2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Hataları
MAKALE #5307 © Yazan Dyt.Nurcan BIÇAKCI | Yayın Ağustos 2010 | 5,555 Okuyucu
KİLO VERMEYE ÇALIŞILIRKEN YAPILAN HATALAR

Birçok kişi haftalar boyunca diyet yapmasına, yürüryüş – spor yapmasına ve her şeye dikkat etmesine rağmen kilo veremez.”Hiç yemek yememe rağmen kilo veremiyorum” diye yakınır. Diyet yaparken veya zayıflamak için çabalarken gözden kaçırdığımız küçük ayrıntılar veya doğru bildiğimiz yanlışlar bizim kilo vermemizi etkileyebilir. Bunun sonucunda da kilo veremediğimiz için moralimiz ve motivasyonumuz bozulur ve kilo verme planlarımız kısa sürede yarım kalır.Bu hatalardan bazıları düşük kalorili diyetleri uygulama,aç kalmak, öğün atlamak

1-Çok düşük kalorili diyet yapmak: Özellikle uzun süreli 1000-1200 kcal altındaki enerjili diyetleri yapmak metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo vermesine engel olur. Düşük kalorili diyetler yapılamaya başlanınca ilk 1-2 hafta kilo verilir. Fakat uzun dönemde hem vücut düşük kaloriye adabte olduğu için en küçük kaçamak yapıldığında kilo almaya sebep olur. Hem de çok kısıtlı bir diyet bireyde bıkkınlığa neden olacağı için uzun süre diyete sadık kalmayı engelleyecektir.Ayrıca çok düşük kalorili diyeler kişinim vitamin – mineral ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamayacağı için uzun dönemde kas kaybı, kansızlık, saç dökülmesi gibi problemlere neden olabilir.

2-Uzun süre aç kalmak ve ara öğünleri atlamak:

Uzun süre ( 3saatten fazla ) aç kalmak kilo vermemize ve sağlığımızı olumsuz etkiler. Uzun süre açlıkta
- Metabolizmamız ( vücudun günlük harcadığı enerji) yavaşlar.
- Uzun süre açlıkta kan şekeri düşer. Buna bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, baş ağrsı,iş performansında düşme gibi sorunlar ortaya çıkar
- Uzun süre aç kaldığımız durumlarda sofraya oturduğumuz zaman çok fazla ve çok hızlı yemek yeriz. Bu durumda kilo almamıza sebep olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı diyet yaparken veya günlük hayatımızda 3 saatten fazla aç kalmamak gerekiyor

3-LİGHT ÜRÜNLERİ ÇOK TÜKETMEK

Birçok kişiye sorulduğunda light ürünlerin diyet yaparken sınırsız yenilebileceğini düşünmektedir. Oysaki diyet veya light ürünlerin normal ürünlere göre kalorisi %25 azaltılmıştır. Örneğin 1 paket diyet bisküvi 2 dilim ekmek kadar kalori içermektedir.

4-İÇECEKLERİN KALORİSİNİ GÖZDEN KAÇIRMAK: Çay,kahve veya bitki çaylarına eklenilen şekerler de kilo almamıza neden olur. Bir adet küp şeker 8 -10 kcal içerir. Günde 10 bardak cay- kahvede ortalama 80-160 kcal enerji alırız. Ayrıca kahve- capucino gibi içeceklere eklenen krema ve şurupla rda ekstra kalori demektir. Soğuk içeceklerde kola, hazır meyve suları, gazozlar … da kilo vermemize engel olur.Bu içecekleri tercih ederken diyet veya şekersiz olanları tercih edilmeli , kahvelere krema yerine süt eklenmeli ve cay- kahvede de şeker yerine tatlandırıcı kullanılmalıdır.

5-YEMEKLERE VE SALATALARA EKLENEN YAĞ: 1 gr Yağ 9 kcal içerir. Yemeklere salatalara koyulan fazladan her damla yağ kilo vermeye engel olur. Yemek pişirirken 1 kg sebzeye 2 yemek kaşığı, 1 kase çorbaya 1 tatlı kaşığı yağ gelecek şekilde yağ eklenmelidir. Salatalara mümkün oldukça yağ eklemeyiniz.

6- HAREKETSİZ BİR YAŞAM: yiyeceklerimize ne kadar dikkat edersek edelim hareketsiz yaşam kilo almaya neden olur. Ayrıca sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek için spor muhakkak yapılmalı. Gün boyunca sürekli ayakta olmak, veya ev işi yapmak spor yerini tutmaz. Sağlıklı olabilmek için haftada 3 gün 45 dakika veya 4 gün 30 dakika spor yapılmalıdır. Eğer kilo vermek istiyorsanız da bu miktarları daha da artırmalısınız. Spor denilince herkesin spor salonuna gitmesi tabiî ki de gerekmez. Sokakta tempolu yürüyüş, yüzme, dans etme, ip atlamak, bisiklete binmek de spordur.Önemli olan hiç durmadan en az 30 dakika hareket etmektir..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Hataları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nurcan BIÇAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın Makaleleri
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Hataları Dyt.Deniz ŞAFAK
► Beslenme ve Diyet Hataları Dyt.Berrin YİĞİT
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyet Hataları' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğu Nisan 2013
► Metabolizma Nedir Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:32
Top