2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Huzursuz Bacaklar Sendromu
MAKALE #5282 © Yazan Dr.Nebahat BİLİCİ | Yayın Ağustos 2010 | 44,243 Okuyucu
- Huzursuz bacaklar sendromu nedir?

Huzursuz bacaklar sendromu (HBS)bir hareket bozukluğudur. Hastalar geceleri dayanılmaz şeklide bacaklarını hareket ettirme isteği duyarlar. Belirtileri hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Hastaların çoğu bacaklardaki rahatsız edici hisleri tarif etmekte güçlük çekerler. Sıklılla '' uyuşma , karıncalanma, batma, yanma'' şeklinde tarif edilir. Bu kraptan çok farklı bir histir. Bacaklardaki bu huzursuzluk hissi en sık olarak baldırlardadır. Hareketsiz şeklide oturma ve yatmak bacaklardaki bu hoş olmayan hisleri arttırır. Bacakları hareket ettirmek ve germek ise yakınmaları geçici ve kısa bir süre için azaltır.

-Huzursuz bacaklar sendromu Kimlerde görülür? Kimler risk altında? (Yaş- cinsiyet- meslek grubu)

Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha sık görülmektedir. Yaşlılarda özelikle 50-65 yaş üstü gençlere oranla daha sık görüldüğünü belirten çalışmalar olsa da ülkemizde şimdiye dek yapılan tek toplum temelli çalışmada genç erişkinlerle yaşlılar arasında fark bulunmamıştır. Özellikle ailesinde HBS bulunan çocuklarda da HBS bulunma olasılığı %25-50 civarındadır. Bazen bu çocuklardaki yakınma yanlışlıkla büyüme ağrısı olarak veya hiperaktivite sendromu olarak tanımlanabilmektedir. Oysa bu çocuklar hiperaktif olduklarından değil, HBS nedeni ile sürekli hareket ve bacaklarını oynatmak ihtiyacını hissederler.

HBS gebelikte ortaya çıkabilir ya da şiddetlenebilir. Özellikle gebeliğin son 6 ayında bu durum daha belirgin hale gelebilir.

-Huzursuz bacaklar sendromunun Belirtileri nelerdir?

Kişiler huzursuz bacak sendromu hissini bacakların üst kısmında, baldırlarda ya da ayaklarda veya kollarda ürperme, böcek gezinme hissi, gerginlik, gıdıklanma, yanma ya da ağrı şeklinde tanımlamaktadırlar. Bazen kişiler bu hisleri ayrıntılı olarak tanımlarlar, durumu kas krampı ya da ayakların uyuşması şeklinde dile getirmezler, en sık rastlanan tanımlamalar şu şekilde özetlenebilir;
  • Tanımlanan hisler uzanmış yatıyorken veya uzun süre bir yerde (arabada, uçakta, sinemada) otururken başlar.
  • Hareket etmekle bulgular azalır. Kişiler genelde bacaklarını germek, titretmek, hareket ettirmek veya yürümek ihtiyacı hissederler. Bu hareket arzusu hastalığa adını vermiştir.
  • Bulgular akşam saatlerinde daha da kötüleşir. Özellikle geceleri çekilmez hale gelebilir.
  • Myoklonus ya da ekstremitelerin periyodik hareket etme hastalığı (PLMD) olarak bilinen ve kontrol dışı bacakların bükülüp gerilmesi hastalığı ile huzursuz bacak sendromu ilişkilidir. Gece uyku sırasında farkında olmaksızın yüzlerce kez bacakların hareket ettirilmesi, bükülüp gerilmesi, tekmeler atılması hem hasta kişinin hem de yanında yatan kişinin rahat bir gece uykusu almasını imkansız kılar. Eğer hastalığınız şiddetli ise bu tekmeleri gündüzleri de engelleyemezsiniz. %80’den fazla huzursuz bacak sendromlu hasta aynı zamanda PLMD hastasıdır. Yaşlı erişkinlerde PLMD daha sıktır. Her zaman uykuyu bozmayabilir.
Pek çok huzursuz bacak sendromlu hasta için uyuyabilmek bir problemdir. Uykusuz kalmak yani insomnia gün içinde sersemliğe yol açar. Ancak huzursuz bacak sendromu kişileri gündüz uykusunun keyfinden de mahrum eder. Huzursuz bacak sendromu çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da durum rahatsız edicidir. Bulguların ve şikayetlerin şiddeti değişkenlik göstermekte zaman zaman yok olabilmektedir. Hastalık her yaşta hatta çocuklukta bile ortaya çıkabilmekte, ancak şikayetler yaşla birlikte artmaktadır. Pek çok hasta çocukken büyüme ağrıları çektiklerini ve annelerinin uykuya dalmadan önce bacaklarını ovduklarını hatırlamaktadırlar.

