusta kalp yetersizliği oluşması engellenmiş hatta anne karnında oluşabilecek fetal kayıplar bile önlenebilmiş olmaktadır. Bu ritm bozukluklarının bir kısmı annedeki otoimmun hastalıklarda veya bağışıklık sisteminin devreye girmesi ile ortaya çıkan otoantikorlar yolu ile olurken bazıları da fetal kalbin iletim sisteminde ortaya çıkan problemlere bağlı olabilmektedir. Günümüzde tedavide yeni bir çığır açacak olan anne karnında fetal kalp ameliyatları, balon uygulamalarının temelleri atılmakta olup yakın bir gelecekte yaşaması mümkün olmayan bebeklerin sağlıklarına anne karnından itibaren kavuşmuş olması sağlanabilecektir.

Doğumsal kalp hastalıklarını anne karnında teşhis edilmesinin en büyük avantajlarından biri doğumdan sonra acil müdahale ve ileri teknolojik destek ile tıbbi izlem ve tedavi gerektirecek bebeklerin bu müdahalelere olanak veren referans merkezlerinde doğmasına olanak vermektir. Öte yandan anne karnında saptanan ve doğum sonrası tedavisi ve cerrahi olarak düzeltilmesi pek mümkün olmayan ve başarı şansı çok düşük olan durumlarda da aileye gebeliği sonlandırma seçeneği sunulmuş olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğumsal Kalp Hastalıklarının Antenatal Tanısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Kalp Damar Hastalıklarının Tanısında Kullanılan Metodlar ÇOK OKUNUYOR Dr.Farşid FARŞİDFAR
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Doğumsal El Anomalileri Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Doğumsal Beyin Tümörleri Prof.Op.Dr. Cem ATABEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Doğumsal Kalp Hastalıklarının Antenatal Tanısı' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelik ve Diyabet Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:46
Top