2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saldırgan Çocuklarla Başetme Yöntemleri ve Önerileri
MAKALE #5371 © Yazan Psk.Aylin AYDEMİR | Yayın Ağustos 2010 | 7,054 Okuyucu
Saldırgan Çocuklarla Baş Etme Yöntemleri ve Önerileri

Son zamanlarda Danışmanlık almak için bana başvuran ailelerle yaptığım görüşmelerde aile içinde çocuğun saldırgan tutumunun yaygın olarak sorun olduğunu görmekteyim. Çocuğun karşısında tamamen çaresiz kalan anne ve baba ne yapacağını bilememekte ve davranışı engellemeye uğraşırken daha da çoğalmasına sebep olabiliyor.Ana-babalar için Saldırgan çocuklar çok uğraştırıcı ve zorlayıcı olabilmektedir. Bazen mücadele etmekte geçekten çok zorlanırız, ne yapacağımızı bilemeyiz öfkemize yenik düşer ve pes ederiz. Zaman zaman edindiğimiz küçük bir bilgi hatırımızda kalır ve o anki kritik duruma ışık tutar hatta bazen sorunu tamamen çözer. Saldırganlıkla ilgili günlük hayatta kullanabileceğiniz bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak isterim.

Saldırgan çocuk için öneriler;

Davranışa odaklanmak yerine davranışın arkasındaki gerçeği anlamaya çalışın.çocuk ihtiyaçlarını elde edebilmek için tek yolun saldırganlık olduğunu mu düşünüyor yani sadece saldırgan davrandığında vurduğunda küfür ettiğinde bunun işe yaradığına mı inanıyor ?

İhtiyacı olan şeyleri elde etmek için buna şiddet ve öfke ile mi tepki veriyor yada yeni bir kardeşi mi oldu ve tahtını ona kaptırdığını mı hissediyor ? saldırgan davranışların normal olduğunu mu düşünüyor çok ilginçtir ki çocuklar saldırgan olan davranışların ardından gelen olumsuz tepkilerinde bir süre sonra normal olarak görebilirler.

Yalnızca davranışı değiştirmeye çalışmak saldırgan çocukla ilgili sorunu çözmeye yardımcı olmayacaktır. Sorunu anlamaya çalışmanız sorunu çözmeniz açısından ilk ve önemli adımdır.

Mümkün olduğunca ‘çocuklar’ ifadesini kullanarak çocukları aynı sınıfta değerlendirin birçok saldırgan çocuk sadece sinirlidir diğer arkadaşlarının yada varsa küçük kardeşlerinin daha çok sevildiğini yada kayırıldığını kendisine haksızlık yapıldığını düşünmektedir. Eğer çocuk diğerlerine yönelik saldırgan davranışlarda bulunuyorsa onun bir şey hakkında üzgün olduğunu incindiğini bilgidiğinizi ona hissettirin ancak sorunun ne olduğundan emin değilseniz bunu size anlatmasına izin verin . ‘Sadece dinleyin’ ahlak dersi yada öğüt vermeye çalışmadan eleştirip yargılamadan sadece dinleyin. Çocuklar bazen sorunların farkında olmayabilir sorular sormanız veya tahminde bulunmanız gerekebilir. Çocuğun rahatsız olduğu şeyin ne olduğunu net olarak öğrendiğinizde ona üzgün yada kızgın olmasının normal olduğunu ve kızdığında yada üzüldüğünde bunu göstermenin başka yolları olduğunu gösterin. Bunu oyun oynarak gösterebilirsiniz. Ona yardımcı olun . sınıfta başka saldırgan çocuklarda var ise yada kardeşler arasında saldırganlık varsa öfke kızgınlık üzgünlük gibi duyguları nasıl paylaşıp gösterebilicekleri konusunda onlara yardımcı olun . onlara bunu oyunla gösterebilirsiniz. ( kavga eden iki arkadaşın yada kardeşin sonunda duygularını paylaşarak konuşarak sorunu çözmeler gibi bir oyun uydurabilir hatta siz oyun kahramanı olup onlara örnek olabilirsiniz.)

Saldırganlığa saldırganlıkla karşılık vermekten kaçının çünkü bu hedefin tam tersi bir modeline yada bir mücadeleye sebep olabilir.bunun yerine ihtiyacının ne olduğunu anlayın ve onaylayın ‘ hmm bu senin için gerçekten önemli gözüküyor, bana karşı saygılı yaklaştığında bununla ilgili düşüneceğim. Diyerek hem model olmaya başlayabilirsiniz.

Aşırı derecede kontrol altında olan ve sürekli ceza alan çocukların problem çözme becerilerini yeterince öğrenemeyebilirler onlara kendi sorunlarını çözmeleri konusunda fırsat verin.

Çocukların çözüm yoları ne kadar mantıksız görünsede onlara problemlerini çözmenin çok degerli ve önemli olduğunu hissettirin.

Sınıfızda yada evinizde saldırganlıkla ilgili bir sorun olduğunda bu konuda bir toplantı yapmanız ve onlarında seçenekler sunduğu katıldığı bir ortak problem çözme oturumları işinize yarayabilir. Hem duyguları ifade etmesini gözlemleme hemde rahatlama imkanı sağlaması açısından bu toplantılar öğretici ve sakinleştirici olucaktır.

Duyguların nasıl dinleneceğini ve çocuklara hisleri ifade etmenin ve bu şekilde düşünmenin iyi bir şey olduğunu söyleyin ve bunu yaptıklarında onlarını onaylayın.

Başkalarını ve kendilerini incitmeyecek şekilde onlara duygularını ifade etmeleri için alan hazırlayabilirsiniz. Yumruklama çantası vb. çok sinirlendiğinde mola verin ve onu sakinleşebileceği objelere yönlendirin ve sakinleştiğinde onunla konuşun.

…………. ‘Gerçekten çok kızdın ve sinirlendin. Hadi bu konuda biraz konuşalım’

Çocuklara duygularını ifade ederken kullanıcakları kelimeleri seçmeleri konsunda zaman tanıyın.

Eğer çocuklar çok fazla şiddet içerikli çizgi film , film izliyor ve saldırganlık içerikli bilgisayar oyunu oynuyorsa ona bu konuda ne hissettiğnizi ve endişlerinizi dile getirin. Çocuğun bu konuda neler söylediğini dinleyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saldırgan Çocuklarla Başetme Yöntemleri ve Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aylin AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aylin AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aylin AYDEMİR'in Yazıları
► Öfke ve Başetme Yöntemleri Psk.Ebru YEREBAKAN
► Çocuklarda Saldırgan Davranışlar Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
► Agresif (Saldırgan) Çocuk Psk.Dnş.Ayça ULUÇAM GÜÇMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Saldırgan Çocuklarla Başetme Yöntemleri ve Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Terapisi Nedir Ekim 2010
► Kişisel Gelişim Ekim 2010
► Kendine Güvensizlik Ekim 2010
► Aşk Acısı Ekim 2010
► Evlilik Terapisi Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:46
Top