2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rahim Dönüklüğü - Rahim Sarkması
MAKALE #5283 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Ağustos 2010 | 14,526 Okuyucu
RAHİM DÖNÜKLÜĞÜ-RAHİM SARKMASI

UTERUSA AİT POZİSYON BOZUKLUKLARI

Normalde uterus kemik pelvis içinde, korpus- serviks kısımları açıklığı öne bakan bir açı (anteversion) teşkil edecek şekilde durur. Ayrıca spina iskhiadikalar arasında geçen çizgi uterus istmus bölgesinden geçer. Uterusu yerinde tutan bağları; ligamentum kardinale, ligamentum sakrouterina, ligamentum rotundum, ligamentum suspansorium ovari, ligamentum proprium ovari ve ligamentum latum olarak sayabiliriz.

Uterus, pelvis duvarına ligamentler ile tesbit edilerek, karın içi organların negatif basıncı sonucu normal aksı üzerinde ve serviks ile korpus arasında 110-115 derecelik bir açı yaparak, hafif öne eğik pozisyonda durur. Bu normal bir pozisyondur. Uterusun normal pozisyonundaki sapmaları retroversio – fleksio (rahmin arkaya meyilli ve arkaya dönük olması), desensus, prolapsus (rahmin vajinal kanal içinde aşağıya doğru kısmen ya da tamamen sarkması) ve inversio uterus (rahmin iç yüzünün dışa dönmesi) başlıkları altında inceleyeceğiz.

A. UTERUSUN ARKAYA DÖNÜK OLMASI (RETROVERT UTERUS)

Uterus ile vagina arasındaki açısal ilişkiye versiyon denir. Klinikte en çok rastlanan pozisyon bozukluğu retroversiyon adı verilen uterusun arkaya doğru devrilmesidir. Korpus ile serviks arasındaki açısal ilişkiye ise fleksiyon denir.
Uterus tümüyle arkaya doğru dönükse ve korpus -serviks açısı arkaya doğru bükülmüşse bu duruma retroversiyo- fleksio uteri denir. Kadınların %10 'nunda görülür. Uterus arkaya dönük iken hareketli ise önemsizdir, fakat arkaya yapışık olursa bu durum önem kazanır. Çocuklarda uterus çok zaman retroversio ve fleksio durumunda olduğu halde puberte çağında hormanların etkisi ile antevert (öne dönük) pozisyona geçer.

Doğum sırasında pelvis dokularının gevşemesi, yırtılması ile veya menapozda hormanların çekilmesi ile oluşan uterus atrofisi ve bağlarının zayıflaması sonucu uterusun restoversio- fleksio durumu ortaya çıkar.

Klinikte bazı hastalarda hiçbir şikayet yapmadığı halde, bazılarında bel ağrısı, kabızlık, premenstruel dismenore (ağrılı adet görme) şikayetlerine neden olur.
Bu şekilde uterusu olan kadınlar, gebe kaldıkları zaman genellikle gebeliğin ikinci, üçüncü ayında bu durum kendiliğinden düzelir, çok nadir gebelikte idrar yapmada zorluk ve düşük gibi şikayetlere neden olabilir.

Teşhis: Vajinal muayenede serviksin simfiz altına doğru yükseldiği, korpusun ise Douglas'ta olduğu tespit edilir.

Tedavi: Eğer hastanın şikayeti yoksa, tedavi gereksizdir. Hasta ve hekim şikayetleri bu pozisyona bağlıyorlarsa o zaman bimanuel muayene ile uterus antevert pozisyona çevrilebilir (yapışık vakalar çevrilemez). Özellikle desensus durumunda Pesser adı verilen halkalar vajinadan uygulanarak uterus hem öne doğru çevrilebilir, hem de vajina içinde daha yukarı pozisyonda tutulabilir. Bu durumda hastanın bel ve kasık ağrıları düzeliyorsa rahmi bu pozisyona getirmek için operatif tedavi uygulanabilir ya da hasta çok yaşlıysa Pesser uygulanarak rahmin eski haline dönmemesi için yardımcı olunabilir. Pesserler iyi temizlenmeli ve en çok 3 ay kullanılmalıdır. Retroversiyon durumu cerrahi olarak da düzeltilebilir.