Huzursuz bacaklar sendromu ile baş etmek için günlük ve çalışma hayatında ne gibi düzenlemeler yapılabilir?

basit değişiklikler yapmak şikayetleri azaltabilir, örneğin;
  • Hastalık hakkında bilgi toplayın, bilgilerinizi ve yaşadıklarınızı başkaları ile paylaşın, insanların yaşadıklarınızı anlamasını sağlayın.
  • Bacağınızı oynatma ihtiyacınız geldiğinde bununla savaşmayın, yataktan kalkın veya seyahatinizi durdurun. Zira savaşmak şikayetlerinizi arttıracaktır.
  • Bir uyku günlüğü tutun. Örneğin kullandığınız ilaçları ve teknikleri, bunların yararlarını ya da zararlarını yatmadan önce yazın veya bir teybe kaydedin ve bu bilgileri doktorunuzla paylaşın.
  • Çalışma masanızın yerden yüksekliğini arttırın, bu size kıpırdamak için daha geniş bir yer sağlayacaktır.
  • Güne başlarken ve yatmadan önce germe egzersizleri yapabilirsiniz ve masaj faydalı olabilir.
  • Destek grupları oluşturabilir, bu kişilerle bir araya gelerek yaşadıklarınızı paylaşabilirsiniz. Bu grup terapileri pek çok hastaya yardımcı olmaktadır.
  • Ağrı kesici almak: hafif şikayetler için ibuprofen gibi ağrı kesicilerin kullanılması yararlı olabilir.
  • Ilık bir banyo, bacaklara yapılan masajlar yararlı olabilir.
  • Sıcak ve soğuk paket uygulamaları, hatta bazen her ikisinin ardarda uygulanması rahatlatıcı olabilir.
  • Meditasyon ve yoga gibi rahatlama teknikleri olumlu sonuçlar verebilir. Özellikle stresle artmış hastalıkta iyi sonuçlar bu yolla alınabilir.
  • İdeal bir uyku ortamı hazırlamak, serin, sessiz ve rahat bir uyku ortamı, her gece aynı saatte uykuya gitme, aynı saatte uykudan kalkma, yeterli zaman uyuma çoğu kez semptomları azaltır. Bazı hastalar daha geç yatıp daha geç kalktıklarında şikayetlerinin kendiliğinden geçtiğini bildirmişlerdir.
  • Egzersiz yapmak: orta şiddette, düzenli olarak yapılan egzersiz şikayetleri azaltmada etkilidir. Ancak fazla egzersiz ve geç saatlere sarkan antrenman programları şikayetleri arttırır.
  • Kafeinden uzak durun: bazen sadece kafeini kesmek şikayetleri ortadan kaldırabilmektedir. Kahve, çikolata, kola ve çaydan uzak durmak faydalı olacaktır.
  • Alkol ve tütün kullanmayın: bu ajanlar tetikleyici olabilirler. Bunlardan uzak kalmak yardımcı olabilir.
  • Yatağa gitmeden önce uyanık ve aktif olun. Uzun süre uyuşuk oturmak, miskinlik ve yarı uykulu uzanmak şikayetleri arttırır.
-Türkiye ve dünyada kaç kişide Huzursuz bacaklar sendromu görülüyor?

Ülkemizde her 100 kişiden üçünde bu hastalık bulunmaktadır. Dünyada bu oran %1-15 civarındadır.

Huzursuz bacaklar sendromunun Tedavisi nedir?

İlk aşama HBS'nun ortaya çıkmasını kolaylaştıran ya da neden olan başka bir hastalığın bulunup bulunmadığını saptamaktır. Bu hastalıklar arasında demir esiksikliği amemisi, diyabet, artrit yer alır. Bazı ilaçların ( antidepresanların çoğu, bazı bulantı ilaçları, kalsiyum kanal blokajı yapan ilaçlar gibi) kullanımı da HBS yakınmalarını artırabilir.


