2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Yaşam Döngüsü
MAKALE #5335 © Yazan Psk.Burçak DEMİRKAN | Yayın Ağustos 2010 | 8,519 Okuyucu
Evlilik ve aile kurma süreci, çoğu zaman durağanmış gibi değerlendirilmektedir. Oysa evlilik ve aile hayatı bireyin kendi yaşantısında olduğu gibi farklı dönemleri içermektedir. Bu farklı dönemler, aile yaşam döngüsü ya da ailenin gelişimsel aşamaları olarak tanımlanmaktadır (İşmen, 2004: 19).

Bireyler yaşamın farklı dönemlerinde aile yaşam döngüsünün de farklı aşamalarında yer almaktadırlar. Aile yaşam döngüsünün aşamaları evi terk etme ve tek başına yaşayan bir yetişkin olmakla başlamaktadır. Daha sonra evlilikle yeniden aile kurma, ana baba olma, küçük çocuklu bir aile olma, ergenlik döneminde çocuğu olan bir aile olma, orta yaşlıyken ve daha yaşlı evli olma aşamalarına ulaşmaktadır. Kültürler arası farklılıklar olsa dahi, ailenin bu yaşam döngüsünün bütün toplumlarda benzer olduğunu söylemek mümkündür (Özkardeş, 2004: 82).

Aile yaşam döngüsü ele alınırken, sosyoloji ve psikolojiyi içeren disiplinler arası bir bakış açısı gerekmektedir (Fidaner, 1995: 166).
Aile yaşam döngüsü, farklı uzmanlar tarafından farklı biçimlerde ele alınmaktadır. Mc Goldrick ve Carter’a göre bu döngü altı aşamada ele alınabilir. Bu aşamalar:

1. Bağlı olmayan genç yetişkin
2. Yeni evli çift
3. Küçük çocuklu aile
4. Ergenlik döneminde çocuğu olan aile
5. Çocukları evden ayrılan aile
6. Daha sonraki yaşamda aile, şeklindedir.

Uzmanlar işlev bozukluğu olan ailelerin bu aşamaları geçerken problem yaşadıklarını, yeni aşamaya uyum sağlayamadıklarını belirtmektedirler. Solomon’a göre belli bir dönemdeki gelişimsel görevleri başaramayan aileler, uzun süreli aile problemleri ile karşı karşıya kalma riski taşımaktadırlar. Başarılamamış bu görevler, diğer aşamalara taşınan problemler olarak ailenin ayağına dolaşmaya devam etmektedir. Bu aşamalar her aile üyesi için farklı algılanabilmektedir. Ancak ne şekilde olursa olsun, aile içi iletişimi etkilemektedir. Burada karşılaşılan problemleri çözmek için karşılıklı görüş paylaşımı ve karar verme yetkinliklerine sahip olmak gerekmektedir (İşmen, 2004: 20).
Uzmanlar, gelişimsel süreç içersinde bir tartışmadan diğerine geçerken, stres seviyesinin en üst seviyeye ulaştığını vurgulamaktadırlar. Eğer aile yaşam döngüsünde bir kayma (ergenliğe yeni girmiş olan bir çocuğun evlenip evden ayrılması gibi) ya da bir eksilme (vefat gibi) olursa ailede bazı belirtiler görülmeye başlanmaktadır. Bu belirtiler ailenin saplandığının, bir sonraki aşamaya geçmek için hareket etme konusunda güçlük yaşadığının göstergesidir. Goldenberg’e göre, 3-4 nesilden oluşan aile sisteminde geçmiş, yaşanan zaman ve gelecek ilişkileri kurulmuştur. Aile yaşam döngüsündeki tüm geçişlere, tüm nesiller aynı anda uyum sağlamalıdır. Doğal olarak, nesiller birbirine karışmış durumdadır ve bir düzeydeki olaylar diğer bir düzeydeki ilişkileri önemli ölçüde etkileyebilmektedir (İşmen, 2004: 21)

Aileler bu gelişimsel aşamaları ve belli bir sıra dahilindeki kilometre taşlarını, hem biyolojik olarak geliştikleri için hem de sosyal bir saat tarafından düzenlendiklerinden dolayı geçerler (Framo, 1994: 92). Bununla birlikte, aile yaşam döngüsü standardına uymayan da pek çok aile vardır. Bazı çiftler evlenmeden evvel çocuk sahibi olurken, bazıları geç çocuk sahibi olabilirler, bazıları ise hiç çocuk sahibi olmayabilirler. Ebeveynin, eşin ya da kardeşin ölümü aile hayatını olumsuz ve niteliksel açıdan etkileyebilir. Bütün bu sınırlılıklara rağmen aile yaşam döngüsü, aileyi tanımada oldukça etkili olabilmektedir. Nitekim, bu konuda bilgi sahibi olmak, bireye yaşamında nereye gitmek istediğiyle ilgili bir vizyon da kazandırabilmektedir (İşmen, 2004: 21).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Yaşam Döngüsü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçak DEMİRKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçak DEMİRKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçak DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Aile Yaşam Döngüsü Psk.Asuman ÇALGARA
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile Yaşam Döngüsü' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Türkiye'de Boşanma Durumu Aralık 2012
► Çocuk ve Televizyon Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:04
Top