B. UTERUSUN VAJİNAL KANALA DOĞRU İNMESİ (DESENSUS UTERİ)

Desensus uteri deyimi ile uterusun normal pozisyonundan aşağı doğru inmesi anlaşılır. Uterusun aşağı inmesi sonucu serviksin vagen girişine kadar (introitus vagina) gelmesine desensus uteri denir. Pelvis tabanını oluşturan kasların ve uterusu tutan ligamentlerin doğum sırasında defektleri veya hastanın yaşının ilerlemesi ile bağ dokusunun gevşemesi sonucunda uterus yer değiştirebilir. Bazen primer bağ dokusu ve kas zayıflığı hiç doğum yapmamış kadınlarda da desensusa neden olabilir.
Yalnız pelvis tabanında defekt varsa, sistosel, rektosel ve vaginada desensus görülür. Sistosel: Vagen ön duvarının mesane ile beraber aşağı inmesi demektir. Rektosel, vagen arka duvarının rektum ile beraber desensusu anlamına gelir. Bu durumda ligamentum kardinale sakrouterin ligamentler sağlam olduğundan uterus yerinde kalır.
Yalnız perinede defekt varsa desensus vagina görülür.
Eğer uterusu tutan bağlarda defekt varsa, pelvis tabanı sağlam ise yalnız desensus uteri gözlenir.
Hem pelvis tabanında hemde uterusu tutan bağlarda defekt varsa, sistosel, rektosel, desensus vagina ve desensus uteri birlikte görülür.
Klinikte desensus uteri varlığından, aşağı doğru sarkma hissi, kasıklarda ağrı olur. Sistosel varlığında hasta sık idrara gitmekten şikayetçi olduğu halde, rektosel durumunda ise kabızlıktan yakınır. Hasta ancak tuvalette rektosel kesesini içeriye iterek rahatlayabilir. Ayrıca sistoseli ileri derecede olan hastalar karın içi basıncını artıran, hapşırma, öksürme, gülme, ağır kaldırma gibi durumlarda idrar kaçırırlar. Buna stress incontinans denir.


C. UTERUSUN VAJİNADAN DIŞARI SARKMASI (PROLAPSUS UTERİ)

Uterusun serviks kısmının vagenden dışarı çıkmasına subtotal prolupsus, uterusun tamamen vagenden dışarı çıkmasına ve vulvada görülmesine total prolapsus denir.
Uterusun desensusu başladıktan sonra, tekrarlayan doğumlar, ıkıntı, öksürük, ağır kaldırma gibi olaylar uterus prolapsusuna zemin hazırlar. Prolapsus halinde vakaların büyük bir kısmında ikinci dereceden perine yırtığı mevcuttur. Özellikle yaşlı ve atrofik uterusu olan kadınlarda serviks normalden daha uzundur. Bu duruma elongasyo kolli ismi verilir. Total prolapsusta dolaşım güçlüğü olacağından özellikle servikste ülserler, çatlaklar ve enfekte akıntılar meydana gelir.
Klinikte hastalar, aşağı doğru çekilme hissi, pelvik ağrı, idrar yapmakta güçlük ve kabızlıktan şikayet ederler.
Teşhis: Vagen arka duvarına iki parmak ile basılarak hasta ıkındırıldığı zaman mesane bir kese gibi belirir, sistosel teşhisi konur. Rektoseli teşhis etmek için rektal tuşe yapılır. Uterus desensusu ve prolapsusu görülür.
Bu durumları önlemek için doğumda epizyotomi vaktinde açılmalıdır. Puerperal devrede hasta ıkındırılmamalı ve ağır şeyler kaldırmamalıdır.
Tedavi operasyondur. Mesane ve rektumun fonksiyonlarını düzelmek amaçlanır. Sistoselde vagen önduvarı plastiği (kolporrafi anterior) ile mesane yükseltilir. Vagen arka plastik operasyonu (kolporrafi posterior) ile rektosel onarılır. Prolapsus durumunda ise vaginal yoldan uterusun çıkartılması (histerektomi) en iyi yoldur. Bazı durumlarda ise rahim alınmadan sakrospinoz ligamentopeksi adı verilen operasyonla uterus desensusu önlenmiş olur.

D. UTERUSUN TERS YÜZ OLMASI (İNVERSİO UTERUS)

Doğumdan sonra bir eldiven parmağı gibi uterusun iç yüzünün dışarı dönmesine inversio uterus denir.

Özellikle doğumdan sonra gevşek bir uterusta, plasentayı çıkarmak için kordondan tutup çekme sırasında ortaya çıkar. Servikal kanalda fundus görülüyorsa parsiyel inversiyon, uterusun hepsi ters dönmüşse tam inversiyon denir. Klinikte myom ile karıştırılabilir. Kramp şeklinde şiddetli ağrılar, kanama ve nihayet şok gelişebilir.
Teşhis:Vaginal muayenede korpus olacak yerde huni gibi bir boşluk hissedilir, vagende ise kitle vardır.
Tedavi:Genel anestezi altında ve steril şartlarda bu inversiyon düzeltilir, başarılamazsa operatif yol denenir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Rahim Dönüklüğü - Rahim Sarkması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Rahim Sarkması Dr.Şule AYDIN
► Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Rahim Hastalıkları Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Rahim Kanseri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Rahim Ağzı Hastalıkları Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Rahim Ağzı Yetmezliği Prof.Dr.Cem TURAN
► Rahim İçi Araç (Spiral) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Rahim Ağzı Kanseri Taramaları ve Hpv Doç.Dr.Ali İrfan GÜZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Rahim Dönüklüğü - Rahim Sarkması' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:16
Top