Bu hastalıkların tedavisi ya da ilaçların kesilmesi bazen yakınmaların azalmasını, nadiren de kaybolmasını sağlayabilir. Ancak çoğu zaman bu kolaylaştırıcı hastalıklar en uygun şeklinde tedavi edilse de HBS ile ilgili yakınmalrı devam eder. Zatan hastaların yarsından çoğunda da altta yatan kolaylaştırıcı bir hastalık Ya da ilaç kullanımı yoktur

HBS'nun hafif formlarında çoğunlukla hstanın kendisinin keşfettiği sıcak banyo, bacak masajı, sıcak havlu, buz uygulaması, ağrı kesiciler, düzenli egzersiz ve kafeinli içeceklerden kaçınma gibi tedbirler yararlı olabilir. Akşamları yoğun zihinsel aktivite gerektiren bulmaca çözmek gibi işler yapan hastaların bazılarında da yakınma gerileyebilir.

Ancak orta ve ağır derecede HBS olan hastalarda bu tedbirler yetersiz kalır ve HBS tedavisinde kulllanılan ilaçlardan almaları gerekir. İlaçların etkinliği hastadan hastaya değişkenlik gösterir. İlaç seçiminde eşlik eden hastalıklar, yaş, hastalığın ağırlık derecesi gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Tüm ilaçların yan etkileri vardır. Bu nedenle özellikle tedavinin ilk aylarında çoğu zaman yakın takip gerekir.

- Yiyecek ve içeceklerin bu hastalıkla ilgisi var mı? Neleri yemek bu hastalığı hafifletir? Bir diyet listesi var mı? Özellikle uzak durulması gereken yiyecekler neler? Beslenme düzeni nasıl olmalı?

Akşam yemeklerini erken saate ve hafif yenmeli.
Sinir sistemini destekleyecek B12 vitamini, folat, E vitamini ve potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum gibi minarellerden zengin beslenme programı düzenlenmeli.
Uyarıcı etki ile uykuyu bölen sigara, kafein, çikolata ve alkolden uzak durulmalıdır.

- Hangi sporları yapmak hastalığa iyi gelebilir

Meditasyon, germe egzersizleri ve yoga gibi rahatlama teknikleri olumlu sonuçlar verebilir. Özellikle stresle artmış hastalıkta iyi sonuçlar bu yolla alınabilir.
Orta şiddette, düzenli olarak yapılan egzersiz şikayetleri azaltmada etkilidir. Ancak fazla egzersiz ve geç saatlere sarkan antrenman programları şikayetleri arttırır.

-Hasta en çok hangi yakınmalarla size geliyor?
  • Bacaklarda nadirende kollarda istirahatte ve/ veya yatağa yattığında ortaya çıkan yanma, uyuşma, karıncalanma, batma gibi rahatsız edici hiss ve bu his nedeni ile durmadan yüreme ve masaj yaptırma isteği,
  • Bu hastalar sıklıkla araba Ya da uçak yolculuklarında zorlanırlar. Benzer şekilde uzun süre oturmaları gereken sinema, tiyatro ve iş toplantılarında da güçlük çekme,
  • HBS kalitesiz uykuya neden olması ve uyku bölünmelerine yol açması nedeni ile hastalar sabah yorgunluğu, gündüz aşırı uyku hali, depresyon ve ansiyete bozukluğu yakınmaları ile karşımıza çıkar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Huzursuz Bacaklar Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nebahat BİLİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nebahat BİLİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Nebahat BİLİCİ
Bursa
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nebahat BİLİCİ'nin Makaleleri
► Huzursuz Bacak Sendromu Fzt.Kaan AKIN
► Huzursuz Bacak Sendromu Prof.Dr.Turgut GÖKSOY
► Polikistik Over Sendromu Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Lemierre Sendromu Dr.Nail BAMBUL
► Duane Sendromu Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Tükenmişlik Sendromu Dr.Necati ÇOBANOĞLU
► Fibromyalji Sendromu Prof.Dr.Elif AKALIN
► Polikistik Over Sendromu Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Hellp Sendromu Dr.Ayşegül TEZCAN GERMEN
► Piriformis Sendromu Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Kalça Sıkışma Sendromu Fzt.Vedat ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Huzursuz Bacaklar Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:54
Top